Диети

Полезно ли е разделното хранене?

Полезно ли е разделното хранене

Полезно ли е разделното хранене?

Това е режим на разделен прием на хранителни вещества, който се базира на твърдението, че приемането на различни групи храни отделно е по-здравословно и благоприятно за човешкия организъм. Хората вярват, че това влияе благоприятно върху храносмилането, а според други — то дори спомага за свалянето на килограми.

Дали това е така, ще разберете, само ако продължите да четете тази статия. В нея ще разгледаме още подробности за този метод, като същността му, препоръчителни периоди за спазване, принципи и дали всъщност дадения метод помага за отслабването. Ще намерите и няколко примерно менюта.

Какво представлява разделното хранене?

Трудно е да се определи дали този метод на прием на хранителни вещества е диета или режим, по простата причина, че не забранява строго консумацията на дадени храни и количеството им, а по-скоро се отнася до начина, по който те се комбинират. Именно по това то се отличава от обикновената диета – вместо да балансирате мазнини, протеини и въглехидрати, в този случай трябва да ги употребявате отделно едни от други. Тоест, всеки ден приемате храни от конкретна група или всяко ядене да е на определена група. Цялото понятие за същността на този хранителен режим се основава на теорията, че смесването на киселинни и алкални храни води до:

 • бавно и лошо храносмилане;
 • небалансиран метаболизъм;
 • качване на килограми.

Това е причината и този режим на хранене да набляга върху отделната консумация на протеини (киселинообразуващи) и въглехидрати (алкалообразуващи). Смята се, че разделният прием на тези вещества ще е повод тялото ви да ги усвои много по-добре и по-бързо и така ще може да ги приемате в значително по-малки количества. 

Интересен факт, който желаем да споделим с вас относно историята на този хранителен метод е, че той се заражда още през първите години на XX век, а създателят е д-р Уилям Хауърд Хей.

В какъв период от време е препоръчително да се спазва разделното хранене?

Има много варианти за продължителност на следния хранителен режим. От 3 дни до 90 дни, като едни от най-популярните са тези за 12 дни. Въпреки това, няма препоръчителен период от време за спазване на такъв режим.

Със сигурност, най-предпочитаният и често срещан период е този от 1 седмица до десет дни. Всичко зависи от преценката и нуждата на потребителя. Всеки познава собственото си тяло и издръжливост най-добре и следователно да направи нужната самооценка, за да избере възможно най-подходящия период за поддържане на тази диета. Ето ги и времевите рамки:

 • 3-дневен;
 • 7-дневен (седмичен);
 • 10-дневен;
 • 12-дневен;
 • 14-дневен;
 • 90-дневен.

Важно е да отбележим, че има определени интервали на прием на храни, когато спазвате режима. Препоръчително е да има 4-часова пауза между основните хранения, а когато се отнася до самостоятелната консумация на плодове – 2-часова пауза.

Кои са принципите на разделното хранене?

Има няколко правила, но преди да ви запознаем с тях, ще ви представим групите, на които се разделят храните, а те биват три:

 • Протеини — сирене, месо, яйца, морска храна;
 • Нишестени — хляб, зърнени продукти, тиква;
 • Неутрални храни — плодове, зеленчуци.

А сега, нека разгледаме основните принципи на разделното хранене:

 • НЕ приемаме едновременно протеини и въглехидрати — това е първото, основно и най-важно правило на този режим. Както казахме и по-горе в статията, тази комбинация може да окаже неблагоприятно влияние върху храносмилането на човек и метаболизма му;
 • НЕ смесваме протеини от различен произход;
 • Има няколко правилни комбинации — зеленчуци с протеини или зеленчуци с нишестени, а плодовете се приемат самостоятелно;
 • Хапване или по една група на ден или една група храни;
 • Интервали между храненията — основните хранения на ден трябва да са три с поне 4-часов интервал помежду им;
 • Плодовете се приемат в умерени количества;
 • Избягване на млечни продукти — въпреки това, ако решите да ги приемате, го правете самостоятелно от други храни;
 • Сокове — ако пиете плодов сок, то може да го групирате само с други плодове, а ако пиете зеленчуков — със зеленчуци, протеини или нишестени продукти;
 • Пийте вода — съветваме ви да пиете минимум 1,5 литра вода на ден, но избягвайте да е по време на разделното хранене.

Как този метод помага на отслабването?

Истината е, че не е доказано дали този режим помага със свалянето на килограми. Да, може да е помощен фактор, който да насърчи отслабването, но за момента не е потвърдено дали сам по себе си режимът е надежден начин за този резултат. Ако отслабнете докато спазвате този хранителен режим, най-вероятно се дължи просто на спад на калории. Причина за това може да са интервалите между храненията, които е възможно да намалят навика да се храните често и небалансирано.

Примерно меню

В тази последна точка ще ви представим няколко таблици/схеми и разписания за някои от периодите, в които може да спазвате разделно хранене.

3-дневен план

 Ден 1Ден 2Ден 3
Закускаяйцаплодовемлечни продукти
Обядзелренчуцимлечни продуктизеленчуци
Вечерямесозеленчуцириба

7-дневен план

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
зеленчуцимесомлечни продуктиплодоверибазърнени културияйца

10-дневен план

Ден 1сварени картофи (1 кг за деня)
Ден 2млечни продукти (1/2 кг извара за деня)
Ден 3месо (1/2 кг за деня)
Ден 4сварена риба (1 кг за деня)
Ден 54 сварени яйца
Ден 63 кофички кисело мляко
Ден 7кашкавал (200 г за деня)
Ден 8плодове и зеленчуци (1 кг за деня)
Ден 9шунка (200 г за деня)
Ден 10шипков чай (1,5 л за деня)

90-дневен план

 • Ден 1 — протеини (месо, мляко, яйца и др.);
 • Ден 2 — сложни въглехидрати (нишестени храни, бобови);
 • Ден 3 — прости въглехидрати (сладки, торти, шоколад и др.);
 • Ден 4 — витамини (плодове, зеленчуци и ядки);

Тези 4 дни се редуват докато не се изпълни 90-дневният период на разделна консумация.

Заключение

След всичко изведено до момента, можем да твърдим, че разделното хранене и полезно. Подобрява храносмилането и въпреки че все още не е доказано дали помага с отслабването, дава насоки за по-правилно и здравословно хранене и как да наблегнем на истинската храна. Някои хора намират режима труден за спазване и дори объркващ, но ако желаете да го изпробвате нищо не трябва да ви спре!

Източници

https://80twentynutrition.com/blog/nutrition-news/dissociated-diet-review/#:~:text=The%20Dissociated%20Diet%20focuses%20mainly,run%20on%20smaller%20portion%20sizes.

https://www.verywellfit.com/dissociated-diet-pros-cons-and-how-it-works-4773844

https://www.forlife.bg/razdelno-hranene-polzi

0