Диети

Балансирана диета

Balanced diet concept

Балансирана диета

Какво представлява?

Балансираната диета е тази, при която приемът на мазнини и въглехидрати е еднакво балансиран, но не по грамажа им, а по калориите. Оттук идва и името и – балансирана диета или оптимална диета. 

Ако сте начинаещ е препоръчително да започнете с балансирано разпределение на макронутриентите, докато научите как точно работи вашето тяло. По този начин, вие няма да трябва да се лишавате от храната, която ви харесва, а по-скоро ще подобрите качеството и. 

Да не забравяме, че е по-лесно да се придържаме към нещо, което ни удовлетворява, отколкото към нещо, от което ни се повдига. 

Съотношението на КАЛОРИИТЕ (мазнини:въглехидрати) е 1:1.

Добре е да отбележим, че мазнините съдържат 9 калории на грам, така че тяхното количество със сигурност ще бъде по-малко в грамаж от това на въглехидратите.

Нека ви дадем пример. Да кажем, че Пешо трябва да приема 2200 калории на ден и тежи 75 кг.

Количеството протеин, което Пешо трябва да приема дневно е 2гр. на килограм, което означава около 150 грама за деня.

Един грам протеин съдържа 4 калории. Това означава, че Пешо ще изяде 600 калории от протеините. Като извадим 600 калории от общите за деня (2200), получаваме остатък от 1600 калории. Тук трябва да разделим остатъка на две, за да видим грамажа на мазнините и въглехидратите.

Пешо трябва да изяде 800 калории въглехидрати и 800 мазнини.

800 калории въглехидрати са (800 / 4 = 200) 200 грама въглехидрати.

800 калории мазнини са (800 / 9 = 88.88) 88 грама мазнини.

В края на деня Пешо, който се храни с балансираната диета, ще е изял:

150 грама протеин

200 грама въглехидрати

88 грама мазнини

За кого е подходяща?

Тя е перфектна за хора, които не обичат да се лимитират само до определени продукти и хранителни групи (като Кето и Палео диетите). 

Откъм цели, този начин на хранене е подходящ независимо какво искате да постигнете – дали искате да качите мускулна маса, да свалите подкожни мазнини или да поддържате теглото си – балансираният начин на хранене ще ви свърши работа.

Най-подходяща е за тези, които изчисляват калориите и макронутриентите си, защото когато хората имат свободата да консумират всички продукти, често се случва така, че да прекаляват с някоя (най-вече с въглехидратите).

За кого НЕ е подходяща?

Балансираният начин на хранене е подходящ за всички. 

Въпреки това, професионалните атлети и хората, които тренират високо-интензивен спорт, може да имат нужда от повече въглехидрати, отколкото са предвидени в балансираната диета. 

Не се препоръчва за хора с алкално-киселинен дисбаланс.

Какво включва?

Балансираната диета включва храни от всички хранителни групи:

  • Зеленчуци (всички видове)
  • Плодове (всички видове)
  • Зърнени – (киноа, овес, кафяв, ориз, ечемик, елда, пшенични продукти и други)
  • Меса и бобови – (телешко, свинско, пилешко, заешко, агнешко, риба, боб, грах, бобови растения и други)
  • Млечни – (кисело мляко, прясно мляко, сирене, кашкавал и други)

Някои храни е трудно да бъдат категоризирани в една група. Например, прясното мляко съдържа известно количество протеини, но и известно количество въглехидрати и мазнини. Важното в случая е да забележите големия избор от храни, които може да консумирате.

Какви са ползите за здравето?

Този вид хранителен режим отговаря на хранителните нужди на тялото. Може да се спазва в дългосрочен план и ако подбирате продуктите си правилно, ще може да я превърнете в здравословен начин на живот доста бързо.

Какви са минусите?

Малко са минусите на този начин на хранене. Ако се замислите – след като приемате всички микронутриенти и макроси, от които тялото ви се нуждае, какво може да се обърка? 

Минуса е чисто психологически – ако не сте стриктни, може много лесно да се изгубите в разнообразието и свободата, което тази диета ви дава. 

Друг малък минус е, че желаните резултати идват по-бавно при нея, защото тя не е адаптирана към конкретна цел.

Не забравяйте, обаче, че промяната на тялото не е спринт, а маратон.

Ако все пак не сте сигурни дали е за вас, консултирайте се с медицинско лице.

0