Витамин К
ноември 13, 2022 2024-08-18 14:05Витамин К
Витамин К
Какво представлява Витамин К и колко вида има?
Витамин К е мастноразтворимо хранително вещество, което има задачата да коагулира кръвта като образува кръвни съсиреци. Тялото ни се нуждае от него, за да поддържа костите здрави и за други жизненоважни процеси.
Всъщност това е събирателното понятие за три вида витамини, но в тази статия ще може да прочетете за двата най-значителни – K1 – филохинон и K2 – менахинон. Третият, К3, се синтезира само в лаборатории.
Основната разлика между двата са продуктите, от които си ги набавяме. Витамин К1 може да бъде намерен основно в зелени зеленчуци и растения, докато К2 може да бъде набавен от някои ферментирали храни и животински продукти. Малка част от витамина се синтезира и от бактериите в чревната флора.
Кога се налага да го приемаме и от какво количество се нуждаем?
Човешкото тяло се нуждае от разнообразни витамини и минерали, за да функционира пълноценно. Всеки трябва да го приема в ежедневната си диета и това в повечето случаи е лесно, тъй като може да бъде набавен от често срещани продукти.
Препоръчителното количеството, което ни е нужно варира и зависи от възрастта и пола ни. Представено е в следната таблица:
Възраст | Препоръчано количество в микрограми (mcg)* |
Раждане до 6 месеца | 2.0 mcg |
7-12 месеца | 2.5 mcg |
1-3 години | 30 mcg |
4-8 години | 55 mcg |
9-13 години | 60 mcg |
14-18 години | 75 mcg |
Мъже на 19 или повече | 120 mcg |
Жени на 19 или повече | 90 mcg |
Бременни или кърмещи подрастващи | 75 mcg |
Бременни или кърмещи жени | 90 mcg |
*мерна единица равна на една милионна (1×10−6) на грам
При хора със заболявания, по-висок или по-нисък прием би могъл да бъде необходим.
Продължителният прием на антибиотици може да разруши добрите бактерии в чревната микрофлора. Някои от тези бактерии синтезират К2, което води до ниска нива на витамина в организма. В подобни случаи е препоръчително да се включват по-големи количества в диетата на пациента.
Има и друг случай, в който витамин К е от съществено значение. При предозиране с антикоагулант (например Синтром), витаминът му противодейства и предотвратява кръвоизливи като съсирва разредената кръв.
Как да разберем, че страдаме от дефицит на Витамин К
Никога не трябва да си поставяме диагнози сами, дори когато симптомите съвпадат. Това най-често води до ненужен стрес и страх, дори понякога паника. Най-добре е да се консултираме с лекар и да направим необходимите изследвания при нужда.
Някои симптоми при дефицит на този елемент включват:
- Кръвоизливи – възможно е често и необяснима кървене на носа или несъсирващи се рани
- Синини – малки кръвоизливи под кожата дори при най-малките удари
- Червени петна/пурпура
Интересен факт е че новородените бебета се раждат с точно такъв недостиг. Основната причина идва от това, че нямат достатъчно бактерии в чревната си флора, които да го синтезират. Самото вещество също трудно преминава през плацентата по време на бременност и майките не могат да снабдят бебетата с него.
По тази причина, на новородените се бие единична инжекция на Витамин К. Тя предотвратява неконтрилюемо вътрешно и външно кървене, помага на кръвта да се съсири и поддържа костите здрави.
Как да си го набавим?
К1 може да бъде приеман като хапче под формата на хранителна добавка. Смята се, че той е по-подходящ при дефицит и затова се предлага вместо К2.
В повечето случаи, приемът на добавки не е необходим освен ако не е предписан от лекар и по-добрата опция е да си го набавим от храната си.
Хранителни източници на Витамин К
Тъй като веществото се разделя на два вида, има и две категории храни, от които можем да си го набавим
- Храни, богати на К1 – често зелени зеленчуци. Някои плодове също са богати на витамина, но съдържат по-малки количества.
- Спанак
- Броколи
- Маруля
- Зеле
- Магданоз
- Карфиол
- Листа от цвекло
- Къпини и боровинки
- Домати
- Храни, богати на К2 – чудесен източник е животинското месо.
- Бекон
- Кайма
- Свински черен дроб
- Патешки гърди
- Пилешки дробчета както и пиле изобщо
- Някои сирена: чедър, синьо сирене и други
- Жълтъците на яйцата
Ползи от приема му
Нови ползи продължават да се проучват и откриват, но тук ще ви споделя най-важните:
- Съсирва кръвта – съсирването е важна функция на тялото ни, която в критични моменти може да спаси живота ни
- Укрепва костите, което от своя страна може да предотврати тяхното счупване
- Поддържа сърцето здраво като предотвратява натрупване на минерализация в артериите. Така сърцето по-лесно доставя кръв до частите на тялото и се намалява рискът от инфаркт
Някои проучвания твърдят, че той помаги при остеопороза, но резултатите на са достатъчно точни, за да се докаже.
Възможно ли е да предозираме
Предозирането с К1 и К2 е невъзможно, но големи количества Витамин К3 могат да ни навредят, тъй като е изкуствено синтезиран и няма задача в тялото ни. Така натрупан в големи количества стават токсичен.
Ако приемете повече К1 или К2 от необходимото, остатъкът ще бъде складиран в черния ви дроб и използван в по-късен етап. Така никога не се хаби.
Заключение
Понякога решението на проблема е на една салата разстояние и затова тук ви предлагам рецепта за салата, която съдържа достатъчно К1 и К2, за да задоволи тялото ви и да остави усмивки на лицата ви.
Източници
Vitamins and minerals – Vitamin K – NHS
Vitamin K: Uses, Deficiency, Dosage, Food Sources, and More
Vitamin K | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
Vitamin K: Health benefits, daily intake, and sources