Бягане

Как да си Изберем Обувки за Бягане?

Sports blog and healthy lifestyle. Unrecognizable runner with fitness tracker tying shoelaces on floor in gym

Как да си Изберем Обувки за Бягане?

Защо изборът на обувки е важен?

Изборът на подходящи маратонки за бягане е от съществено значение за осигуряването на комфорт, стабилност и по-добро атлетично представяне през цялото време на носенето им, от началото до самия край на бягането. 

Има голяма разлика между всекидневните обувки и тези направени специално за специфичен спорт. Тя е в самите им характеристики, начин на изработка, технология, материали и т.н. 

Обувките за тичане идват със специални функции и в много различни вариации, в зависимост от това за какво ще се използват и колко често. 

В тази кратка статия ще разгледаме точно тези фактори и ще ви дадем предложения за специфични модели на някои от най-големите брандове в индустрията!

И така, има няколко фактора, които са от съществено значение при избора на такива маратонки, като на първо място е комфортът. 

Що се отнася до комфорта, не съществува нещо такова, като „перфектни маратонки“. Всеки човек трябва да избере обувките си според собствените си нужди и характеристики, като е нужно да обърне внимание на това дали маратонката пасва добре от пръстите до петата. 

Препоръчително е обувките да се купуват вечер, защото кракът се подува през целия ден и размерът му сутринта е различен от този следобед. Така се избягва проблемът маратонките впоследствие да се окажат леко тесни на следващия ден. 

Второ важно нещо е това да знаете за какво ще ги купувате. Може би ще участвате в маратон? Или ще правите обиколки на стадиона за здраве по 15 мин. всяка вечер? Целта ви до голяма степен ще определи обувката, от която се нуждаете. Все пак, няма как да пробягате маратон с шпайкове за лека атлетика.

Третото важно нещо е да определите своя бюджет. Преди влизането си в магазина, вие вече трябва да имате ясната представа за парите, с които разполагате за тази покупка. Това ще ви насочи само към тези маратонки, които се вписват във финансовите ви разчети.

Някои от често допусканите грешки при купуването на маратонки са вземането им на база на това как изглеждат или, защото някой известен спортист носи такива. Не го правете! Ако обувката е неудобна, нито модата, нито видът ѝ ще попречат на контузията, която човек може да докара. 

Друга честа грешка е, когато не се пита за детайлите, които ви вълнуват. Едно от най-добрите неща при покупка на спортни обувки е да знаете всички малки детайли на това, което купувате, а служителите в съответния спортен магазин могат да помогнат изключително много с това. Използвайте ги! Това им е работата и те с удоволствие ще ви помогнат.

Ние препоръчваме да се купува на място. Ако е наистина необходимо да бъде онлайн, кракът е добре да бъде измерен преди покупката, защото размерите при различните марки са различни.

Най-важното за Nike

Nike, с доказаното си качество и позиция  на пазара, е една от марките, предпочитани при избор на спортни стоки за бягане и по принцип. 

Една от технологиите, които използват е Nike Free. Тя е комбинация от удароустойчива защита и технология за удобни подметки. Леката и много гъвкава маратонка симулира ефекта на бягане бос и разпределя натиска при приземяване върху по голяма площ, за да намали напрежението в краката, коленете и гърба.

Подметката от пяна предотвратява така нежеланото движение на крака в обувката по време на бягане. Дизайнерите на технологията твърдят, че само благодарение на технологията, бегачите могат да спестят до 13% от енергията. Може би затова Nike са най-предпочитаните сред бегачите.

Едни от най-добрите им модели за бягане в момента са  Nike ZoomX Vaporfly (който е подходящ за маратони), Nike Air Zoom Pegasus 37 (за всекидневно трениране) и Nike Air Zoom Structure 22 – със своята стабилност.

Най-важното за Асикс 

Asics е японска компания и е един от водещите производители на спортни стоки в света. Използвайки няколко различни технологии в своите обувки, те са едни от водещите играчи на пазара. 

Една от тези технологии е FluidRide, която намалява напрежението и помага за по-добро представяне, не само при тичане, но и при ходене със своето леко тегло и абсорбция на удара при всяка стъпка. FluidAxis също е идеална за бягане, защото е удобна, без да пречи на естественото движение на крака.

Едни от най-добрите им модели за състезателно тичане са Asics Gel – DS Trainer 25 и Asics Glideride, изтъкващи се с бързината, която носят. Направени са, за да намаляват напрежението в коленете при всяка крачка и обхващат естествената форма на крака, носейки по този начин комфорт и сигурност във всяко движение. 

Част от най-предпочитаните за базова тренировка са Asics GT – 2000 и Asics Gel – Kayano 26, които са идеални за дълги разстояния. Те носят комфорт и подкрепят естественото движение на ходилото. Със своята технология те също позволяват на крака да диша.

Най-важното за Адидас

Adidas е немска компания и са един от най-големите производители на спортни стоки в света. Те имат най-голямото разнообразие за мъжки и женски обувки. Човек не може да се сети за този бранд, без да си представи тяхната революционна омекотяваща технология Boost. 

Boost e термопластична полиуретанова пяна, използвана в подметките на маратонките, която позволява максимално усвояване на енергията при стъпване, като заема позицията на стъпалото, след което веднага възвръща първоначалната си форма. За първи път се появява на пазара през 2013 година и от тогава е доразвиванa постоянно. 

В момента има много различни видове маратонки, в които е използвана, като едни от тях са Ultraboost 20. 

Тези обувки за бягане са удобни и са създадени са за по-добро атлетично представяне като същевременно осигуряват опора на някои ключови места, където тя е нужна. Отгоре на всичко, са направени от рециклирани материали. 

Друг от предпочитаните модели за тичане е Adidas Solar Boost 23, създаден за всекидневно бягане на големи разстояния и имащ специална стелка, осигуряваща едно плавно и уверено бягане. 

Още един модел създаден за дълги разстояния е Adidas Solar Glide 23, който със своите гъвкави подметки, помага за приятно и гладко тичане.

До какво може да доведе бягането с некачествени обувки?

Бягането с некачествени обувки или такива, които не са удобни на ходилото може да доведе до много проблеми по време и след тренировка. 

Една от причините за избор на неправилни маратонки, е неотчитането на начина, по който всеки от нас стъпва. 

Има два основни типа неправилна походка – пронация и супинация. 

Пронация е падането на тежестта върху вътрешната страна на стъпалото (така нареченият паднал свод). При тази походка по-бързо се изхабява вътрешната част на подметката. 

При супинация (висок свод) е обратното. Човек стъпва върху външната страна на ходилото и подметката се изхабява повече там. 

При купуването на маратонки е добре тези неща да бъдат отчетени, за да се избегнат наранявания от самата обувка. 

За да се разбере дали човек има висок или паднал свод на ходилото, наблюдавайте подметките на маратонките, които обикновено носите.

Ако външната част на обувката показва най-много износване или при поставянето ѝ на равна повърхност се забелязва лек наклон навън, то това е висок свод. 

При пронация може да не се забележи наклон, но износването е от външната (страничната) пета до палеца.

ИЗТОЧНИЦИ:

Gear Up With the Right Running Shoes

How To Choose Running Shoes

Finding the Best Marathon Running Shoe

КАКВО Е ПРОНАЦИЯ И ЗАЩО ИМА ЗНАЧЕНИЕ?

THE 6 BEST ADIDAS RUNNING SHOES OF 2020

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ADIDAS BOOST ТЕХНОЛОГИЯТА?

0