Здраве

Всичко за кръвното налягане

Senior Black Man Measuring Arterial Blood Pressure At Home

Всичко за кръвното налягане

Човекът е сложен механизъм, в чийто организъм всички процеси са взаимосвързани. Кръвното налягане е един от важните показатели за здравето ни, като неговите отклонения от нормалното могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Затова е важно всеки един да бъде информиран какво представлява то, кои фактори му влияят негативно и как да се справим с тях.

Какво представлява кръвното налягане?

Както на всички ни е известно, нашето сърце е двигателят на кръвоносната ни система, тъй като неговата основна задача е да снабдява органите и тъканите ни с кръв. При всеки удар на сърцето сърдечният мускул се свива и изпомпва кръв в кръвоносните съдове. А в този ред на мисли, нашето кръвно или още артериално налягане представлява натиска, който кръвта оказва върху стените на кръвоносните съдове вследствие на описания по-горе процес.

Обособяват се две стойности на кръвното налягане:

 • систолично налягане – натискът, който се получава при свиването на сърдечния мускул и изпомпването му на богата на кислород кръв в органите;
 • диастолично налягане – натискът при отпускането и пълненето на сърдечния мускул с кръв. Диастоличното е по-ниско от систоличното;

Кои са здравословните норми?

Кръвното налягане се измерва в мерната единица „милиметър живачен стълб“, mmHg. Измерените стойности винаги са две. Например 140/88 mmHg, като първата стойност, в случая 140, отговаря на систоличното налягане, а втората стойност – на диастоличното.

Налягането е параметър, върху който различни фактори оказват влияние като например възраст, пол, заболявания, индивидуални особености в състава на кръвта, еластичност и разтегливост на кръвоносните съдове и т.н. Това е и причината да не може да се направи точно биологично разграничение между нормално кръвно и високо такова (хипертония). Ето какви са и приблизителните граници според Американската сърдечна асоциация:

Кои фактори влияят за покачването му?

Нашето тяло е устроено така, че да регулира артериалното ни налягане според нуждите си. Обикновено то е ниско когато сме спокойни или спим, а при физическо натоварване се увеличава. Следователно променящите му се стойности са част от воденето на активен начин на живот. Ако обаче неговите нива постоянно са твърде високи, е препоръчително да потърсим причината за това. Едни от най-честите фактори за покачването му са:

 • наднормено тегло; 
 • обездвижване;
 • стрес;
 • алкохол; 
 • пушене;
 • завишена консумация на сол;

Разбира се, възрастта, полът, етническата принадлежност и семейната история определят предразположеността ни към развиване на високо артериално налягане. Затова например хората от Южна Африка са по-склонни да развият хипертония.

Не бива да забравяме, че лекарствата, които приемаме, също може да са причината за повишаването му. Най-често това биват медикаменти за лечение на психични заболявания, билкови лекарства като жълт кантарион, спрейове, капки за нос или противозачатъчни.

До какви рискове за здравето води високото кръвно налягане?

Като изключим факторите, върху които не можем да окажем влияние, на пръв поглед изглежда, че е лесно да управляваме нашето кръвно. Но това е само заблуда. Според Световната здравна организация повече от 30% от възрастните по света страдат от хипертония, т. е. повече от един милиард души, като 46% от тях дори не са го подозирали. Причината е, че обикновено е трудно да усетим промени в нивата му заради липсата на видими симптоми. Често разбираме за тях чак когато вече сме в напреднал стадий на хипертония, което е и причината тя често да бъде наричана „тихият убиец“. Поддържането на високи нива кръвно може да ни изложи на много рискови фактори като сърдечносъдови заболявания, особено коронарна болест на сърцето и инсулт,  но също така и хронично бъбречно заболяване, сърдечна недостатъчност, аритмия и деменция. За да предотвратим появата на „тихия убиец“ и на вторични болести, произтичащи от него, е препоръчително да проследяваме кръвното си редовно, особено с напредването на възрастта ни. Лесно можем да направим това с автоматичен или дигитален апарат, предназначен за тази цел. Ако отчетените резултати са високи, е добре да помислим за мерки, които да предприемем, за понижаването му.

