Здраве

Главоболие: Видове, причини и начини да се справим с него

My head is pounding with pain.

Главоболие: Видове, причини и начини да се справим с него

В наши дни често чуваме оплаквания от главоболие, било то временно или хронично. Понякога тези болки са безобидни и са породени от стрес или умора, но в други случаи зад тях се крие по-голям проблем. Постоянното главоболие може да подсказва за наличието на хронично заболяване, затова е важно да го следим и да се консултираме с лекар, ако то попречва на нормалното протичане на ежедневието ни.

Различните форми на главоболие и техните симптоми

Отличават се множество видове и колкото по-бързо разберем от какъв точно страдаме, толкова по-скоро можем да научим как да го излекуваме.

  • тензионно главоболие – този тип е най-разпространеният в света. Свързваме го с усещане за напрежение и натиск, и може да се оприличи на силно затегнат колан около главата ни. В повечето случаи се усилва с продължение на деня. Причинителите му биват умора и стрес, неправилна стойка и задържане на главата в грешна позиция за твърде дълго време.
  • мигрена – причинява се от мигренозни пристъпи, които се развиват през четири основни етапа: 1. умора, повишена раздразнителност, засилен или понижен апетит; 2. скованост, изтръпване, усилена чувствителност; 3. проблеми при концентрация; 4. силна пулсираща болка.
  • главоболие след травма – може да бъде причинено от травми, нанесени на главата. Понякога те водят до поражения върху шийните прешлени, а в редки случаи дори до мозъчни сътресения. Симптоми за това са локализирани или генерализирани болки, появаващи се ежедневно, но резистентни на лечение.
  • клъстерно главоболие – този вид се среща рядко, като засяга по-често мъжете, отколкото жените. Изразява се чрез краткотрайна (от 15 минути до 1 час) пронизваща болка около или зад очите, обикновено само от едната страна на главата. Понякога са възможни зачервяване и сълзене на очите, както и чувствителност към светлина.

Честите причини за главоболие: стрес, умора, дехидратация и други

Учудващо е колко неща от ежедневието ни могат да причинят болки в областта на главата. От прекомерна консумация на кофеин до сезонни алергии, неразположението може бъде предизвикано дори и от най-безобидните фактори.

Най-познатите причинители на този вид болки са хроничният стрес и умората. Те водят до повишено мускулно напрежение и по-висока чувствителност в мускулните влакна. Тогава в мускулите се освобождават вещества, причиняващи болка, която не се локализира при мястото на появяване, а се предава от мускулите към главата. Там тя се усеща като главоболие от тензионен тип.

Дългото застояване пред екраните на мобилни или компютърни устройства също може да е причинител. Синята светлина от мониторите и съсредоточаването на погледа за дълъг период от време могат да направят пристъпите по-интензивни. 

Незадоволяването на основните нужди на тялото ни често причинява страдание. Гладът води до болки не само в областта на главата, а и по цялото тяло, но ако е съпроводен с обезводняване на организма (дехидратация), пристъпите стават още по-продължителни и силни. 

Болкоуспокоителните лекарства помогнат за временно облекчаване, но не са най-сигурният начин за дългосрочно лечение. Звучи противоречиво, но прекаляването с тях може вместо да ни помогне, да влоши състоянието ни, и да доведе до т. нар. „медикаментозно главоболие“.

Упоритите болки може да са признак и на различни състояния – синузит, аневризъм, хормонален дисбаланс, очни заболявания, мозъчен оток. Други състояния, които могат да предизвикат главобол биват депресия, различни хранителни разстройства, менструация или липсата на такава. Поради тази причина консултирането със специалист е изключително важно, особено ако търпим постоянно главоболие.

Естествени методи за облекчаване на главоболието

Лекарствата не предоставят ефективно и дългосрочно лечение на симптомите, а и прекомерната им употреба води до редица странични ефекти. Поради тази причина, натуралните методи са по-добър избор в справянето с болките. Някои от най-бързите и ефикасни методи за облекчение са:

