Здраве

Подагра: причини, симптоми и лечение

The feet of a man suffering from gout

Подагра: причини, симптоми и лечение

Преди наричана “болестта на богатите” поради развиването ѝ при охолен начин на хранене, днес подаграта е често срещано и изключително неприятно заболяване. Смята се, че загубата на ензима уриказа, който разбива пикочната киселина, е главната причина за развиване на състоянието. Излишъкът на този елемент в човешкия организъм се дължи на еволюцията при хората и по-висшите примати, което прави заболяването по-обичайно за нашите времена.

Какво представлява подаграта?

Това е сложна форма на артрит, която се среща често и може да засегне всеки. Характеризира се със силна болка, зачервяване и подуване на ставите, като най-често засегната става е тази при основата на палеца на крака. Засегнатото място е подуто, топло и изключително чувствително, което води до болка дори и при най-лекия допир. Пристъпите често са внезапни и силни, като имат способността дори да събудят спящ човек.

Възпалението се получава при натрупване на кристали урат в ставите. Те се формират, ако в кръвта има наличие на високо ниво пикочна киселина, която се произвежда, когато тялото разгражда пурини. Именно голямото количество пурини е най-честата причина за подагра. Голям брой от тези азотсъдържащи съединения се намират в различни видове храни – морски дарове и риба, вътрешни органи на животни, червено месо и др. Голямо количество пурини се съдържат в подсладените и газираните напитки, и алкохола, като в бирата съдържанието е най-високо.

Диагностика на подагра: методи за потвърждаване на наличието на заболяването

За да идентифицираме заболяването, трябва да сме добре запознати с обичайните му симптоми. Характерно за него е, че протича в няколко стадия. Започва с остро-кризисен етап, придружен от епизоди силни атаки и подагрозни кризи. Появява се рязко, най-често през нощта, като води до болка, зачервяване и оток на засегнатото място. Симптомите биват ограничени в една или повече стави, като в голяма част от случаите това са тези на палците, глезените и колената. По-рядко биват засегнати лакътните стави и китките.

Ставната криза е особено силна и може да прикове страдащия на легло. Продължителността на първите пристъпи обикновено е няколко дни, но понякога се проточва. Съпровождащи симптоми биват повишена температура, ускорено утаяване на еритроцитите

и синтезиране на С-реактивния протеин, левкоцитоза и други.

Съществува и т. нар. междукризисен период. При него липсват симптоми, но често са налице високи нива пикочна киселина в кръвта. Диагностиката се основава главно на кръвни тестове. Те не винаги са сигурни, понеже повишените стойности на пикочна киселина са само косвен белег за възможното развитие на подагра. Има пациенти с високи нива, които не развиват заболяването, но вместо това се намират в състояние, известно като хиперурикемия.

Лечение на подагра

Медицинската помощ се разделя на два етапа – лечение на повишените стойности на пикочна киселина (хиперурикемия) и облекчаване на ставната криза. Съществуват и натурални терапии за избавяне от заболяването, но те не са особено препоръчителни, понеже самолечението рядко помага. Ето кои са основните стъпки от двата етапа:

  • лечение на хиперурикемия в междукризисен период – извършва се след напълно изминала подагрозна криза. Използват се медикаменти, които потискат образуването на пикочна киселина или засилват нейната обработка в бъбреците. В зависимост от пациента и резултатите му от кръвните тестове се използват различни лекарства. При започване на такова лечение, употребата на медикаменти не се прекъсва, дори и при ставна криза, понеже спирането им води до задълбочаване на заболяването;
  • облекчаване на ставната криза необходим е покой на засегнатата става. Локалното лечение с криотерапия е успешно и е добре да се прилага. Засегнатото място се обтрива с лед за 5-10 минути по 2-3 пъти на ден. Избягвайте локалното лечение с топлина. Използват се медикаменти за блокиране на ставната криза – нестероидни лекарства и кортикостероиди, като първите не се комбинират помежду си, понеже могат да доведат до различни странични ефекти;
  • лечебни терапии със сода бикарбонат това е един от по-известните натурални методи за облекчаване, който се слави с добри резултати. Содата може както да се консумира директно разредена, то и да се използва в компреси, лечебни мехлеми, бани, вани и превръзки. Въпреки това, винаги е по-сигурно да се свържете с лекар преди да започвате самолечение;

Диета при подагра

Диетолечението и рехидратацията на организма са ключови при облекчаване на симптомите. Консумирайте голямо количество вода – около 3 литра дневно, като за предпочитане е алкалната вода, понеже тя предотвратява образуването на уратни бъбречни камъни. Храните биват разделени на разрешени, ограничени и забранени. 

  • разрешени храни – в групата на разрешените влизат продуктите с ниско съдържание на пурини – пресни плодове и зеленчуци, ядки и техните продукти, картофи и ориз, пълнозърнести хляб и паста. Консумирайте повече млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене, извара. Яйцата са разрешени в умерени количества. Като мазнини използвайте зехтин или масло;
  • ограничени храни към тях спадат варивата, листните зеленчуци и сливите. Единственият алкохол, който болният може да консумира, е бяло сухо вино и то в малки количества;
  • забранени храни към тази група спадат дивечът и месните бульони, мазните меса и риби, хайверът, вътрешностите или т.нар дреболии и гъбите. Избягвайте продукти с високо съдържание на захар или фруктоза. Повечето видове алкохол също се изключват от диетата;

Упражнения и физическа активност при подагра

Упражняващата терапия е неразделна част от лечението на заболяването. Разбира се, само физическа активност не може да излекува подагра, но комбинацията ѝ с дието-лечение и прием на медикаменти обещава добри резултати. Физиотерапевтичните упражнения могат да помогнат за нормализиране на метаболитните процеси, намаляване на болката и мускулното напрежение, и подобряване на тонуса, кръвообращението и еластичността. Подготовката на тренировъчна програма при заболяването трябва да бъде поверена на специалист, особено ако имате други съпътстващи здравословни проблеми, понеже само тогава можете да бъдете сигурни, че тя ще е полезна за вас и няма да влоши състоянието ви. 

Превенция на подагра: съвети за намаляване на риска от заболяването

Нивата на пикочна киселина в организма могат да се понижат както с лекарства, така и с промени в начина ви на живот. За предпазване от подагра е ключово да спазвате здравословен хранителен режим, да сте физически активни и да избягвате дехидратацията. