Тренировки

Болка в мускулите на краката

Painful injury, runners physical muscle pain

Болка в мускулите на краката

Какво причинява болка в мускулите на краката?

Болката в мускулите на краката е нещо, от което всеки се е оплаквал в даден период. Предвид факта, че мускулите на краката са едни от най-натоварените в човешкото тяло не е изненадващо, че понякога ни болят. Има два видове болка в мускулите на краката.

Единият вид е породен от прекомерно физическо натоварване или липсата на такова. Ако сме с наднормено тегло, не тренираме и сме дълго време на крак без да сядаме, може да получим разширени вени в долната част на краката, защото в по-отдалечените от сърцето части на тялото е по-трудно кръвта да се връща обратно към сърцето.

Отслабването, тренирането и компресиращите чорапи помагат да се подобри кръвообращението, но понякога се налага и операция. Под физическо натоварване не се има предвид само тренировка за крака. Това също може да бъде поход, по-дълго и продължително ходене или стоене в изправено положение повече време. Този тип болка в мускулите води до умора, скованост и отпадналост на краката. Ако симптомите се игнорират и не се възстановим, може да получим:

 1. Крампа
 2. Мускулно разтежение (характерно е за големите мускули на краката)
 3.  Възпаление на сухожилие/тендинит (тенис лакътят е най-известния пример, въпреки че не е на краката. Бегачите най-често имат тендинит на ахилеса) 
 4. Бурсит на коляното (в следствие на прекомерното натоварване се се произвежда повече синовиална течност и бурсата, която отговаря за гладките движения на ставите, се подува, затруднява движението на коляното, което е съпроводено с болезненост)
 5. Медиален тибиален стрес синдром, познат като възпаление на надкостниците или най-просто периостит. Ако сте бегачи или спортът ви е свързан с много тичане ще трябва да го прекратите за няколко дни и след това още толкова да внимавате, защото болезнеността на мускулите в областта на фибулата е трудно поносима и само ще се увеличава ако си мислите, че ще отмине сама и продължите да тренирате.
 6. Стрес фрактура (малки счупвания по костта, които логично увеличават шансът тя да се счупи при по-силен удар) Дейвид Гогингс е известен мотиватор и може би най-известният американски тюлен. През 2005 почти без подготовка (ако пауърлифтинга може да се брои за подготовка) и с доста по-голямо тегло от това на типичния ултрамаратонец, участва в ултрамаратон. Завършва го, но в резултат на дългото тичане без почивка има множество стрес фрактури и е счупил малките кости в стъпалото.

Другият вид е причинен от някакво заболяване като атеросклероза/PAD, дълбока венозна тромбоза и други. Ако при първия тип болка почивката е достатъчна, то при този вид е силно препоръчително да се консултирате с лекар, защото освен почивка или по-леки упражнения, най-вероятно ще е нужно да се приемат хранителни добавки и медикаменти. Може да се наложи дори и операция. Ако страдаме от подобни заболявания е важно да не се отчайваме и да вземем най-доброто, което е възможно и да сме колкото се може по-активни без това да влоши състоянието ни. В противен случай, това може да доведе до депресия, напълняване, което пък непряко води до други заболявания.

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

Мускулни крампи

Крампите (или мускулните спазми) представляват внезапно  съкращаване и схващане на мускул, което е съпроводено с доста неприятна и остра болка и трае от няколко секунди до няколко минути. Боли прасеца най-често, но може и да е другаде. Обикновено се случват докато спим или сме в покой. Предполага се, че това е породено по стягащото бельо и от позицията на краката, подобна на шпиц, докато спим през нощта, но няма доказателства за това. Дългото стоене изправени, заседналият начин на живот, претренирането или грешната позиция, докато седим или лежим, са най-честите причини за крампи.

