Тренировки

Тренировка за Крака

exercise-man-and-legs-workout-in-gym-with-machin-2022-12-29-23-59-14-utc

Тренировка за Крака

Защо е важно да имаме тренировки за крака в програмата си?

Тренировка за крака е нещо важно не само поради чисто естетически причини, но и поради следните аспекти:

  1. При хората, които тренират редовно крака, се наблюдава увеличение в нивата на хормона на растежа, тестостерона и кортизола. Всичките от изброените хормони помагат за горенето на мазнини, а първите два и за по-бързо увеличаване на мускулната маса, което ще допринесе до цялостно подобрение в нашата физика
  2. Ако редовно тренираме долната си част, ще имаме по-добър баланс. Това е породено не само от заякналите ни мускули в тази част на тялото, но и на тези в областта на корема, защото те работят усилено, когато тренираме долна част. Затова и културистите рядко тренират корем.
  3. Тъй като те са голяма мускулна група, когато я тренираме горим доста калории, а това е от полза, ако искаме да отслабнем.
Leg day and workout in a gym

Как да загреем преди да започнем тренировката?

Когато се готвим да започнем тренировка, мускулите ни са студени (което означава че са по-малко пластични) и сковани, защото не сме ги движили в пълния им обхват достатъчно скоро. Затова и загрявката е важна. Статичният стречинг се препоръчва да се прави след като сме приключили с физическото натоварване (мускулите се отпускат и се премахва част от млечната киселина в тях), но не и като част от загрявката, защото според проучвания води до по-голям шанс да се контузим.

Като за начало е най-добре да загреем ставите (колената и глезените) с леки натоварвания като въртеливи движения, клекове, а след това да направим и динамичен стречинг. След това може да повишим интензивността и да започнем да тичаме с по-бавно темпо, да караме колело, да скачаме на въже, да пълзим (с тази по-нестандартна загрявка се натоварват коремът и раменете) или да ходим. Целта, докато правим тези неща, е да загреем мускулите и те да са по-малко сковани, а не да си даваме макса ни, когато тичаме например, защото може да се контузим. 

man warm up exercise before workout

Упражнения за крака

Упражненията може да бъдат разделени на два основни вида

  1. С тежестта на тялото

Този вид упражнения се препоръчва за по-начинаещи, но има и видове, които са подходящи и за по-напреднали. Ако сме начинаещи, е най-добре да започнем с клекове, напади,повдигания на пръсти, качване на куб и техните разновидности.Клекът е най-полезен за мускулите на дупето, но също натоварва и задното бедро, квадрицепса и мускулите на корема. При него е важно колената да не минават навътре, да не се навеждаме много докато ги правим(защото товарим кръста така) и ако е възможно колената да не минават пръстите на краката(това се прави с цел да няма болки в колената, но при по-високите хора, понякога няма как колената да не минават и затова като правило е най-добре да се стремим колената да са ни колкото се може по назад, ако те минават пред пръстите на краката).

При напада също е важно се стремим коляното да не минава пред пръстите на стъпалата, но и да не правим твърде широка крачка, защото така движението става по-късо и по-малко товарим мускулите. Българският клек е много полезно упражнение, което товари най-много глутеуса и предното бедро, но ще натовари доста и задното бедро заедно с адукторите. Освен това се прави и с гири, което го прави задължителна част от тренировката за крака с дъмбели вкъщи. Повдиганията на пръсти ще са най-полезни за прасците.Качването на куба товари най-много предното бедро. Ако искаме да правим повече кардио, скачането на въже и колоезденето помагат за това да натоварваме повече сърцето си, но и също да стегнем мускулите на краката.Понеже тези упражнения се правят без тежест може да се увеличават само повторенията. Когато преценим, че сме напреднали достатъчно може да направим и техните по-трудни разновидности: клек на един крак,странични клекове, повдигане на пръсти с един крак, напади с отскок и др.

