Здраве

  Всичко за соята

soybean on wooden table

  Всичко за соята

Соята е една от най-старите и ценни култури в света. Използва се за приготвянето на различни хранителни продукти като мляко, брашно, тофу, протеини и други. Също така намира приложение и при приготвянето на фураж за домашните животни. Днес е една от популярните храни, участващи в диетите на привържениците на здравословното хранене. Богата е на белтъчини, здравословни мазнини, витамини и минерали, както и съдържа антиоксиданти и фитонутриенти, които оказват ползи върху човешкото здраве. Въпреки това, въпросът дали е вредна или полезна продължава да затруднява учени диетолози, тъй като се забелязват неприятни ефекти от приема. В тази статия ще се запознаем малко по-подробно и ще се опитаме да отговорим  на този въпрос. 

Какво представлява соята?

Соята е вид бобово растение, произхождащо от Източна Азия, но поради широката си употреба е добре култивирано и в други части по света като САЩ, Бразилия, Аржентина, Китай и Индия, също така се отглежда и в някои по-хладки части от България. Сред традиционните употреби на неферментирала соя е приготвянето на  мляко, от което се получава тофу, а от ферментирала соя се получават продукти като соев сос, паста, нато, темпе и други. Тя е най-важния източник на белтъчини във фуражните храни на домашните животни, които от своя страна доставят животински протеини в храната на хората.

Какви са ползите от консумацията на соя?

Соята носи редица ползи за здравето, тъй като съдържа висококачествени белтъчини, които могат да заменят животинските и да намалят риска от хронични заболявания. Също така съдържа множество здравословни мазнини, витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, които могат да се отразят благоприятно върху човешкия организъм. Ето някой от тях:  

  • понижава кръвното налягане – поради наличието на аргинин в състава на соята, се смята, че тя помага за регулиране на нивото на кръвното налягане;
  • намалява риска от рак – смята се, че тя редуцира риска от рак, тъй като има антиканцерогенен потенциал, което се дължи на съдържанието на изофлавони, които могат да моделират действието на хормоните, като отстранят образуването на нови кръвоносни съдове и да стимулират апоптозата (програмираната клетъчна смърт) на злокачествени клетки;
  • облекчава симптомите на менопауза – проучвания показват, че изофлавоните, намиращи се в зърната, могат да окажат благоприятен ефект, като облекчат симптомите при менопауза;
  • защитава здравето на сърцето –  соята има хипохолестеролемичен ефект, тоест намалява нивата на лошия холестерол (LDL) и повишава нивата на добрия холестерол (HDL) в кръвта, което може да предпази организма от атеросклероза, инфаркт и инсулт;
  • подобрява метаболизма и контрола на телесното тегло – богатото съдържание на диетични фибри, подпомагат храносмилането и усещането за ситост;
  • подобрява здравето на костите – тъй като съдържа висококачествени протеини, калций, магнезий и витамин К1, които са необходими за изграждането и поддържането на костната тъкан;
  • забавя развитието на остеопороза – поради съдържанието на изофлавони, които са фитоестрогени, тоест растителни вещества, които имитират действието на естрогена в организма, хормонът, който регулира обмена на калций и предпазва костите от загубата на плътност;
  • превенция и лечение на диабет – соята има способността да увеличи инсулиновите рецептори в организма, като по този начин контролира заболяването или предотвратява появата му изцяло;
  • подобрява функцията на черния дроб – наличието на лецитин в соята може да подобри разграждането на мазнините в черния дроб и да предотврати натрупването им;
soy beans and oil

Какви са вредите?

Въпреки богатия си състав на полезни вещества, дългосрочната употреба може да бъде вредна, а консумацията на по-големи количества може да предизвика някои странични ефекти, като:

  • нарушава действието на щитовидната жлеза – високия прием на соеви продукти може да потисне функцията на щитовидната жлеза, също така при някой може да доведе до хипотиреоидизъм (ниско производство на тиреоидни хормони). Това се случва в резултат на високото съдържание на гоитрогени – вещества, които блокират усвояването на йод от организма, който е необходим за производството на щитовидни хормони;
  • може да намали нивата на тестостерона при мъжете – изследвания сочат, че честата консумация може да окаже ефект върху производството на мъжките полови хормони
  • причинява хормонален дисбаланс – според някои проучвания изобилието на фитоестроген може да повлияе на нивата на естроген в организма, което може да доведе до безплодие и увеличава риска от развитие на рак;
  • храносмилателни проблеми – съдържанието на лектини пряко засяга функцията храносмилателната система, тъй като повишава пропускливостта на червата и предотвратява заздравяването им, освен това може да доведе до свръхактивност на имунната система;
  • причинява алергии – може да предизвика алергии, особено при по-малките деца и подрастващите, чести симптоми от това са диария, повръщане, загуба на тегло и анемия;
  • може да предизвика минерален дефицит – наличието на фитинова киселина може възпрепятства способността на правилното усвояване на минералите от организма;

Какъв е хранителния състав на соята?

Соята е растение богато на хранителни вещества, витамини, минерали, органични съединения включително, диетични фибри и други. Витамините съдържащи се в нея са витамин К, рибофлавин, фолат, витамин В6, тиамин и витамин С. Що се отнася до минералите, съдържа значително количество желязо, манган, фосфор, мед, калий, магнезий, цинк, селен и калций, както е и добър източник на антиоксиданти. Нейният хранителен състав на 100 грама продукт е:

В кои храни се среща соята?

Растението се използва като основна съставка за производството на различни хранителни продукти, също така и като второстепенна. Храните приготвени от нея са подходящи за вегани и вегетарианци, както и за хората, които искат да се хранят по-здравословно. Ето някои храни богати на соя:

  • мляко – получава се от варене и пасиране на зърна и вода. Отличава се от обикновеното краве мляко с по-малкото си мазнини и калории. Може да бъде добра алтернатива за хора с алергии или непоносимост към лактоза;
  • брашно – получава се от смилането на зърна. Характерно за него е високото му съдържание на калций, което го прави изключително полезно за костите;
  • масло – то е едно от най-широко използваните растителни масла в света. Има високо съдържание на ненаситени мастни киселини и витамин Е, които имат антиоксидантно действие;
  • сирене (тофу) – пълноценен източник на протеин – в него присъстват всички аминокиселини необходими за човешкия организъм;
  • сладолед – нискокалоричен вегански десерт, като може да бъде с различни вкусове и добавки, като плодове, шоколад, орехи, мед и други;
  • спагети – приготвени от соево брашно и вода, са безглутенова алтернатива на традиционните от пшенично брашно. Имат по-високо съдържание на белтъчини и са нискокалорични;
  • печива (хляб, бисквити, крекери)  – всички печива имат съдържание на соя под някаква форма;

Заключение

Соята е бобово растение, което се използва за приготвянето на редица хранителни продукти. Богато е на белтъчини, полезни мазнини, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, както и на фитоестрогени, които могат да имат положителен ефект върху здравето. Има както полезни, така и вредни ефекти върху човешкото тяло, в зависимост от количеството, формата и качеството на консумация. За да се избегнат нежеланите последствия е препоръчително да се консумират ферментирали продукти (темпе и мисо), да се ограничат количествата и да се избегнат генномодифицираните соеви зърна. 

Източници

Какво е соя: състав, ползи и вреди за човешкото тяло – Продукти (bioversehealth.com)

8 причини, поради които соята е лоша за вас – Paleo Living

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0