При по-активно трениращите, заради обилното потене, крампи може да се получат от дехидратация или липса на магнезий и цинк. Дефицит на витамин Д и витамините от група Б също могат да причинят крампи. Поради тези причина често магнезий се продава задно с цинк и витамин Б6. Някои групи хора са предразположени към по-често крампиране. Това са бременните, хората със сърдечни, нервни и двигателни проблеми и болните от диабет тип 2.

След като сме получили крампа, е нормално да изпитваме умора или да не усещаме мускула на 100% до едно денонощие. За по бързото му възстановяване и избягване да получим крампа отново в близките часове, може да се направят няколко неща: 

 1. Лек масаж и стречинг на мускула, който е крампирал
 2. Ползване на ролер
 3. Приемане на лекарства с ибупрофен и по-безопасна позиция на спане, която по-трудно предизвиква крампи. 

Хидратацията и приемането на повече магнезий обикновено помагат най-много, защото поради непълноценна диета може да не се набави достатъчно магнезий и също много хора не осъзнават, че са дехидратирани. Магнезий се съдържа в черния шоколад, ядките, семената, пълнозърнестите продукти, бананите, варивата и др. Според проучване, проведено сред повече от 3000 души, 75% от жителите на САЩ са хронично дехидратирани. Препоръчителното дневно количество вода за мъже е около 3,5 литра, а за жени – около 2,5 литра. Ако крампите продължават да се появяват често, трябва да се консултираме с лекар.

Young female athlete is experiencing shoulder cramps

Болка в мускулите на краката при покой

Ако изпитвате болка в краката, когато лежите дълъг период от време, има вероятност да имате периферна артериална болест (PAD), което е сборно понятие за заболявания, които причиняват стеснения и/или тромбози в артериите, които не позволяват да се достави нужното количество кислород на тъканите. Тютюнопушенето, лошата диета и захарният диабет могат да отключат това заболяване. Тютюнопушенето втърдява артериалните стени и също причинява натрупване на плаки.

Лошата диета може да доведе до повишен холестерол. Това от своя страна води до наслагване на плаки от вътрешната страна на артериите, които затрудняват или спират кръвопотока. В САЩ 15% от хората над 70 години страдат от PAD, което не е изненадващо, защото американците са известни с един от най-нездравословните начини на живот.

Друг проблем с кръвоносните съдове е дълбоката венозна тромбоза. При нея болката е най-силна при изправен и седящ стоеж, а при лежане или повдигане на крака, болката намалява. ДВТ е съпроводена от оток в крайника със запушен кръвоносен съд. Тези заболявания са по вероятни ако сте претърпели операция наскоро или сте чупили кост. Някои хора са генетично предразположени и трябва да следят за симптомите в по ранен стадий на болестта (задух, защото тромбоза може да се получи и в белодробна артерия и тежест в краката). 

Някои малки деца и тийнейджъри се събуждат със силна болка в прасците и подбедрицата. Лекарите не знаят на какво се дължи това. Лек масаж, лекарства с ибупрофен и слагане на топъл предмет на мястото, където боли, са някои от нещата, които облекчават болката.

Как да се справим с болката?

Видовете справяне с болката са няколко:

Пасивно – Както вече е споменато в статията, понякога почивката помага най-много. Разбира се, тя трябва да е умерена и да не води до заседнал начин на живот. Ако не се прави разлика между отпускането и разпускането, ще имаме проблеми с теглото в бъдещето. Ако имаме тендинит или периостит освен почивката ще ни помогнат ледът и противовъзпалителните лекарства.

Активно – ако болката в мускулите е причинена от заседяване е добра идея да се раздвижим. Така ще подобрим кръвооросяването в краката. Не е задължително да отидем на фитнес или да тичаме. Достатъчно е да се разходим или да направим стречинг.

Tired teenage girl sleeping after school

Как да се предпазим от нея?