  1. С допълнителна тежест

Всъщност повечето такива упражнения са същите като тези без тежест, като изключим тежестите. Чрез тежестите сме способни много по-бързо да увеличим силата си, защото за да се натоварим по същия начин като клякакме 7 пъти със 70кг ще трябва да направим доста обикновени клекове, най-вероятно стотици, което не е забавно и ефективно спрямо време, а и от силова тренировката ни ще стане кардио, което не е оптимално за хипертрофия. Тежестите позволяват и прогресивното натоварване да се осъществява по повече начини.

Освен чрез повече повторения и по-кратка почивка, ако използваме тежести, ще можем да правим прогресивно натоварване и чрез по-голямо тегло на серия, което е най-популярният (и удобен за следене на прогреса) начин за прогресивно натоварване. Има упражнения, които могат да се правят само с тежести. Такова е мъртвата тяга. Тя може да се определи като най-завършеното упражнение, защото при нея участват най-много мускули в тялото, а освен това задното бедро се развива много, ако това упражнение се прави. Правилната техника изисква пищялитени да опират до щангата на пода и да са с широчината на раменете или малко повече (им разновидности, които са с по-широк разкрач като сумо вариантът) и като вдигаме да се стремим да не свиваме много краката, а гърбът да е в изправена позиция, защото може да се контузим в противен случай.

Има много упражнения на машини. Трудно е да се споменат всички, но ако искате хубава тренировка за крака екстензиите за предно бедро и лег кърлингите за задно бедро са много полезни, защото при тях рискът от контузия е по-малък. Ако не искате да правите клек, може да правите лег преса. При нея не товарим коремните мускули и кръста, което е добре, ако сме се контузили или сме имали тежка тренировка за гръб вчерашния ден. При лег пресата е много важно да не се свиват и изпъват напълно колената, защото може да се увредят, а понякога и да ги обърнем, ако правим лег преса с много килограми и изпънем колената. Има и други машини за долна част.

Машините за свиване на бедрото навътре помагат да заздравим адукторите, а тези с разгъване навън абдукторите. Хубавото на тези машини е, че можете да наблегнете на определен мускул и да го изолирате по-добре, а и често те са по-подходящи да се избегне контузия. Въпреки това за начиниещите е добре да се научат на базовите упражнения и движения, защото чрез тях се изгражда много по-добра мускулна основа и координация. Това е така, защото като ползваме тежести за долна част ние балансираме и ползваме мускули, отговорни за баланса, които не участват в упражненията на машина. Хубаво е да се правят унилатерални упражнения (само с един крак), защото така се избягва получаването на дисбаланс на сила между двата крайника. 

Young man performing heavy back squats exercise in gym

Тренировка за крака в домашни условия

Ако трябва да се назове най-доброто упражнение за долна част, това е клекът. При правилно изпълнение ще носи много добри резултати. Затова е добре, ако се чудите какво да правите вкъщи за долна част, да добавите клека и неговите разновидности. Те са:

  1. Клек на стол – при тази разновидност клякаме, докато не докоснем стола с дупето, а след това изправяме
  2. Клек с отскок – ако ще правите това упражнение, не скачайте на бетон или друга подобна твърда повърхност, защото ще ви заболят ставите.
  3. Клек настрани

Повдигането на таза от легнало положение не изисква екипировка и ще задрави мускулите на задното бедро и дупето.Нападат също не изисква допълнителна екипировка и се изпълнява лесно в домашни условия. При него също има вариация с отскок, която ще напомпа бедрените мускули, но и ще ускори пулса на сърцето ви доста и така ще правите и крадио. 

Българският клек може да се счита за разновидност на това упражнение, защото задния крак се повдига на плоскост. Може да си сложите крака на стол, на леглото, на масичката за кафе или където другаде сметнете за подходящо. Ако искате да добавите тежести, не е нужно веднага да си купувате. Може да сложите раница на гърба ви и да я напълните с каквото решите, за да продължите прогресивното натоварване.Тренировката с ластици също не е за подценяване. При нея рискът от контузии е по-малък спрямо тази с тежести, а пак могат да се постигнат добри резултати.

Ако желаете да разберете повече за тренировките вкъщи, прочетете нашата статия.

