Здраве

Болки в ставите

the-problem-of-pain-in-the-knee-joint-arthritis-2022-11-12-07-54-56-utc

Болки в ставите

Нашето тяло се състои от изключително много компоненти, което е и предпоставка за поява на всякакви видове проблеми, свързани с различни мускули или хрущяли. Един от най-често срещаните проблеми обаче са болките в ставите.

Какви са причините за поява на болки в ставите?

За да разберем корена на болките трябва да погледнем под повърхността и да разгледаме устройството на ставите. Те са част от тялото, където две или повече кости се съединяват, за да позволят движение. Всяка кост в тялото – с изключение на хиоидната кост в гърлото – се среща с поне една друга кост в ставата, а пък формата ѝ зависи от нейната функция. Категоризират се по това колко движение позволяват и най-общо казано колкото по-мобилна е частта, толкова е по-голям риска от контузия и износване.

Болката се появява най-често в ръцете, стъпалата, бедрата, коленете или гръбначния стълб и може да е постоянна или да се появява и изчезва. Съществуват редица причини поради, които може да усетите дискомфорт и някои от тях включват:

 • Минали контузии и травми;
 • Претоварване на мускулите;
 • Страдате от депресия, безпокойство и/или стрес;
 • Наднормено тегло;
 • Лошо здравословно състояние;

С напредването на възрастта движението на ставите става по-твърдо и по-малко гъвкаво, тъй като количеството на смазващата течност намалява, а хрущялът изтънява. Връзките също са склонни да се скъсяват и да губят част от гъвкавостта си, което създава чувство на скованост. Голяма част от тези промени се дължат на липсата на физически упражнения.

Как може да ги предотвратим?

Воденето на здравословен начин на живот е ключово за предотвратяването на дискомфорта. Движението, разнообразното хранене и сънят са от фундаментално значение за физическото състояние. Всекидневното раздвижване и тренировките помагат да бъдем във форма и да поддържаме здравословно тегло. Упражненията за разтягане са добър начин да поддържате мускулите и сухожилията си гъвкави и силни. Нито седенето, нито стоенето на крака по цял ден са полезни, за това когато е възможно, ги редувайте, за да предотвратите сковаността и натоварването. Опитайте се да сведете до минимума вредните си навици, тъй като пушачите са изложени на по-голям риск от фрактури. Всъщност пушенето може да намали костната маса, което може да доведе до остеопороза – болестта на чупливите кости. Хората със здравословна диета и добри хранителни навици живеят по-дълго и имат по-малък риск от болести, за това следете дали си набавяте всички нужни хранителни вещества и продукти, като имате предвид, че основните са: протеин, зърнени храни, ядки, пресни плодове и зеленчуци, и здравословни мазнини, които осигуряват достатъчно калории, за да поддържате начина си на живот. Увеличаването на приема на калций, помага за поддържането на здрави кости и може да намали риска от остеопороза. Млякото е добър негов източник, но съществуват и много други алтернативи, като например: кисело мляко, броколи, зеле, смокини, сьомга и калциеви добавки.

Кои упражнения заздравяват ставите?

Най-добрите упражнения за укрепване на ставите са тези, които помагат за подобряване на мускулната сила, гъвкавостта и мобилността. Те включват:

 • силови тренировки – вдигането на тежести и упражненията с ластици са ефективни за намаляването на болката и възстановяването на мускулната сила. Клековете, нападите, лицевите опори и раменната преса са най-подходящите упражнения. Силовите тренировки могат да бъдат от полза за почти всеки, тъй като поддържат и защитават ставите, когато се изпълняват правилно като част от по-голяма тренировъчна програма;
 • аеробика  – разходките и карането на колело са слабо натоварващи активности, които могат да подобрят сърдечно-съдовата система  и същевременно да помогнат със заздравяването без да причиняват излишен стрес;
 • йога – подобрява трите най-важни умения за здрави стави, а именно: мускулната сила, гъвкавостта и мобилността. Повечето, ако не и всички пози в йогата, активират голяма част от мускулите.
 • пилатес – повечето упражнения са нежни и практични, което ги прави  особено подходящи. Пилатесът позволява отпускане на мускулите около таза, бедрата и коленете и може да създаде усещане за разтоварване на засегнатите части;
 • Плуване – ако се практикува редовно, е доказано, че помага с чувството на скованост и болка при пациентите страдащи от остеопороза. 

Независимо от възрастта или здравословното ви състояние можете да съставите тренировъчен план, който да разшири границите на сърдечносъдовата ви система и да раздвижи тялото ви. Редовните тренировки по плуване могат да намалят сърдечната честота, да подобрят кръвното налягане, да укрепят белите дробове и сърцето и да подпомогнат кръвообращението.

На какво са симптоми болките в ставите?

Артритът е най-известната болест, засягаща тази област, но в действителност съществуват доста заболявания, за които болката в ставите може да бъде потенциален симптом. Важно е да се идентифицира проблема възможно най-рано, за да се вземат мерки бързо и по този начин евентуалните затруднения да бъдат избегнати. Ако устите нещо веднага трябва да говорите със своя лекар или треньор, защото те са хората, които ще могат да ви кажат какво да предприемете занапред  и как да се погрижите за вашето тяло. Болката може да бъде симптом на:

 • автоимунно заболяване – това са група от болести, при които тялото погрешно се напада и съответно разрушава в процеса, което може да причини болка и възпаление. Автоимунните заболявания, причиняващи дискомфорт, включват: ревматоиден артрит, лупус и псориатичен артрит;
 • подагра – това е сложна форма на възпалителен артрит, която причинява болка и подуване. Появява се когато в тялото се натрупа пикочна киселина и най-често засяга големия пръст на крака;
 • лаймска болест – обикновено афектира само една или две стави едновременно, но може да причини силна болка, която с времето намалява;
 • Грип – в много редки случаи може да причини болка, но не бива да е повод за притеснение освен, ако не смятате, че неразположението може да бъде симптом на нещо друго.

Заключение 

Ставите са чувствителна част на тялото, тъй като могат да бъдат износени и наранени изключително лесно. За да предотвратите повреда, трябва да бъдете внимателни, когато спортувате и да не пропускате да се разтягате преди и след тренировка. В дългосрочен план тези малки промени могат значително много да ви помогнат. Здравословната диета е другото нещо, което трябва да направите свой приоритет, защото балансираното хранене помага на тялото ви да изпълнява функциите си нормално и безпроблемно. Ако вече имате болки, които не са причинени от травма, е хубаво да се свържете с доктор и да обсъдите с него възможните причини. Активният начин на живот може да ви помогне с чувството на дискомфорт, за това това се опитайте  да не се обездвижват и правете дейности, които ви носят щастие.

Източници:

Joints – Better Health Channel

16 Joint-Protection Tips

5 Ways to Strengthen Your Joints

All my joints hurt suddenly: 10 potential causes

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0