Здраве

Какво трябва да знаете за глюкозамина?

Какво трябва да знаете за глюкозамина

Какво трябва да знаете за глюкозамина?

Благодарение на опорно-двигателната система ние се движим, спортуваме и извършваме ежедневната си дейност. С напредването на възрастта обаче ставите и хрущялите се износват, което води до редица проблеми, като остеоартрит и болка в ставите. С напредването на медицината, учените откриват глюкозамина – аминозахарид, който подпомага болката в ставите и подобрява цялостно опорно-двигателна система.

Какво представлява глюкозамин?

Това е съединение, което се намира естествено в човешкото тялото. Химически е класифицирано като аминозахарид. Служи като градивен елемент за различни функционални молекули в тялото, като помага за поддържането на здравето и правилното функциониране на ставите. Стимулира синтеза на гликозаминогликани и протеогликани, които са важни компоненти на хрущялната тъкан. 

Къде се открива глюкозамина в тялото?

В тялото се намира в ставната течност и хрущялите, където участва в изграждането и поддържането на ставните връзки, сухожилията и хрущялната тъкан.

Какви са начините за прием на глюкозамин?

Необходимото количество е невъзможно да се набави чрез храната, тъй като в нея се съдържа много малко от него. Затова съществуват и някои други начини, чрез които може да се набави оптималното количество от съединението за поддържане на здрава опорно-двигателна система. Ето кои са те:

 • перорално (през устата) – това е най-често срещания начин за прием, като обикновено дозата за прием е 1500 mg, разделена на три приема. Препоръчва се да се приема по едно и също време на деня. Може да се усвоява като хранителна добавка, която съдържа само глюкозамин, или в комбинация с други чисти съставки, като хондроитин и колаген. Може също да си го набавите и чрез някои видове храни, богати на това съединение, като морските дарове, животинските и растителните продукти – гъбите, бульоните и месото;
 • трансдермално (през кожата) – това е алтернативен метод, който се препоръчва при храносмилателни проблеми и алергии, които могат да възникнат при пероралното приемане. Прилага се локално чрез кремове, течни гелове и пластири, които се прилагат върху засегнатите области. Този метод има по-бърз и по-силен ефект върху облекчаване на болката и възпалението;
 • интрамускулно (мускулно) – това е най-рядко прилагания метод за прием, който изисква медицинско наблюдение и специално оборудване. Аминозахаридът може да се инжектира директно в мускула, което да осигури по-висока концентрация и по-дълготраен ефект. Този метод обаче може да предизвика някои нежелани странични ефекти и рискове, като кървене, инфекции и алергични реакции.

Среща се естествено в тялото, но с възрастта неговото количество намалява. Затова е препоръчително да се набавя под формата на хранителна добавка за поддържането на здрава опорно-двигателна система.

Какви форми има?

Има три вида. Всеки един от тях има различни функции в човешкото тяло. Преди употребата се запознайте с различните видове или се консултирайте с лекар, особено ако го приемате паралелно с някои други лекарства. Ето кои са те:

 • глюкозамин сулфат – тази форма е най-ефективната за ставите и укрепването им, тъй като сулфатът е необходим за синтеза на гликозаминогликани и гликопротеини, които са градивните елементи на хрущялната тъкан. Извлича се от миди, скариди, раци, така че бъдете внимателни, ако имате алергии към морски дарове.
 • глюкозамин хидрохлорид – в тази форма се съдържа повече от аминозахарида, но липсва сулфата, които е важен елемент за хрущялите. Този вид се използва за изграждане на меката част на ставите, която ги защитава. Подходяща за вегани и вегетарианци, тъй като е на растителна основа.
 • N-ацетил-глюкозамин – обикновено се приема при възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит или болест на Крон, тъй като има противовъзпалително действие. Също така оказва благоприятно действие и върху храносмилането.

Съществуват и някои алтернативи на този аминозахарид, като добавките с босвелия, които имат лечебни свойства особено за възпалителни заболявания.

Кои са ползите от този аминозахарид?

Приемът на съединението има множество благоприятни ползи върху здравето на опорно-двигателната система. Ето кои са те:

 • подпомага образуването на съединителна тъкан;
 • подпомага регенерацията на хрущялната тъкан и синтеза на гликозаминогликани и гликопротеини, които са важни за ставната функция;
 • поддържа здравето на храносмилателния тракт и има противовъзпалително действие при чревни заболявания;
 • подпомага и заздравява костите;
 • повишава костната плътност;
 • подобрява цялостно функцията на опорно-двигателната система, също така се справя успешно с някои болести на костите, като артрит и остеоартрит.

Заключение 

Глюкозаминът е аминозахарид, който се синтезира в тялото и участва в изграждането и поддържането на хрущялите и ставите. Може да се приема като хранителна добавка като оказва множество ползи за здравето на опорно-двигателната система. Подобрява здравето на ставите, намалява болката и възпланението и стимулира регенерацията на хрущялната тъкан. Има три различни вида от тази добавка, като всеки един от тях има различни свойства и ефекти, които трябва да се вземат предвид преди употребата му.

Източници

5 Things Everyone Must Know Before Taking Glucosamine (xyngular.com)

Does Glucosamine Work? Benefits, Dosage and Side Effects (healthline.com)

Glucosamine Overview: The Best Types (and Forms) for Joint Health (swansonvitamins.com)

0