Beautiful girl sport at home . Fitness exercise, abs , smart training, exercise, home workout

Тренировка за крака и дупе за жени

Много жени се притесняват да не станат твърде мускулести и затова почти не вдигат тежести и правят предимно кардио. Ако използват уреди, те са такива, че изолират определени мускули. Например уредът, който най-често се ползва от жените – този за стягане на вътрешно бедро, товари адукторите. Като се тренира така, се получава дисбаланс между мускулите, което е вероятно да доведе до контузия. Затова е хубаво жените да вдигат тежести.

Те няма да как да станат мускулести като някой мъж, защото нивата на тестостерон на мъжете са в пъти по-високи спрямо тези на жените. Истината е, че за да се качат 2-3 кг мускули една жена ще трябва да хвърли доста повече усилия спрямо представител на мъжкия пол. Упражненията, които се препоръчват не са много по-различни от тези за мъжете. Съставните движения (клек, мъртва тяга) са най-препоръчителни, защото активират най-много мускули и съответно водят до повече горене на калории. Ако трябва да се определят 5 задължителни упражнения те биха били:

  1. Клек с щанга
  2. Румънска тяга – разликата между румънската тяга и обикновената е, че при румънската се пуска колкото се може повече, но без да се докосва подът, което води до постоянно напрежение в мускулите по време на серията
  3. Напад с гири
  4. Лег преса
  5. Повдигане на таза с щанга или друга тежест 

Една примерна тренировка във фитнеса за стегнати крака и дупе би изглеждала по следния начин:

  1. 5 серии клек с щанга 10 – 15 повторения
  2. 4 серии напади с дъмбели по 12 на крак
  3. 4 серии повдигания на куб с дъмбели по 12 на крак (понеже заедно с нападите се товарят едни и същи мускулни групи може да се обединят и да се направи суперсерия)
  4. 3 серии румънска тяга 12 повторения
  5. 3 серии лег преса 12 повторения

Колко ще почивате между сериите и с какви килограми ще тренирате  зависи от вашите възможности и преценка, като ако искате, може да добавите и други упражнения като екстензии, лег кърл, свиване за вътрешно бедро, разтваряне за външно и др.

Woman doing squats weighted lunges exercise for butt legs with suspension straps.

Колко повторения да правим при тренировката за крака?

Съществуват бързи и бавни мускулни влакна. В зависимост от съотношението бързи-бавни мускулни влакна в конкретния мускул зависи и броят повторения, който ще е най-подходящ за развиването на мускула. Бавните са по-податливи на продължително натоварване, но са по-малко експлозивни и затова при тях е препоръчително да се правят повече повторения (над 12 обикновено). Бързите се характеризират с повече сила и експлозивност, но се изтощават по-бързо и затова се правят по-малко повторения (под 8, а понякога и под 6), ако вдигаме по-сериозни тежести с мускули, където преобладават този вид нишки.

Глутеусите са съставени от приблизително еднакво количество бързи и бавни влакна и затова при тях се препоръчва среден брой повторения (около 10). При задното бедро преобладават бързите (около 70%) и затова е хубаво да се правят под 10 повторения, когато правим мъртва тяга в повечето случаи. Прасците са изградени почти изцяло от бавни нишки и затова те отговарят най-добре на висок брой повторения. Ако искате да разберете повече може да видите и статията ни за видовете мускулни влакна тук. Въпреки всичко казано може да се правят и различен брой повторения от предложените в зависимост от вашите цели и от начина, по-който тялото ви реагира на повече или по-малко повторения от предложените.

Shaping the legs. Fitness girl exercising on leg extension machine

На какво се дължи неприятната мускулна треска след тежка тренировка за крака?

Мускулната треска е в резултат на това, че мускулите все още не са пригодени към физическата активност, която правите. При висока интензивност на упражненията се образуват малки разкъсвания, за които се смята, че са причината за болката, която изпитвате два – три дни след тренировка. Колкото повече увеличавате интензитета на новото натоварване, толкова по-неприятна ще е мускулната треска. Затова, ако правите ново упражнение, е хубаво да не правите веднага макс, а да изчакате малко за да свикнат мускулите.

