Здраве

Флуорид: Всичко, което трябва да знаем

Close up hands woman use toothbrush in light bathroom

Флуорид: Всичко, което трябва да знаем

Флуоридът е вещество, за което вероятно сте чували. То е обвързано с денталната медицина и здравето, като остатъци от него се намират дори в растенията. В тази статия ще разгледаме функциите му, влиянието му над човешкото здраве и ползите от приема.

Какво представлява флуоридът?

Това е минерал, който се намира в много храни, но е и наличен като хранителна добавка. Той е йонната форма на химичния елемент флуор и е отговорен за спирането или обръщането на процеса на образуване на зъбния кариес (гниенето на зъбите) и стимулира образуването на нови кости. Минералът се намира в почвата, водата, растенията и дори и в храната се откриват остатъци от него. Повечето от количеството, което човекът консумира идва от храните и напитките, приготвени с вода с флуорид, както и от пастата за зъби и други дентални продукти. Около 90% от общото количество се намира в зъбите. При децата този процент се разполага най-вече в костите. Интересно: На някои места, където нивата са по-ниски, общините добавят ръчно минерала във водата.

Каква е неговата функция?

Както вече споменахме, флуоридът е обвързан с денталното здраве. Образуването на кариеси е резултат от наличието на бактерия или инфекция. Остатъците от храна между зъбите, както и бактериите, образуват киселина, която с времето разгражда емайла. Така тя стига до вътрешните слоеве на зъба и се образува кариес. Ако не им бъде обърнато внимание, тези нарушения могат до доведат до зъбобол, инфекции, загуба на зъб, покачване на килограми и занижено качество на живот. Приемът на дадени количества от веществото намалява шансовете от образуване на кариес, запазва емайла и спомага за доброто израстване на зъба. Минералът също намира функция и в здравето на костите. Остатъчните количества са достатъчни за поддържане на тяхната здравина. Недостиг в ранна детска възраст може да доведе до слаби и чупливи кости. Проучвания показват, че при възрастните флуоридът не помага при лекуването на костни заболявания като остеопорозата и остеопенията. Всъщност точно обратното – прекален прием води до изпадането в състояния, които причиняват проблеми като гореизброените.

Какви са ползите от приема?

Вече разгледахме главните ползи – те се състоят в здравето на зъбите. Той заздравява и забавя загубата на минерали от зъбния емайл, спира ранните признаци на гниене на зъба и предотвратява образуването на вредни бактерии в устата. Според Центъра за превенция и контрол над заболяванията в САЩ, средното количество на липсващи или гниещи зъби при 12-годишните е намаляло с 68% в периода от 1960 до 1990 г. Това е в резултат от увеличаването на цялостното количество на вода с флуорид, започнало през 1945 г.

Какво количество ни е необходимо?

Необходимостта от минерала варира спрямо годините. Бебетата до 6 месеца имат нужда от минимално количество – 0.01 мгр. От 7 до 12 месеца дозата се увеличава до 0.5 мгр. До третата година се вдигат на 0.7 мгр. От 4 до 8 години вече се изисква по 1 мгр. Между 9 – 13 г. е 2 мгр., а между 14 и 18 – 3. След 19-та година нататък флуоридната норма се покачва до 4 мгр. при мъжете и 3 мгр. при жените, включително и при бременните и кърмещите. Прекаленият прием на флуорид може да доведе до:

 • зъбна флуороза – прекалената консумация в ранна детска възраст, когато зъбите още се образуват, може да доведе до слаба форма на заболяването, което да резултира в малки бели чертички по емайла и леко обезцветяване;
 • скелетна флуороза – вид костно заболяване, което с времето може да причинява болка и вреда над ставите и костите; могат да станат по-твърди и да загубят от еластичността си, което води до завишена чупливост;
 • проблеми с щитовидната жлеза – в някои случаи, прекаленият прием може да доведе до нараняване на паращитовидната жлеза, което да причини хиперпаратиреоидизъм и загуба на калций от костите за сметка на увеличаването на количеството в кръвта;
 • неврологични проблеми – проучвания показват, че твърде високите нива на минерала при бременните може да доведе до когнитивни проблеми за детето; 
 • акне и проблеми с кожата;
 • сърдечно-съдови проблеми – атеросклероза, артериална калцификация, високо кръвно, увреждане на миокарда, сърдечна недостатъчност и сърдечен удар;
 • репродуктивни проблеми – ниска фертилност или ранен пубертет при момичетата;

Освен това прекаленият флуорид може да бъде токсичен. Симптомите могат да бъдат болки в стомаха, прекалено количество слюнка, гадене, повръщане, инсулт и мускулни крампи. До флуоридно отравяне не може да се стигне от консумирането на чешмяна вода. 

Как можем да си набавим минерала естествено?

Остатъци от флуорид се намират в някои храни и водата, макар и човекът най-вече да си набавя веществото от продуктите за дентална хигиена. Някои от храните и напитките с естествено наличие са:

 • варен черен чай;
 • кафе;
 • консервирани скариди, син рак или други ракообразни;
 • овес;
 • стафиди;
 • картофи;
 • грозде – това включва виното и сока от грозде;
 • плодове – ябълки, праскови, ягоди, банани, диня, череши и др.;

Естественият достъп е лесен и се състои в храни, които са масово обичани и консумирани. Разнообразната диета може да ви набави всичкия необходим прием на флуорид, без да трябва да си го набавяте отделно като добавка.

Заключение

Флуоридът бива консумиран от човека ежедневно, най-често чрез водата и пастата за зъби. Както всичко, прекаленият прием на минерала може да доведе до негативни ефекти под формата на различни заболявания. Умерените количества обаче могат да бъдат от изключителна полза за здравето на костите и зъбния емайл, осигурявайки ви дълги и спокойни години без сериозни проблеми.

Източници

Fluoride

Why do we have fluoride in our water?

Fluoride

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0