Здраве

Копър

Large bunch of dill in the hands of an elderly woman in the garden, harvesting in the backyard.

Копър

Копърът веднага напомня за кисели краставички и картофена салата днес, но той се използва от векове в кухните на цяла Европа и Азия. Листата и семената му се използват широко както в кулинарията, така и в фармацевтиката. В сезон е през пролетта и началото на лятото, но често се отглежда в оранжерии, така че е достъпен през цялата година.

Какво представляват копърът?

Растението има тънки стъбла с редуващи се меки листа и кафяви, плоски и овални семена. То има множество приложения в кулинарията, но се употребява и поради лечебните му ползи. Докато листата имат сладък, тревист дъх, семената са по-ароматни, с лек цитрусов вкус, подобен на тези на ким.

Като подправка, обикновено се използва за подобряване на вкуса на различни ястия. Често се комбинира със сьомга, картофи и сосове с основа от кисело мляко.

Освен че се използва за кулинарни цели, той също е богат на хранителни вещества и традиционно се прилага при лечение на различни здравословни проблеми, включително храносмилателни такива, колики при кърмачета и лош дъх.

За какво се използва в кулинарията?

Въпреки че има доста силен вкус, копърът всъщност е изключително универсална съставка, която придава свежа тревистост на голямо разнообразие от ястия. Като цяло е препоръчително да се използва суров, тъй като когато се нагрее, той губи аромата си. Накълцаният пресен копър е отлична гарнитура за много ястия. По-конкретно, той често се среща в дресинги, чеснов или ранч сос, мътеница, борш, кисели краставички, пилешка супа и др.

Особено е обичан в Гърция и Турция, където е включен в широка гама от ястия, като супа “avgolemono” или “cacık”, което е гозба, приготвена с кисело мляко, краставица и билки. Често се среща в агнешки ястия и в различни сосове.

Какви са ползите от приема му?

С името си, произлизащо от старонорвежката дума „dilla“, което означава успокоявам, копърът се използва от древни времена за лечение на колики при бебета и храносмилателни заболявания, както и за подпомагане на кърменето. Въпреки че тези по-традиционни употреби не са подкрепени от изследвания, е доказано, че той има и други потенциални ползи за здравето:

богат на антиоксиданти – установено е, че семената и листата на растението са богати на няколко съединения с антиоксидантни свойства. Изследвания показват, че консумацията им може да помогне за намаляване на хронично възпаление и предотвратяване или дори лечение на определени състояния, включително сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит и някои форми на рак;

може да е от полза за здравето на сърцето – доказано е, че флавоноидите, като тези в копъра, предпазват здравето на сърцето поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това, проучвания върху животни предполагат, че екстрактът му може да има понижаващ холестерола и триглицеридите ефект. Изследванията при хора обаче са по-смесени. Проучване при 91 души с високи нива на общ холестерол и триглицериди установява, че приемането на 6 таблетки екстракт от копър дневно, в продължение на 2 месеца, значително подобрява нивата на общия холестерол и триглицеридите, но не променя тези на HDL (добър) холестерол;

може да има противоракови свойства – монотерпените са естествено срещащи се растителни съединения, които са свързани с противоракови, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Те често се намират в състава на етерични масла от растения като копър и се свързват с противоракови свойства;

здраве на костите –  съдържа калций, магнезий и фосфор – всички те са важни за здравето на костите;

менструални крампи – етеричните масла в копъра могат да помогнат за облекчаване на болката от спазми по време на менструален цикъл. Изследванията обаче в момента са ограничени и смесени.

Каква е неговата хранителна стойност?

Пресният копър е с много ниско съдържание на калории, но е изненадващо добър източник на няколко основни витамини (A и C) и минерали, включително манган.

Витамин А е основно хранително вещество, което е важно за поддържането на зрението и здравата имунна система. То също така подпомага за нормалното функциониране на половите органи.

По същия начин витамин С е жизненоважен за имунната система и помага при образуването на кости, заздравяването на рани и поддържането на стабилен метаболизъм. Освен това е доказано, че е мощен антиоксидант, който защитава клетките от увреждане, причинено от нестабилни молекули, известни като свободни радикали.

Растението е добър източник на манган. Въпреки че е необходим в много малки количества, той е основен минерал, който поддържа нормалното функциониране на мозъка, нервната система и метаболизма на захарта и мазнините. 

Прясната подправка осигурява 1–2% от необходимата дневна доза калций, мед, магнезий, калий, рибофлавин и цинк. Тъй като той обикновено се консумира в по-малки количества от 1 чаша (9 грама), сумата хранителни вещества, които получавате, като го поръсите върху храната си, ще бъде значително по-малко.

Що се отнася до семената, те имат много сходни хранителни ползи. Една супена лъжица (6,6 грама) семена осигурява 8% от нужната дневна доза калций, 6% от тази за желязо и 1–5% от необходимите магнезий, манган, фосфор и калий.

Потенциални странични ефекти

Обикновено е безопасен за консумация. Въпреки това, в редки случаи е доказано, че причинява алергични реакции, повръщане, диария, сърбеж в устата, подутини при езика и гърлото.

Препоръчва се избягването на хапчета или екстракти от копър по време на бременност или кърмене, тъй като липсват солидни изследвания за тяхната безопасност.

Заключение

Копърът е едногодишна билка от семейството на целината Apiaceae. Произхожда от Северна Африка, Иран и Арабския полуостров и се отглежда широко в Европа и Азия, където листата и семената му се използват като билка в медицината или подправка в кулинарията.

Източници

Dill: Nutrition, Benefits and Uses

What Is Dill And How Do You Use It?

What Is Dill?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0