Освен това така ще усвоите правилно техниката, което ще предотврати бъдещи контузии. Леката физическа активност и разтягане облекчават болката. Студеният душ и масаж също са полезни, защото подобряват кръвоорасяването, което забързва възстановяването, а и премахват част от млечната киселина в мускулите. Можете да разберете повече за мускулната треска в статията ни тук. Между 48 и 72 часа е препоръчителното време за оптимално възстановяване.

Sportive attractive lady doing leg muscles exercise, indoor sport studio

Да правим ли кардио тренировки, ако искаме големи крака?

Кардиото наистина може да доведе до загуба на мускулна маса, но само в определени условия. Когато то е с голям обем и интензитет, тялото започва да взима енергия освен от гликогена и мазнините ни и от нашите мускули (разгражда ги). Поради тази причина маратонците са толкова леки – те тичат над 40 км. Ние обаче не сме маратонци, а и кардиото не е враг на мускулите ни. Ако то е в умерени количества, няма да навреди. Вместо да тичаме може да ходим на наклон или да въртим колело.

И двете форми на кардио не са толкова интензивни, а освен това и натоварват малко повече мускулите в долната част на тялото, което е от полза. Всъщност кардиото дори може да подобри резултатите ни. То ще подобри функцията на сърцето ни и ще помогне да свалим по-бързо пулс и да не го качваме бързо. Тези подобрения ще направят така че няма да се задъхвате толкова, което ще помогне да правите упражненията с по-добра форма и техника,за повече повторения или с повече килограми. Ако кардиото ви изтощава твърде много и нямате енергия за силовата ви тренировка, тогава вече е нужно да намалите интензитета или неговата продължителност. Тренировъчният обем също е важен. Ако тренираме твърде често долната част с голям тренировъчен обем може да имаме никакви или негативни резултати.

Fit woman doing cardio in gym

Тренировките за крака са едно от най-стряскащите неща за повечето хора, които ходят на фитнес редовно. Умора, болки в долните крайници или просто мързел са само част от причините за това. Ако искате обаче да имате балансирана и пропорционална физика, не трябва да се отказвате заради дребните неприятности.

Често се казва, че не трябва да пропускате ден за тренировка на долната половина от тялото. Тренировките за тази област са важни по няколко причини, но понякога се пренебрегват в полза на тренировките за горната част на тялото. Необходимо е да следвате програма за упражнения, която подпомага балансираното тяло, което включва наличието на здрави, стабилни и динамични долни крайници. 

5 причини защо трябва да тренирате крака по-често

Ще изградите повече мускули

Да, клякането с тежести ще помогне за изграждането на мускулна маса. Тестостеронът е стероиден хормон, който се произвежда естествено в тялото Ви и играе ключова роля за здравето не само на мъжете, но дори и при жените, като помага при увеличаването на растежа на мускулна маса и силата. Многоставните упражнения, като клекове и мъртва тяга, които използват големи мускулни групи, помагат да повишите нивата на хормона във Вашето тяло.

Едно скорошно проучване, публикувано в Европейското списание по приложна физиология,  измерва хормоналния отговор по време на единични повторения на тежки съпротивителни упражнения. Те открили, че най-забележителните промени се проявяват в нивата на тестостерона. С други думи, упражненията за долна част на тялото ще Ви помогнат да изградите повече мускули.

Beautiful man squats with kettlebell at the gym

Ще горите повече калории

Gluteus maximus, известен още и като седалищни мускули, представлява най-голямата мускулна група във Вашето тяло. Работата с тези по-големи мускули изисква повече енергия, което означава, че тялото Ви ще трябва да изгаря повече калории. Това е особено полезно, ако сте в процес на отслабване и успоредно с това искате да изградите допълнителна сила. Проучване, публикувано в Европейското списание за приложна физиология, проследява разхода на енергия и метаболизма на спортистите след поредица от тежки съпротивителни движения.

Техните резултати показват, че след 90 минути тренировка (включително многоставни повдигания като клекове и мъртва тяга), скоростта на метаболизма на атлетите /количеството изразходвана енергия/ рязко се покачва и продължава да го прави няколко часа след това. Ако искате да разнообразите различните видове кардио като бягане или колело с нещо друго, то тренировките за крака са идеални за Вас. Ако пък желаете да изгорите допълнително количество калории, можете да разгледате нашата секция с продукти  за допълнително изгаряне на мазнини.

