Ниацин
август 25, 2023 2023-08-25 16:02Ниацин

Ниацин
Най-вероятно сте запознати със съществуването на витамин B6 и B12, но знаете ли, че съществуват общо осем вида от групата на B. Тяхната задача е да помагат на ензимите да вършат своята работа, която се състои в от освобождаване на енергия от въглехидрати и мазнини до разграждане на аминокиселини и пренасяне на кислород и съдържащи енергия хранителни вещества в тялото. Витамин B3 е един не толкова разпознаваем вид, който обаче е от ключово значение за усвояването на енергията от храната, която консумирате.
Какво представлява ниацинът?
Ниацинът, или витамин В3, е водоразтворим витамин от група В, който се съдържа естествено в някои храни и се продава като добавка. Двете най-разпространени негови форми в храните и добавките са никотинова киселина и никотинамид. Организмът може също така да преобразува триптофан – аминокиселина – в никотинамид. Той е водоразтворим, така че излишните количества, от които организмът не се нуждае, се отделят с урината и действа в организма като коензим, като повече от 400 ензима зависят от него за различни реакции. Освен това спомага за превръщането на хранителните вещества в енергия, за създаването на холестерол и мазнини, за възстановяването на ДНК и за антиоксидантното действие.
Какво е неговото въздействие върху човешкото тяло?
Ниацинът има множество благотворни ефекти върху човешкия организъм, особено по отношение на метаболизма на холестерола и липопротеините. Съществува значителен брой доказателства за това как той подобрява липидния профил и намалява съдовите заболявания, което е наложило използването му при лечението на сърдечно съдови заболявания. Също така помага на организма да произвежда различни полови и свързани със стреса хормони в надбъбречните жлези и други части на тялото. Ето още няколко положителни ефекти, които оказва:
- подобрява нивата на мазнините в кръвта – увеличава нивата на добрия холестерол като същевременно намалява тези на лошия;
- може да намали кръвното налягане – една от функциите му е да освобождава простагландини или химикали, които помагат на кръвоносните съдове да се разширят – подобряват притока на кръв и намаляват кръвното налягане. Поради тази причина той може да играе роля в превенцията и лечението на високо кръвно налягане;
- подобрява дейността на мозъка – мозъкът ви се нуждае от него за да получава енергия и да функционира правилно. Всъщност мозъчната мъгла и дори психиатричните симптоми се свързват с недостиг на ниацин. Някои видове шизофрения могат да се лекуват с него, тъй като той помага за отстраняването на уврежданията на мозъчните клетки, причинени от недостиг на ниацин. Предварителни изследвания показват, че той може да помогне за поддържане на мозъка здрав и в случаите на болестта на Алцхаймер. Резултатите обаче са смесени;
- заздравява кожата – помага за предпазване на клетките на кожата от увреждане от слънцето, независимо дали се използва орално или се нанася като лосион.Освен това може и да помогне за предотвратяване на някои видове рак на кожата;
- оказва добро влияние на ставите – добавянето на витамин В3 намалява възпалението, което причинява артритни болки. Добавянето на този витамин може да намали нуждата от противовъзпалителни лекарства при пациенти с артрит.
Кои храни са богати на ниацин?
Витамините от група В играят жизненоважна роля за поддържането на добро здраве и благополучие. Като градивни елементи на здравия организъм, те оказват пряко влияние върху енергийните нива, мозъчната функция и клетъчния метаболизъм. Ниацинът се среща се в доста видове храни, за това недостигът е доста рядко явление. Съдържа се както в месото така и растенията:
- червено месо: говеждо месо, говежди черен дроб, свинско месо;
- птиче месо;
- риба;
- кафяв ориз;
- обогатени зърнени храни и хляб;
- ядки, семена;
- бобови растения;
- банани;
Въпреки че се съдържа в различни храни, това е един от малкото витамини (заедно с витамин D и холин), които организмът ни може да произвежда сам, като превръща незаменимата аминокиселина триптофан в ниацин. Това означава, че богатите на белтъчини храни, съдържащи аминокиселината триптофан, като месо, риба, яйца и млечни продукти, също могат да ни помогнат да покрием препоръчителните количества ниацин, когато те не са достатъчни от храната.
Какъв е препоръчителният дневен прием?
Тъй като той може да се използва по различни начини, е най-добре да се посъветвате с лекаря си за най-подходящата доза за вас.
Всеки човек се нуждае от определено количество ниацин – от храната или хранителните добавки – за да функционира организмът му нормално. Това количество се нарича препоръчителен хранителен прием. Препоръчителните стойности варират в зависимост от възрастта и други фактори и се дават в милиграми ниацинов еквивалент:
- деца – между 2 и 16 милиграма дневно, в зависимост от възрастта;
- мъже -16 милиграма дневно;
- жени -14 милиграма дневно;
- жени (бременни) – 18 милиграма дневно;
- жени (кърмачки) – 17 милиграма дневно;
- максимален дневен прием за възрастни от всички възрасти – 35 милиграма дневно;
За какви странични ефекти да внимаваме?
Тежкият недостиг води до пелагра – състояние, което причинява тъмен, понякога люспест обрив по кожните участъци, изложени на слънчева светлина; ярко зачервяване на езика и запек/диария. Други признаци на тежък дефицит включват:
- депресия;
- главоболие;
- умора;
- загуба на паметта;
- халюцинации.
Токсичността при консумация на храни, съдържащи ниацин, също е рядкост, но може да възникне при продължителна употреба на хранителни добавки във високи дози. Често срещан признак е зачервяване на кожата със сърбеж или изтръпване по лицето, ръцете и гърдите. Зачервяването се появява главно при прием на високи дози добавки под формата на никотинова киселина, а не на никотинамид. Ниацинът, приеман в големи дози под формата на добавки, може също така да повиши нивата на пикочната киселина, което е рисков фактор за подагра. Други признаци включват:
- замайване;
- ниско кръвно налягане;
- умора;
- главоболие;
- разстройство на стомаха;
- гадене;
- замъглено зрение.
Заключение
Ниацинът или така нареченият витамин B3 e ключово хранително вещество, което отговаря за преобразуването на енергията от храната, здравето на кожата и регулирането на холестерола. Той се среща в най-различни храни, за това не бива да се притеснявате от недостиг. Ако обаче смятате, че не си набавяте препоръчителното количество от храната си е хубаво да говорите със специалист. Прекомерните количества от нещо също не са добра идея и винаги се консултирайте с лекаря си, преди да промените здравния си план.
Източници:
Niacin – Vitamin B3 | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health