Лидерство Личностно Развитие Практична психология

Правилото на Парето: Защо Победителят Взима Всичко?

Неозаглавен дизайн (1)

Правилото на Парето: Защо Победителят Взима Всичко?

Някъде в края на 1800-те – никой не е съвсем сигурен кога точно – човек на име Вилфредо Парето работил в градината си, когато направил интересно откритие.

Парето забеляза, че малък брой грахови шушулки в градината му произвеждат по-голямата част от реколтата на грах.

Парето бил изключително математически настроен човек. Все пак, той работил като икономист и бил един от виновниците за превръщането на икономиката в наука, боравеща с твърди цифри и факти. За разлика от много икономисти от онова време, документите и книгите на Парето били пълни с уравнения. А грахчетата в градината, били задействали математическия му мозък.

По това време Парето изучавал богатството в различни нации. Тъй като той бил италианец, започнал с анализ на разпределението на богатството в Италия. За негова изненада открива, че приблизително 80 процента от земята в Италия е собственост само на 20 процента от хората! Подобно на граховите шушулки в градината му, повечето от ресурсите в Италия били под контрол на едно малцинство от хора. 

Парето продължил анализа си с други народи и забелязал, че започва да се очертава математически модел. Например, след като прегледал британските данъчни регистри, той забелязал, че приблизително 30% от населението във Великобритания печели около 70% от общия доход.

“Ами ако това неравномерно разпределение присъства и в други области на живота?” – вероятно си мислел Парето. 

Докато продължава да изследва, Парето установява, че цифрите никога не били еднакви, но тенденцията била забележително последователна. По-голямата част от наградите изглежда винаги се натрупвали за малък процент от хората. Тази идея, че малък брой неща представляват по-голямата част от резултатите, става известна като Принципа на Парето или по-често “Правилото 80/20”.

През следващите десетилетия работата на Парето станала благовестие за икономистите. След като отворил очите на света за тази идея, хората започнали да я забелязват навсякъде. А днес през 21-ви век, правилото 80/20 е по-разпространено от всякога.

Например през сезона 2015-2016 в Националната Баскетболна Асоциация (NBA) 20 процента от отборите са спечелили 75,3 процента от първенствата. Освен това, само два франчайза – Бостън Селтикс и Лос Анджелис Лейкърс – са спечелили почти половината от всички първенства в историята на NBA. Подобно на граховите шушулки на Парето, няколко отбора успяват да си осигурят по-голямата част от наградите.

Цифрите са още по-феноменални във футбола. Докато 77 различни държави са се състезавали на Мондиала, само три държави – Бразилия, Германия и Италия – са спечелили 13 от първите 20 турнира за Световната купа.

Примери за принципа на Парето съществуват във всичко – от недвижимите имоти до неравенството в доходите. От класната стая до технологичните стартиращи компании. 

През 50-те години три процента от гватемалците например, притежавали 70 процента от земята в Гватемала. През 2013 г. 8,4% от световното население контролирало 83,3% от световното богатство. През 2015 г. търсачката Google получава 64 процента от заявките за търсене.

Защо се случва това? Защо няколко души, екипи и организации се радват на по-голямата част от наградите в живота? За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме пример от природата.

Силата на кумулативното предимство

Тропическите гори на Амазонка са една от най-разнообразните екосистеми на Земята. Учените са каталогизирали около 16 000 различни дървесни вида. Но въпреки това забележително ниво на биологично разнообразие, изследователите са открили, че има приблизително 227 „хипердоминантни“ дървесни вида, които съставляват почти половината от тропическите гори. С други думи, само 1.4% от дървесните видове представляват 50% от дърветата в Амазонка.

Но защо?

Представете си две растения, които растат едно до друго. Всеки ден те се състезават за слънчева светлина и почва. Ако едното растение може да расте малко по-бързо от другото, то това растение може да се простира по-високо, да улавя повече слънчева светлина и да поеме повече дъждовна вода. 

На следващия ден тази допълнителна енергия позволява на растението да расте още повече. Този модел продължава, докато по-силното растение измести другото напълно и вземе цялата слънчевата светлина, почва и хранителни вещества.

От тази изгодна позиция растението-победител има по-добра способност да разпространява своите семена и да се размножава, което дава на вида още по-голям отпечатък при следващото поколение. Този процес се повтаря отново и отново, докато растенията, които са малко по-добри от конкуренцията, доминират в цялата гора.

