Здраве

Благотворните ефекти на криотерапията

Cryotherapy capsule in cosmetology clinic

Благотворните ефекти на криотерапията

 Какво представлява криотерапията

Повечето хора не правят положителни асоциации с думата студ, но съвременната медицина и изследванията показват, че ниските температури имат потенциала да допринесат значително много за здравето ни. Процедура, базираща се именно на тези проучвания, е криотерапията. Този вид терапия представлява доброволното излагане на ниски градуси с конкретна цел, като например подобряването на физически способности или намаляването на даден вид болка. Тя се разделя на няколко вида, но най-интересният е този, който се използва върху цялото тяло. Той включва седене или стоене в малка затворена камера (известна още като криокамера), охладена с течен азот. Времетраенето варира от 2-5 минути, а температурата e обикновено между -100 и -140 градуса под нулата. Важно е да се уточни, че терапията не е медицинска процедура и заради това не е нужно лекарско предписание. Въпреки това е препоръчително да се информирате дали нямате дадено заболяване, заради което тя не би била подходяща за вас. Тя може да помогне при болки в мускулите, както и при някои ставни и мускулни заболявания, a изследване от 2015 показва, че това лечение също така и благоприятства на възстановяването на атлетите.  

Как криотерапията помага при възстановяване?

Излагането на студ се използва като лечебен метод от векове и именно заради това криотерапията винаги е съществувала под една или друга форма. Днес тя е възстановителна процедура, използвана от елитни спортисти по целия свят преди и след тренировка. Сред известните ѝ почитатели са Анди Мъри, Кристиано Роналдо, Коби Брайънт и Леброн Джеймс и това не е изненадващо предвид факта колко положителни ефекти предлага тя. Редовното лечение намалява възпалението както и отока при нараняване, облекчава мускулната болка и увеличава общата енергия. Това безспорно може да бъде от полза на редовните спортисти, които често се сблъскват с контузии и всекидневно трябва да посещават, натоварващи тялото тренировки. Процедурата обаче не е подходяща единствено за професионалните атлети, тъй като всеки може да извлече полза от нея и да се наслади на благотворните ѝ ефекти. Възстановяването след тренировка е нещо, през което всички минаваме и бихме искали да подобрим.

Намалява ли криотерапията болката?

По време на терапията се увеличава количеството на ендорфините и норадреналина, като тези промени могат повлияят на частите на мозъка, отговорни за болката, независимо от причинителя. Противовъзпалителните свойства на процедурата могат драстично да подобрят много болезнени състояния като остеоартрит, ревматоиден артрит и синдром на хроничната умора. Благоприятните ефекти, които има върху тялото могат да бъдат сравнени с тези, които студените компреси предлагат- студът изтръпва засегнатата област, което може да намали болката и чувствителността.

Възможно ли е предотвратяване на травми чрез криотерапия?

Все още няма изследвания, които да сочат, че ползването на процедурата може да предотврати възникването на травми, но всички данни показват следното: студът може да повлияе положително на качеството на съня. Подходящото количество сън варира от човек до човек, но е пределно ясно, че недоспиването може да има негативни последици върху психичното и физическото ни състояние. Качественият сън е от фундаментално значение, защото той ни дава енергията,  нужна за да се движим и изпълняваме упражнения, но също така ни кара да се чувстваме добре през целия ден.

Влияе ли криотерапията на нашата издръжливост?

 Издръжливостта е способността на тялото да изпълнява дадена активност за продължителен период от време. Тренирайки, това свое физическо качество, може да очаквате:

  • да се възстановявате по-лесно;
  • да се чувствате във фантастична форма;
  • да отслабнете или да поддържате здравословно телесно тегло (в зависимост от диетата);
  • да подобрите както физическото, така и умственото си представяне във всички аспекти на живота.

Няма още ясни  сведения дали терапията оказва значително влияние на издръжливостта, но ако смятате да я пробвате най-добре да не разчитате, че тя може да ви помогне конкретно с това.

Заключение

Криотерапията е иновативна процедура, която може да предложи множество предимства. Голямата й приложимост я прави подходяща за почти всеки, тъй като има потенциала да помогне с усъвършенстването на тялото, но също така някои изследвания показват, че може да забърза метаболизма. Ако криотерапията не е достъпна в населеното ви място или пък не можете да си я позволите, бихте могли да получите същите ефекти и в домашни условия. Единственото нещо, което ви е нужно е душ. Къпането с   ледена вода, предоставя по-голямата част от изброените благотворни ефекти от статията, но също така предлага и допълнителни предимства като подобряване на дишането. Както криотерапията, така и студените душове могат да ви накарат да се чувствате по-добре, така че имайте предвид, че който и метод да използвате за постигане на целите си, ще останете доволни.

Източници:

Криотерапия – какво представлява? | For Life

Whole-body cryotherapy’s enhancement of acute recovery of running performance in well-trained athletes

Cryotherapy Sports Injury & Recovery Treatments, Shrewsbury. Cryozone Health.

The 4 Types of Endurance & The 6 Benefits of Endurance Training

The Effect of Repetitive Whole Body Cryotherapy Treatment on Adaptations to a Strength and Endurance Training Programme in Physically Active Males – PMC                                                                                                                                       

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0