Здраве

Мента: Ползи и прием

Mint

Мента: Ползи и прием

Растение, билка, познато на хората най-вече под формата на пакетче за чай или ароматен завършек на любимия коктейл, ментата всъщност се характеризира не само с прекрасния си мирис и вкус, който оставя, но и с множеството ползи и поводи за употреба с цел укрепване на здравето и добросъстоянието, които предлага.

Какво представлява ментата?

Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, но най-често се отглежда като двугодишно. Може да расте както в условия на агрикултура, така и в домашни – най-често в саксия. 

Височината на растението достига до по-малко от метър, стъблото е с клончета, по които растат листата. Те са продълговати, заоблени и островърхи. 

Самата билка е много полезна и съдържа невероятни свойства и ползи за човешкото тяло. В най-голямо количество има от веществата:

 • витамини А, В и С;
 • желязо;
 • калций;
 • калий;
 • магнезий и др.

В кои региони расте ментата?

Тя не е капризно растение и може да порасне навсякъде, където има благоприятни условия и подходяща почва. За нея има сведения още от Древна Гърция и Древен Рим. Познато е, че се е отглеждала на плантации и по време на важни събития и приеми императорите са я използвали като ароматизатор, който в същото време стимулира мозъчната дейност и освежава и ободрява. Днес мента се среща навсякъде в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия, най-често на места с висока влажност или в домашни градини. 

Растежът на билката е най-концентриран и активен през летния период и затова тогава е и времето, когато се бере.

Peppermint mint twigs closeup. Herbal spearmint aromaingredient

Какво е нейното приложение?

Тя е изключително полезна, заради етеричните масла, които съдържа. Те се намират в най-голяма концентрация в листата и стъблото на растението и се извличат чрез парна дестилация. Най-често това е метанолът. Този концентрат влиза в направата на:

 • лекарства – медикаменти с успокоително действие (мента, глог, валериан; валидол и др.);
 • козметични продукти – ментолът е силен и затова се разрежда и тогава става годен за нанасяне върху кожата. Такива продукти се използват при изгаряния и наранявания с цел успокоение на кожата.

Освен това ароматното растение има обширна употреба и много ползи като например:

 • при стрес и безпокойство – успокоява и стабилизира нервната система и нормализира силни емоции и депресивни състояния;
 • при проблеми с храносмилането – подпомага процесите в стомаха и храносмилателния тракт, при наличието на газове и подуване на корема;
 • за отслабване – билката има позитивен ефект над метаболизма и го забързва и косвено може да се прилага като метод за отслабване;
 • намалява действието на лошия холестерол;
 • при настинка и хрема – помага за облекчаване на болките в гърлото и прочиства синусите;
 • освежава дъха.

Намира и широко разпространение в кулинарията и в производството на различни безалкохолни и алкохолни напитки. Приготвя се и за вкусен топъл чай.

Кога ментата може да има негативен ефект?

Въпреки предимно положителните си страни употребата на известната билка може да доведе до странични нежелани ефекти, като:

 • кожни раздразнения – неразреденият концентрат може да доведе до дразнения и зачервявания на кожата;
 • алергични реакции – последиците могат да бъдат затруднено дишане и треска;
 • изостряне на заболявания – приемът на растителен екстракт обостря състояния като язва и жлъчни камъни;
 • понижена кръвна захар – билката намалява нивата на глюкоза в кръвта и затова трябва да се внимава, особено при хора, приемащи лекарства за диабет или инсулин.

Също така тя не е подходяща за прием от хора с тежки чернодробни и сърдечни проблеми, заболявания на кръвта, както и от бременни жени, кърмачки и деца под 3 години.

Рецепта за вкусен и здравословен сладолед с мента

За завършек на тази статия ще споделим една лесна и бърза рецепта за домашен нискокалоричен сладолед с мента. Необходимите продукти са: 

 • 200 г. бял шоколад;
 • 10 стръка мента;
 • ⅓ чаена чаша стевия;
 • около 500 г. скир.

Листата на растението се отделят и се прибавят в съд заедно с белия шоколад. Той се поставя за разтапяне в микровълнова фурна или на водна баня, при което аромата от листенцата остава в разтопения шоколад. След като изстине, те се отделят и изхвърлят, а към шоколада се прибавя стевията и скира. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, след което се изсипва в кутия или подобен съд и се поставя във фризера за поне 6 часа. Готовият сладолед се разсипва на топки и може да бъде украсен със стръкчета от ароматната билка.

Заключение

Ментата е широко разпространено растение, защото е непретенциозно и лесно расте навсякъде. В България се срещат различни вариации – черна, джоджен и др. Заради своите лечебни и освежаващи свойства се използва не само в кулинарията, но и за медицински цели. В много редки случаи тя може да бъде вредна и е редно да се избягва, но ако нямаме никакъв диагностициран медицински проблем, винаги можем да добавим някоя листенце към любимото ни ястие, десерт или коктейл.

Източници

Мента (Mentha)

Is mint good for you?

8 Health Benefits of Mint

Health Benefits of Mint And Its Side Effects

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0