Здраве

Лавандула 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лавандула 

Лавандулата – красиво и ароматно растение, познато на хората с две специфични свои черти- успокояващата и деликатна миризма, която носи, както и нежния ѝ лилав цвят. Може би не знаете обаче, че лавандуловите цветчета и масло имат дълга история в билколечението, а свойствата им биват описани като чудотворни още от времената на древни гърци, римляни и египтяни. 

Какво представляват лавандулата? 

Тя е многогодишно цъфтящо растение от семейството на ментата, което лесно се разпознава по сладкия си флорален аромат. Смята се, че произхожда от Средиземноморието, Близкия изток и Индия, с история, датираща отпреди повече от 2500 години. В древността растението е било използвано като свещена билка. Лилавите цветовете на лавандулата са богати на нектар и привличат множество пчели и други опрашители, но съдържат и високи нива на етерично масло, поради което днес те се употребява за освежаване и придаване на лек аромат на помещения, лични вещи, дрехи, коса и кожа.  

В кои региони се отглежда? 

Лавандулата обича силното слънце, като се нуждае от поне 8 часа слънчева светлина на ден. Родното местообитание на билката е районът около Средиземно море със гореща, суха, варовита и камениста почва. Поради непрекъснато увеличаващото се търсене на растението и множеството му приложения, днес то е разпространено по цял свят. Отглеждането му традиционно се свързва с южната част на Франция, но разширява географския си обхват със значителни производствени площи в България, Турция, Хърватия и Испания. Интересно е, че нашата страна е водещ производител на лавандула, а българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар. Глобалната търговия с масла е много ценна за широка гама козметика, поради което малък брой ферми могат да бъдат открити в Ирландия и Англия. 

Какви ползи носи тя за здравето? 

Традиционни учебници и съвременни научни изследвания потвърждават ролята на лавандулата като средство, осигуряващо подкрепа при болестни състояния и способно да се справи с предотвратяването на множество здравни проблеми. Всяка част на билката съдържа специфични химични съединения, които оказват положително влияние върху човешкото тяло. Лавандулата има доказано действие за намаляване на симптомите, срещани при следните състояния: 

 • безсъние– от години билката се препоръчва на хора, страдащи от безсъние или други нарушения на съня. Хората ароматизират или пълнят възглавниците си с цветя от растението, за да заспят по-бързо и да подобрят качеството на съня си. Днес изследванията показват, че хората, които използват лавандулова ароматерапия, се чувстват по-освежени след събуждане. 
 • безпокойство– растението може също да осигури подкрепа за хора с тревожност. Пациенти с подобни разстройства, които приемат редовно капсули със съдържание на билката, срещат значително подобрение. 
 • косопад– локалното приложение на етеричното масло може да помогне за лечението на заболяване, наречено кръгов косопад, което остава след себе си плешиви петна. Проучвания доказват, че продукта от лавандула, втриван в скалпа, успешно стимулира растежа на косата. 
 • главоболие и мигрена– успокояващите ефекти на билката могат да се окажат достатъчни, за да се преборят с главоболието или мигрената. Вдишването ѝ в продължение на няколко минути може да намали тежестта в главата и честота на главоболието. 
 • странични ефекти от химиотерапия– според института, изследващ туморните състояния, ароматерапията може да помогне на хората с рак да се справят със страничните ефекти от тяхното лечение. Ароматерапията с лавандула може да окаже съдействие и за намаляване на тревожността на пациентите относно процедурите за лечение. 
 • акне– в сравнение с по-агресивните лечения, лавандуловото масло може да бъде нежен начин за справяне с акнето, поради способността му да убива бактериите. 
 • изгаряния– уханното чудо отдавна се използва като традиционно лекарство за изгаряния и някои по-стари изследвания сочат, че антимикробната ѝ активност може да помогне също и за предотвратяване на инфекции след изгаряне. 
 • екзема и суха кожа– съдържа две противовъзпалителни съединения, наречени линалол и линалил ацетат. Предполага се, че те могат да осигурят облекчение при кожни проблеми като например екзема, дерматит, псориазис, сърбеж и обриви. 
 • заздравяване на рани– успокояващите сили на лавандулата се простират до заздравяването на ранена кожа. Лавандуловите мехлеми повишават скоростта на заздравяване на рани, насърчават производството на колаген и засилват процеса на ремоделиране на тъканите на кожата. 
 • променливо настроение подобрява и стабилизира настроението и духа. 

За какво се употребява 

Лавандулата е многофункционално растение, използвано по множество начини за насърчаване на доброто здраве. Може да се срещне под следните форми: 

 • изсушени цветя; 
 • етерично масло; 
 • капсули; 
 • чайове и запарки; 
 • кремове, лосиони и мехлеми; 
 • други козметични продукти; 

Растението често се използва в ароматерапията, като за да извлечете ползите от успокояващата му миризма, можете просто да поднесете бутилка лавандулово масло до носа си. За по-продължителен ефект може да предпочетете да поставите няколко капки в дифузер, който да разпространи аромата из цялото помещение. Спреят от лавандула е друго ефективно средство на ароматерапията.  

Билката се използва и като добавка. Въпреки че поглъщането на лавандулово масло самостоятелно не се препоръчва, капсулите с лавандула също се използват при лечението на тревожност. В малки количества се счита за безопасно и тъй като капсулите са билкови добавки, можете да ги закупите без рецепта. Подобен ефект може да постигнете и с консумацията на лавандулов чай. 

За нанасяне върху рани или изключително суха кожа е популярен лавандуловият мехлем. Той обикновено се прави с пчелен восък или соя. Можете да го закупите или дори да го направите сами.
Лавандуловите кремове и лосиони може да не предоставят същите терапевтични ползи като по-концентрираните масла, но те са добър начин да усетите успокояващия аромат и да овлажните кожата си. С привлекателния си цвят и аромат, не е изненадващо, че безброй козметични продукти използват лилавата билка, включително маски за лице, почистващи гелове за лице, душ гелове и шампоани.

Странични ефекти и безопасна употреба

Според проучвания вероятно е безопасно да се консумира лавандула в количествата, които обикновено се използват в храните. Поради тази причина няма проблем да се наслаждавате на лавандуловия си чай, мъфин или мед. Краткосрочната употреба на орални добавки като лавандулови капсули също се счита за безопасна. Подходящото използване на билката локално зависи от чувствителността на кожата ви. Някои хора получават алергична реакции и раздразнения, затова винаги бъдете внимателни преди употреба. 

Заключение 

Много хора се наслаждават на приятния, успокояващ аромат на лавандулата. Многобройни проучвания показват, че това лилаво растение не е просто добавка към любимия ви парфюм, но може да се използва за лечение на симптоми при различни здравословни състояния. Въпреки че все още не всяка предполагаема полза за здравето има доказателства в подкрепа на това, си струва да се възползвате от чудотворния ѝ ефект върху безсънието, тревожността и вашето настроение като цяло. 

Източници 

Lavender: Origin, Benefits, and Uses – Healthline 

Lavender: Health benefits and uses 

Lavender Flower and Oil Production 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0