Ако искаме да избегнем болката в мускулите, причинена от физическо натоварване, трябва да вземем предвид възможностите си. Ако тичате 10км всеки ден без да сте имали нужната подготовка преди това умората и крампите на краката ще ви мъчат, докато не се демотивирате и не спрете. Дори да издържите на хроничната умора, ще получите тендинит, разтягане или друга контузия и така единствено ще спрете за по-дълго време и е по-вероятно да не достигнете целта, която сте си поставили. Затова е важно да възстановите максимално добре. За целта е нужно да имате здравословна и балансирана диета, да се наспивате и да сте добре хидратирани. 

Ако желаете да нямате заболявания като ДВТ и PAD, ще е добре да не пушите и да се храните здравословно. До голяма степен начинът ни на живот определя и здравословното ни състояние. Като имаме здравословен начин на живот не само ще изглеждаме добре, ще имаме преса и другите хора ще имат по-добро мнение за нас. По-големите ползи засягат вашето здраве. Освен по-добър начин на живот ако знаем за наш роднина, който има здравословни проблеми от подобно естество е добре да се изследваме периодично за да хванем заболяването в по-ранен стадий, защото има шанс да сме генетично предразположени към тях.

Кога се налага да отидем на доктор поради болката?

Трудно е сами да преценим кога е нужно да отидем при доктор. Все пак ако имаме следните симптоми трябва да се отиде на лекар:

 1. Подуване или оток в двата крайника.
 2. Разширени вени, които ви болят през по голямата част от ежедневието ви.
 3. Дискомфорт в мускулите и сухожилията докато ходим (ако имате мускулна треска на краката е нормално няколко дни да изпитвате дискомфорт при ходене).
 4. Ако болката в мускулите, която изпитваме се влошава или става хронична.
 5. Ако имаме съмнения за разстежение (освен болезненост може да не сме способни да извършваме пълно движение с мускула, да го чувстваме постоянно изтощен или слаб).
 6. При съмнения за тендинит (единственият симптом освен болезненист е подуване в областта на сухожилието, което затруднява движението).
 7. Ако изпитваме какъвто и да е друг дискомфорт от дълго време.

Заключение

Болка в мускулите на краката може да е причинена в следствие на физическа дейност или поради здравословни проблеми. И при двата вида болезненост правилното хранене и тренирането, съобразено с моментното ви състояние и възможности, ще помогне с неприятните усещания или ще избегне възможността да ги изпитате. Освен това, ще се чувствате по-добре и психически. Понякога поради силното ни желание, може да се преуморим и да получим крампи в резултат от това. За да избегнем повторното им появяване е добре да масажираме мускула, да го раздвижим и да се погрижим за приемането на достатъчно витамини, минерали и вода.

Раздвижването също помага и ако сме се заседяли. След 5-6 часово пътуване в кола може да не ни е до каквото и да е движение, защото сме се сковали и схванали. Ще забележим, че ще сме по-отпуснати ако направим лек стречинг, йога или просто се разходим. Разбира се, понякога е пасивното възстановяване е по-добрият вариант. Ако начинът на възстановяване не дава резултат и дискомфортът продължава повече от очакваното или бива съпроводен с други симптоми като подуване или някаква друга промяна на краката трябва да отидем на лекар.

https://www.bav.bg/shop/intuitivno-hranene/

Източници

Leg pain: Types, causes, and home treatment

Is Leg Pain at Night A Warning Sign of Vascular Disease? Is leg pain at night

Leg Muscles: Thigh and Calf Muscles, and Causes of Pain

Leg Problems, Non-Injury

Shin Splints: Symptoms, Causes, Treatment, and Prevention

What Causes Leg Cramps? Symptoms, Triggers, Treatments, and More

10 Magnesium-Rich Foods That Are Super Healthy

Is Leg Pain at Night A Warning Sign of Vascular Disease? Is leg pain at night

Tendinitis: Causes, Diagnosis, and Prevention

How this schlub transformed into a Navy SEAL — and nearly died trying

Muscle Strains: Symptoms, Causes, and Prevention A muscle strain, or pulled muscle, occurs when your muscle

0