Здраве

Какво трябва да знаете за супинацията на ходилото?

beautiful-yoga-woman-practices-spacious-light-gym-with-large-windows

Какво трябва да знаете за супинацията на ходилото?

Усещането на болка в свода на стъпалото, продължаващо дълъг период от време, водещо до неправилна походка. Това е едно от симптомите, които човек изпитва при състояние на супинация на ходилото. То може да доведе до по-сериозни последици, ако не бъдат взети мерки на време. В тази статия ще се запознаем малко по-подробно с това състояние. Какво представлява? Какви могат да бъдат причините за появата му?

Какво представлява супинацията?

Това е неволно извиване на глезена навън с извъртане на петата навътре, при което основно се стъпва на външната част на ходилото, а вътрешната му част остава повдигната при ходене.

В някои случаи при изправен стоеж, тази аномалия в походката най-често е съпроводена с болезненост и води до тежки изкривявания на гръбначния стълб и костите на краката. Множество фактори могат да бъдат причина за появата на това състояние.

Някои от тях са вродени аномалии, травми, тумори, метаболитни нарушение, дегенеративни заболявания на ставите и костите, както и други.

Каква е разликата между пронация и супинация?

Пронацията и супинацията са два типа основни типа на неправилна походка:

  1. Пронацията е тенденция на стъпалото да се изкривява във вътрешната част при ходене. За повечето хора, стъпалото трябва да се извива навътре с 15% или по-малко, така че цялото ходило да докосне за кратко земята, преди да се отблъсне от нея. Ако то се извива навътре в по-голяма степен, това може да предизвика болка и нараняване, тъй като предизвиква прекомерна тежест отстрани. Свръхпронацията може се дължи на редица причини, но често е свързана с формата на свода. Носенето на грешен тип обувки също може да повлияе на състоянието. 
  2. Супинацията е обратното на пронацията. Това е състояние се получава изкривяване на глезена във външната част при движение. Голямото напрежение върху глезена и външните пръсти на краката, може да доведе до преобръщане или изкълчване на глезена. Прекомерната супинация обикновенно се свързва с високи арки на бегача и други наследствени черти.

И двете състояние могат да бъдат лекувани със специални обувки за контрол на движението, особено леки със специфична форма. Физическата терапия и упражненията също могат да бъдат ефективно лечение. 

Кои са най-популярните упражнения при супинация?

Упражненията трябва да бъдат насочени към мускулите засягащи супинацията. Мускулите, които са прекалено стегнати, трябва да бъдат отпуснати, а слабите мускули трябва да бъдат подсилени. Ето кои са най-популярните упражнения, които могат да подобрят състоянието:

Разтягане на отпът в изправено положение

Едно от стандартните методи за разтягане на мускулите на прасеца и ахилесовото сухожилие. 

Изпълнение: Застанете с лице към стена с подпрени ръце на нивото на очите. Поставете крака, когото искате да изпънете една стъпка зад другия. Огънете предното коляно към стената, докато усетите разтежение в прасеца, задръжте позицията няколко секунди. Повторете 2-4 пъти.

Въпреки че технически не можете да разтегнете фасцията, тъй като е дебела и здрава съединителна тъкан, можете да допринесе за удължаването и заедно с разтягането на околните мускули в долната част на стъпалото.

Изпълнение: Седнете, кръстосайте единия крак върху другия. Кракът, когото искате да разтегнете, трябва да е отгоре. Хванете долната част, внимателно дръпнете назад стъпалото и пръстите, докато усетите разтягане, задръжте няколко секунди. Повторете и с другия крак.

Еверзия на глезена със съпротивителна лента

Това упражнение може да стегне и активира по-слабите мускули.

Изпълнение: Седнете на пода с изпънати крака пред вас, поставете ролка под глезена, така че петата ви да може да се движи свободно. Закрепете лента около единия и след това е закрепете и за другия. Като държите крака изправен и се движите само в глезена, издърпайте навън и го контролирайте на обратно.

Напад

С това упражнение осигуряване на баланс и стабилност на стъпалото, както и укрепване на целия крак.

Изпълнение: Застанете в изправена позиция, поставете единия крак един метър пред другия. Свийте първия в коляното, така че задния да докосне пода. Отблъснете се в първоначална позиция. Повторете в обратна посока.

Клек

Това е страхотно упражнение за укрепване. То дава възможност за практикуването на динамично движение, като същевременно фокусира поддържането на стъпалата и глезените в неутрална позиция.

Изпълнение: Позицията на стъпалата трябва да бъде на широчината на раменете, пръстите да сочат напред. Клекнете до дълбочина, която е удобна за ставите и задръжте няколко секунди. Върнете се в изправено положение. Повторете 10-15 повторение за 2-3 серии.

Какви могат да бъдат причините за поява на състоянието?

Обикновено супинацията на ходилото възниква в резлутат на дисбаланс в мускулното действие при ходене. Честите причина за това са:

  • наследствени черти – несъответствие в дължината на крайниците, ширината на стъпалото, стабилността на глезена или формата на свода;
  • неудобни обувки – твърдите и прилепнали обувки за вашето ходило влияят върху появата на супинацията;
  • деформация на тялото – състояние, при което костите и мускулите на тялото не са подредени правилно. Това оказва влияние върху походката, което може да предизвика по-голямо напрежение върху ходилата;
  • предишно нараняване на глезена и стъпалото – старите травми, като увреждане на меките тъкани, навяхвания на глезена и стрес фрактури, могат да причинят слабост в стъпалото, което оказва влияние върху вероятността от появата на тази аномалия.

Заключение

Супинацията е аномалия в походката, при която ходилото се извива навън и се стъпва основно на външната му страна. Това може да предизвика болка, изкривяване на гръбначния стълб и костите на краката, както и други проблеми.

Причините за това състояние могат да бъдат различни като наследствени аномалии, травми, метаболитни нарушения и други. Лечението зависи от причината и степента на деформация. То може да включва ортопедични обувки, упражнения и стречинг на засегнатите мускули.

Източници

A Podiatrist’s Guide to Foot Pronation vs. Supination – New York Bone & Joint Specialists (nyboneandjoint.com)

Pronation vs Supination | Learn the Differences and Impacts (walkfulton.com)

6 Best Exercises To Correct Foot Supination – Feel Good Life

0