  • прием на повече течности – добрата хидратация е важна за всяка една част от тялото ни. Мозъкът реагира особено остро на загубата на течности. Кръвта се сгъстява, което отслабва снабдяването на клетките с кислород. Средностатистическият човек се нуждае от около 2 литра вода всеки ден. Пиенето ѝ помага за облекчаването на симптомите при по-дехидратирани индивиди в рамките на 30 минути до 3 часа.
  • акупресура – акупресурата е естествен лек, свързан с акупунктурата, който се използва от древността насам. При този тип лечение се прилага натиск върху  дадени точки по тялото, стимулирайки кръвообращението и освобождавайки мускулното напрежение. За облекчение на болките в областта на главата се използва акупресурна точка LI-4 (Hegu), намираща се между основата на палеца и показалеца. За целта, притиснете тази точка за 5 минути и същевременно правете леки кръгови движения, но не толкова силно, че да се усети болка. Акупресурата може да се прави няколко пъти на ден или колкото често е необходимо, за да се почувства облекчение.
  • упражнения, спорт и гимнастика – най-вероятно последното нещо, което искате да правите, когато страдате от главобол, е да спортувате. Въпреки това е доказано, че освен положителното си влияние върху физическото и емоционалното здраве, редовното спортуване намаля и честотата на пристъпите на главоболие.
  • етерични масла – маслата от лавандула, евкалипт и мента са известни с успокояващия и противовъзпалителния си ефект, въпреки че имат функция и на аналгетици и антидепресанти. За облекчение на болките, маслото се втрива в слепоочията и челото, след което се ляга по гръб. Нужно е, обаче, да се внимава, тъй като при някои хора вдишването на етерични масла може да доведе до обратен ефект.
  • джинджифил – джинджифилът е ефикасен лек, който работи като естествен аспирин, поради интензивните си противовъзпалително свойства. Той потиска гаденето при страдане от мигрена и облекчава възпалението на кръвоносните съдове в главата.

Връзката между възпаление на синусите и болката

В някои случаи болките в областта на главата могат да бъдат предизвикани от възпаление или инфекция на синусите, най-често поради скорошно боледуване от грипен вирус. Синусовото главоболие е характерно за състоянието синузит и може да бъде изключително силно и потискащо. Хората с отслабнала имунна система и засегнатите от алергии са по-склонни да страдат от него.

Вследствие на алергична реакция или инфекция, синусите се подуват се и произвеждат повече слуз. От това свръхпроизводство може да последва запушване на синусовите канали, отговорни за оттичането. Когато това се случи, налягането в синусите бързо се повишава и предизвиква интензивна болка. 

Обикновено тя се усеща дълбоко и потискащо в бузите, челото носа и между веждите. Най-често се усилва, ако внезапно преместите главата си (например, навеждайки се напред) или извършвате физическа активност. Симптомите на синусово главоболие варират, но някои характерни такива са температура, оток на лицето около синусите, мускулна болезненост и дискомфорт, трудност при концентриране и усещане за постоянен натиск в ушите.

За облекчаване на болките се използват физиологични разтвори за промиване (капки или спрей за нос) или т.нар “маска за главоболие”. Редовният лек масаж на лицевите мускули също може да помогне и да намали напрежението върху синусите.

Главоболие и наследственост: има ли връзка?

Генетиката играе голяма роля при този вид оплаквания, като те често биват наследени. Смята се, че в около 60% от случаите причината за тях е точно такава. Хората, носещи този тип гени, са по-чувствителни спрямо промени в околната им среда, което води до по-бързо задействане на болките. 

Според изследвания, ако един родител е носител, то шансът детето да ги наследи е 50%. Ако двамата родители страдат от болки, то процентът скача до 75. Повече от половината индивиди, които се борят с главоболие, имат роднина със същия проблем. 

Експерти смятат, че причината за наследствените главоболия се крие в генетични дефекти или мутации, като някои специфични правят страданието по-вероятно. Въпреки това, наличието на тези гени не гарантира неприятните болки. 

Ако смятате, че страдате от наследствено или друг тип хронично главоболие, свържете се с вашия лекар. Невролог, който е специализиран в тази област, може да направи изследвания, които да затвърдят диагнозата. По този начин ще се сдобиете с нужната подкрепа и лечение по-бързо, а ако имате история със заболяването в семейството си, можете да помогнете на роднините си да получат помощта, от която се нуждаят.

Източници:

Видове главоболие и как да се справим с тях

Главоболие от тензионен тип 

Причините и възможните решения за честите главоболия 

12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие

9 начина да спрем главоболието без хапчета

Синусово главоболие

Is migraine hereditary? 

Genetics and migraine

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0