Doing squats. Young woman in sportive clothes is exercising outdoors

Ще редуцирате контузиите

Ако пренебрегвате тренировките за крака, ще предразположите тялото си към повече контузии, което е особено опасно, ако сте имали предишни травми.

Мускулният дисбаланс, недостатъчно подсилените подколенни сухожилия и липсата на мобилност ще доведат до редица проблеми като болки в кръста и наранявания на ахилеса. Клековете, нападите и мъртвата тяга ще Ви помогнат да развиете подколенните сухожилия, да изградите мускули около слабите стави и да спомогнете за насърчаване на стабилността и мобилността.  Ако искате сериозно да изградите мускули, да развиете функционална сила и да намалите риска от нараняване, тогава трябва да работите върху краката си. В противен случай рискувате да ги превърнете в своето слабо място, което ще е податливо на постоянни контузии и ще Ви измъчва за продължителен период от време.

Portrait of athletic sportswoman stretching her leg while working out

Ще изглеждате естетично

Ако сте прекарали поне месец във фитнеса, със сигурност поне веднъж сте се натъкнали на хора с изключително здрава горна половина и същевременно слабо развита долна половина. Този контраст е особено неприятен, ако основната цел на тренировките Ви е да изглеждате естетично – диспропорционалното развиване на различните мускулни групи е пирон в ковчега на естетичния и балансиран външен вид. Стремете се да избегнете това с поне 1 тренировка за крака седмично. Въпреки че подобен тип упражнения често са неприятни в началото, не ги скатавайте и се опитайте да сте максимално дисциплинирани и да не редуцирате бройката на повторенията.

Ще увеличите резултатите си във фитнеса

Може и да не вярвате, но Вашите крака и ядро произвеждат по-голямата част от Вашата сила по време на повдигане. Да, дори когато правите лежанка, долната част на тялото Ви е ангажирана, за да Ви помогне да осигурите стабилна платформа за изпомпване. Ако Ви липсва кондиция,  резултатите Ви едва ли ще се подобряват. Изпълнението на функционални упражнения, като мъртва тяга , ще укрепи краката и долната част на тялото, като същевременно ще развие цялата мускулатура и мобилност. Не забравяйте, че Вашето ядро поддържа тялото при почти всяко движение.

Incognito sportsman doing deadlift with barbell

Заключение

Тренировките за долна част са полезни за повишаване на нивата на тестостерон и ще придадат балансиран вид на физиката ни. При загрявка за такъв вид тренировка динамичният стречинг се препоръчва пред статичния. Ако не искате да изолирате определен мускул и сте начинаещи, наблегнете на упражненията, които не са на машина за да изградите по-добра основа. Тренировките вкъщи не са причина за оправдание, че няма прогрес.

При тях винаги може да се ползват ластици, жилетка с тежести или да се напълни раница вода, книги и други тежести. В зависимост от доминиращия мускул при изпълняване на упражнението варира броя повторения, който е препоръчителен.Кардиото няма да навреди, но само ако не е твърде натоварващо. За да се намали неприятното усещане от мускулна треска след тренировка е важно да се разтяга след трениране. Ако мускулната треска не е твърде сериозна, лекото натоварване ще я облекчи.

Източници

Leg Training for Women: The Complete Guide With Workouts

Does Cardio Like Running and HIIT Hinder Muscle-Building?

Fast-Twitch Vs. Slow-Twitch Muscle Fiber Types + Training Tips

Quadriceps Anatomy, Muscle Function, Injuries, Exercises, and More

Muscle Fibers: Anatomy, Function, and More

9 Bodyweight Leg Exercises

Leg Press vs. Squat: Which One Is Best Suited to Your Fitness Goals?

How Many Exercises Per Muscle Group: 17 Size, Strength, Stamina Tips

30 Ways to Tone Your Legs

Working Out When Sore: Benefits, Risks, When to Seek Help, and More

0