Как да намалим нивата на кръвното налягане?

Повишеното кръвно може да се контролира по различни начини. Ако то е леко повишено, промяната на вредните ни навици и добрата грижа за здравето ни като цяло са от ключово значение. Ако това не помогне или вече сте в напреднал стадий на хипертония е препоръчително да се допитате до медицинско лице, което да ви предпише медикаментозно лечение.

В интернет може да се намерят различни съвети за понижаване на нивата на налягането ни, включващи диети, чайове, специални хранителни добавки и дори акупунктура. Тези методи обаче не са подкрепени с научни изследвания. 

Нека разгледаме доказаните методи за справяне с високите му нива:

 1. Активен начин на живот – физическите упражнения и спортът повишават кръвното в краткосрочен план, тъй като тялото трябва да изпомпва повече кръв през кръвоносната система. В дългосрочен план обаче редовните физически упражнения осигуряват понижаването му, тъй като те тренират кръвоносните съдове и ги правят по-еластични. Разбира се, физическите упражнения трябва да бъдат съобразени с физическите ни възможности. Тъй като тяхната цел е да ни откъснат от заседналия начин на живот, може да започнете с по-леки такива като аеробика, а впоследствие да намерите физическа активност, която да ви доставят удоволствие;
 2. Поддържане на нормално телесно тегло – за да постигнете това, бихте могли да следите вашия индекс на телесна маса, който е препоръчително да е между 20 – 25 kg/m2. Може да направите това още сега с на нашия калориен калкулатор. Ако резултатите, които поучите, не са в препоръчителната граница, е хубаво да свалите няколко килограма. Най-добрият начин за намаляване на теглото е комбинация от промени в хранителния режим и повече физически упражнения. Важно е обаче промяната в начина на хранене да може да се прилага в дългосрочен план, тъй като екстремните диети често застрашават здравето ни и/или водят до краткотрайни резултати;
 3. Умерена консумация на сол – здравословният прием на сол трябва да бъде ограничен до 4 грама на ден. Разумно е да не се намалява консумацията на сол рязко, а в продължение на няколко седмици, защото вкусът е въпрос на навик;
 4. Умерена консумация на алкохол и цигари – широко известно е че, алкохолът и цигарите нанасят сериозни вреди на нашето здраве, като увеличават риска от сърдечносъдови и много други заболявания. Следователно, тези, които успеят да намалят и дори се откажат от консумацията им, се радват на много по-добро здраве;
 5. Техники за релаксация – стресът е най-големият враг на сърцето ни. Хроничният стрес вследствие на натовареното ни ежедневие прави тялото ни предразположено към болестите. Поради това е добра идея да релаксирате в края на деня с помощта на дадена техника като например: дълбоко дишане, масаж, медитация, тай чи или йога;

Относно случаите в напреднал стадий на хипертония, има различни видове медикаменти на пазара. Изборът на лекарства зависи от физическото ни състояние, затова лекарствата, които приемаме, трябва да бъдат предписани от медицинско лице.

Заключение

Високото кръвно налягане е едно от най-често срещаните заболявания в днешно време, но въпреки това на него не се отделя много внимание и често бива подценявано. Вследствие на това следенето и контролирането му не е разпространена практика, което от своя страна води до 7.6 милиона смъртни случая всяка година. А в действителност  хипертонията е предотвратима и лечима. В повечето случаи е необходимо единствено да променим начина си на живот като следваме гореописаните методи. Затова нашият съвет към вас е: Следете кръвното си, за да контролирате живота си!

Източници

Високо кръвно налягане – причини, симптоми, усложнения, лечение

Risk factor control: blood pressure

“Control your pressure, control your life”

Understanding Blood Pressure Readings

Relaxation techniques: Try these steps to reduce stress 

Was ist der Blutdruck und wie wird er gemessen?

Bluthochdruck (Hypertonie)

Den Blutdruck ohne Medikamente senken

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0