Учените посочват този ефект като „кумулативно предимство“. Това, което започва като малко предимство, с времето става все по-голямо. Едно растение се нуждае само от леко предимство в началото, за да изтласка конкуренцията и да завладее цялата гора.

Нещо подобно се случва и при хората.

Подобно на растенията в тропическите гори, хората често се състезават за едни и същи ресурси. Политиците се състезават за същите гласове. Авторите се състезават за същото място в горната част на класацията с най-продавани книги. Атлетите се състезават за същия златен медал. Компаниите се състезават за един и същ потенциален клиент. Телевизионните предавания се състезават за същия час на вашето внимание.

Представете си две жени, които спринтират на Олимпийските игри. Едната от тях може да е с 1/100 от секундата по-бърза от другата, но тя получава златния медал и всички лаври. Десет компании могат да се състезават за един и същи потенциален клиент, но само една от тях ще спечели състезанието и ще сключи сделката. Трябва само да бъдете малко по-добри от конкуренцията, за да осигурите наградата! 

Или може би кандидатствате за нова работа. Триста и двадесет кандидати може да се състезават за една и съща позиция, но това, че сте малко по-добри от другите кандидати, ви донася трудовия договор.

Тези ситуации, в които малките разлики в ефективността водят до големите награди, са известни като “Победителят Взима Всичко”. Тези ситуации се случват в обстоятелства, които включват относително равенство между изборите, където представянето ви спрямо тези около вас е определящият фактор за вашия успех.

Не всичко в живота е състезание от вида “Победителят Взима Всичко”, но почти всяка област от живота е поне частично засегната от ограничените ресурси. Всяко решение, което включва използването на ограничен ресурс като време или пари, естествено ще доведе до ситуация, в която победителят ще спечели всичките ресурси.

В ситуации като тези, да бъдеш малко по-добър от конкуренцията може да доведе до големите награди. Печелите само с 1 процент преднина пред втория в състезанието, но това ви осигурява 100 процента от благоприятните последици. Предимството да бъдеш малко по-добър е ключът към осигуряването на наградата. Защо? Защото победителят получава всичко, а останалите – нищо! 

Как принципът на Парето може да ви помогне?

Има много начини, по които можете да използвате принципа на Парето, за да спечелите в играта на живота. 

Както вече обсъдихме, за да сме от победителите, които взимат всичко, трябва да постигнем желаното малко предимство, което с времето става все по-голямо. За целта можем да използваме правилото 80/20, с което да насочваме ресурсите си в правилната посока.

Например, можете да започнете да планирате деня си по-добре. Тъй като 20% от усилията ви водят до около 80% от резултатите, трябва да помислите кои дейности включват жизненоважните няколко, върху които е добре да се съсредоточите. За да увеличите максимално ефективността си, първо трябва да ги идентифицирате и да работите по тях. Имайте предвид обаче, че не бива да пренебрегвате останалите задачи. Преминете към тяхното изпълнение обаче, едва след като сте приключили с приоритетните.

Друго нещо, което можете да направите е да делегирате. Като изпълнителен директор или мениджър, вие можете да решите кои неща трябва да направите сами и кои да бъдат делегирани на вашия екип. Фокусирайте се само върху жизненоважните 20% и делегирайте всички останали.

За да осигурите кумулативното предимство във вашия бизнес, можете да приложите същото правило. Например, след като разберете, че 20% от рисковете причиняват 80% от неуспехите, ще разберете, че за да сведете до минимум евентуалните щети от дадени решения, трябва да идентифицирате и наблюдавате внимателно 20-те процента. 

Същото важи и за продажбите. Ако 80% от доходите ви идват от 20% от вашите клиенти, оптимизирайте своите продукти, услуги и реклама за тези 20%. Дори ако не всички останат доволни от избора ви, вие ще имате работеща система, която ще ви осигурява кумулативно предимство за растеж.

И така, фокусирането върху тесен набор от най-влиятелните решения и дейности, които можете да направите в личния и професионалния си живот, може да доведе до това да се превърнете в победител, което от своя страна ще осигури повечето награди от живота за вас, вашия екип и вашата организация или бизнес.

ИЗТОЧНИЦИ: 

  1. The 80/20 Rule of Sales: How to Find Your Best Customers
  2. The 1 Percent Rule: Why a Few People Get Most of the Rewards
  3. Pareto Principle & the 80/20 Rule

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0