Мента: Ползи и прием
август 20, 2023 2023-08-20 15:17Мента: Ползи и прием

Мента: Ползи и прием
Растение, билка, познато на хората най-вече под формата на пакетче за чай или ароматен завършек на любимия коктейл, ментата всъщност се характеризира не само с прекрасния си мирис и вкус, който оставя, но и с множеството ползи и поводи за употреба с цел укрепване на здравето и добросъстоянието, които предлага.
Какво представлява ментата?
Тя е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, но най-често се отглежда като двугодишно. Може да расте както в условия на агрикултура, така и в домашни – най-често в саксия.
Височината на растението достига до по-малко от метър, стъблото е с клончета, по които растат листата. Те са продълговати, заоблени и островърхи.
Самата билка е много полезна и съдържа невероятни свойства и ползи за човешкото тяло. В най-голямо количество има от веществата:
- витамини А, В и С;
- желязо;
- калций;
- калий;
- магнезий и др.
В кои региони расте ментата?
Тя не е капризно растение и може да порасне навсякъде, където има благоприятни условия и подходяща почва. За нея има сведения още от Древна Гърция и Древен Рим. Познато е, че се е отглеждала на плантации и по време на важни събития и приеми императорите са я използвали като ароматизатор, който в същото време стимулира мозъчната дейност и освежава и ободрява. Днес мента се среща навсякъде в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия, най-често на места с висока влажност или в домашни градини.
Растежът на билката е най-концентриран и активен през летния период и затова тогава е и времето, когато се бере.
Какво е нейното приложение?
Тя е изключително полезна, заради етеричните масла, които съдържа. Те се намират в най-голяма концентрация в листата и стъблото на растението и се извличат чрез парна дестилация. Най-често това е метанолът. Този концентрат влиза в направата на:
- лекарства – медикаменти с успокоително действие (мента, глог, валериан; валидол и др.);
- козметични продукти – ментолът е силен и затова се разрежда и тогава става годен за нанасяне върху кожата. Такива продукти се използват при изгаряния и наранявания с цел успокоение на кожата.
Освен това ароматното растение има обширна употреба и много ползи като например:
- при стрес и безпокойство – успокоява и стабилизира нервната система и нормализира силни емоции и депресивни състояния;
- при проблеми с храносмилането – подпомага процесите в стомаха и храносмилателния тракт, при наличието на газове и подуване на корема;
- за отслабване – билката има позитивен ефект над метаболизма и го забързва и косвено може да се прилага като метод за отслабване;
- намалява действието на лошия холестерол;
- при настинка и хрема – помага за облекчаване на болките в гърлото и прочиства синусите;
- освежава дъха.
Намира и широко разпространение в кулинарията и в производството на различни безалкохолни и алкохолни напитки. Приготвя се и за вкусен топъл чай.
Кога ментата може да има негативен ефект?
Въпреки предимно положителните си страни употребата на известната билка може да доведе до странични нежелани ефекти, като:
- кожни раздразнения – неразреденият концентрат може да доведе до дразнения и зачервявания на кожата;
- алергични реакции – последиците могат да бъдат затруднено дишане и треска;
- изостряне на заболявания – приемът на растителен екстракт обостря състояния като язва и жлъчни камъни;
- понижена кръвна захар – билката намалява нивата на глюкоза в кръвта и затова трябва да се внимава, особено при хора, приемащи лекарства за диабет или инсулин.
Също така тя не е подходяща за прием от хора с тежки чернодробни и сърдечни проблеми, заболявания на кръвта, както и от бременни жени, кърмачки и деца под 3 години.
Рецепта за вкусен и здравословен сладолед с мента
За завършек на тази статия ще споделим една лесна и бърза рецепта за домашен нискокалоричен сладолед с мента. Необходимите продукти са:
- 200 г. бял шоколад;
- 10 стръка мента;
- ⅓ чаена чаша стевия;
- около 500 г. скир.
Листата на растението се отделят и се прибавят в съд заедно с белия шоколад. Той се поставя за разтапяне в микровълнова фурна или на водна баня, при което аромата от листенцата остава в разтопения шоколад. След като изстине, те се отделят и изхвърлят, а към шоколада се прибавя стевията и скира. Разбърква се до получаване на хомогенна смес, след което се изсипва в кутия или подобен съд и се поставя във фризера за поне 6 часа. Готовият сладолед се разсипва на топки и може да бъде украсен със стръкчета от ароматната билка.
Заключение
Ментата е широко разпространено растение, защото е непретенциозно и лесно расте навсякъде. В България се срещат различни вариации – черна, джоджен и др. Заради своите лечебни и освежаващи свойства се използва не само в кулинарията, но и за медицински цели. В много редки случаи тя може да бъде вредна и е редно да се избягва, но ако нямаме никакъв диагностициран медицински проблем, винаги можем да добавим някоя листенце към любимото ни ястие, десерт или коктейл.