Здраве

Как да овладеете крампите в прасците?

Как да овладеете крампите в прасците

Как да овладеете крампите в прасците?

Познато ли ви е чувството да се събудите нощем с болезнено схващане в областта на прасеца? Често ли ви се случва да броите секундите в очакване острият спазъм просто да отмине? А знаете ли, че има методи с които бързо да овладеете болката и лесно да освободите напрежението в засегнатия мускул? 

Познаването на такива методи е изключително полезно за всеки, който желае да започне своя път в активния начин на живот. Движението е способно да предизвика поредица от крампи, като особено податлива мускулна група е тази на прасеца, поради голямото натоварване на което е подложена. 

Какво представляват крампите в прасеца?

Мускулните крампи, или наричани още спазми, представляват внезапно свиване на част от мускула или на цяла група от мускули. Те се характеризират с болка, която намалява подвижността на засегната област. Мускулът е в свито състояние, като не може да се отпусне преднамерено.

Най – честите крампи се появяват в долните крайници, като типичен пример са прасците. Тези триглави мускули са подложени на голямо натоварване по време на ежедневните ни дейности. Всяко по-интензивно усилие, свързано с долната част на тялото може да причини некомфортни спазми в прасците. 

Спазмите на краката обикновено могат да варират в диапазон от няколко секунди до 15 минути при по-редки случаи. Продължителността и интензитета на болката са обосновани от това до каква степен тялото е привикнало към натоварване. 

Кои са основните причини за крампи в краката?

Благодарение на краката тялото извършва голяма част от двигателната си функция, поради което те са подложени на постоянно напрежение и са склони към развитие на травми. Ето някои от основните причини за крампи в тази зона:

 • забавено кръвообращение – недостатъчното кръвоснабдяване на долните крайници може да причини спазми в краката и стъпалата. Това състояние е често срещано по време на интензивна тренировка, когато мускулите не са добре разгряни. Възможно е да се наблюдава и вследствие на запушени артерии, което би довело до забавяне на кръвния поток;
 • претоварване – изморителна физическа активност причинява леки възпаления на мускулните тъкани, които могат да доведат до спазми. Поради тази причина правилното възстановяване и почивка след тренировка не бива да бъдат пропускани;
 • прищипване на нерв – натискът върху гръбначен нерв също може да причини спазми в краката. В такива случаи обикновено болката се влошава дори при най-малкото движение. Ходенето се затруднява, като временен вариант за облекчаване на дискомфорта е лекото навеждане напред. Важно е да се вземе предвид, че такъв случай се характеризира с постоянна болка, която не трябва да бъде подценявана. Посещението при лекар е задължително;
 • липса на минерали – намалените количества на калий, калций или магнезий в диетата могат да доведат до спазми особено в прасеца. Това е едно от най-популярните основания за появата на крампи, поради масово наложилата се бедна диета. Все повече хора привикват към така наречените бързи храни, които не доставят нужните на организма нутриенти. Тялото се лишава от жизненоважни минерали и мускулите се съкращават, предизвиквайки позната болка;
 • болести и лекарства – възможно е хopмoнaлни нapyшeния и зaбoлявaния, ĸaтo венозна нeдocтaтъчнocт или диaбeт да причинят мycĸyлни ĸpaмпи. В такива случаи тестовете и проверките при специалист са от основно значение. Препоръчително е ежегодното пpoвepяване на нивата нa глюĸoзa, xopмoните на щитовидната жлеза и ĸpeaтинин, като по този начин се гарантира превенция от болезнените спазми. Важно е да се спомене, че такива схващания ca и xapaĸтepeн симптом на пpегравяне на тялото или топлинен yдap.

Симптоми на крампите и как да разпознаем проблема?

Ако усетите необичайна остра болка в прасците и стъпалата, това може да бъде крампа. За да бъдете напълно сигурни какво се случва в тялото, ето най-обичайните симптоми:

 • остра болка – движенията са напрегнати и причиняват остра, често непоносима болка.
 • усещане за стягане – мускулите се стягат, а при докосване са напрегнати и леко пулсиращи
 • намалена подвижност – интензивните крампи влияят на подвижността, като тя е непосилна или изцяло спряна.

Спазмите обикновено са временни, но ако симптомите продължават за дълъг период от време или се повтарят често, може да бъде необходимо консултация с лекар за оценка и лечение.

Какви са методите за лечение и подобряване на състоянието?

Крампите на прасците зависят от различни фактори като възрастта, физическата активност, теглото или дори бременност. Каквато и да е причината, предизвикала дискомфорт в прасците, тя може да бъде облекчена чрез прилагането на някои методи.

Ето едни от най-популярните практики:

 • Хранителни добавки с магнезий – това е един от най-важните минерали за нормалната функция на мускулите. Магнезият е отличен помощник в предотвратяването на крампи, тъй като намалява риска от отслабване на прасеца. Приемът на хранителни добавки с неговото наличие може да бъде полезен за хора, които се оплакват от внезапни схващания.
 • Консумация на подходящи храни с високо съдържание на минерали – богата на минерали диета допринася за оптималното поддържане на електролитния баланс. По този начин намалява риска прасците да бъдат засегнати от спазми. Примери за такива храни са:
  • ядки и семена – те са пълни с набор от минерали като магнезий, цинк, манган, мед, селен и фосфор;
  • плодове – една чудесна алтернатива за набавяне на нужните минерали. Примери са банани, киви, диня и ананас, които са богати на калий. Някои плодове като портокали, смокини и бяло грозде съдържат калций, който е необходим за здравето на опорно двигателната система;
  • зеленчуци – отличен източник на различни минерали, които са важни за здравето на мускулите и предотвратяването на крампи. Типични примери са спанак, броколи, картофи, тиквички и други;
  • боб – един изобилен източник на минерали, включително калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, манган, мед и цинк;
  • какао – приема на този любим за мнозина продукт е обвързан с допълнителната консумация на минерали.
 • Масаж – прасците имат нужда от отпускане, което може да се осъществи чрез масаж. Така се улеснява кръвообращението, като вероятността от неприятните схващания през нощта.
 • Хидратация – приема на достатъчно количество вода е важно за поддържане на електролитния баланс в организма. При консумация на подходящо количество течности се намалява риска от крампи на прасците.

Заключение

Прасецът е един от най-важните мускули в човешкото тяло, който се активира при ходене, тичане и скачане. Благодарение на него ние сме способни да пазим баланс в пространството, да поддържаме правилна стойка и да използваме силата на краката си по оптимален начин.

Неговото добро здраве играе ключова роля в организма ни и грижата за добрата му функционалност е изцяло наша отговорност. 

Източници

Calambre muscular

What causes calf muscle pain?

Is Your Calf Muscle Pain Just a Strain or Something Else?

0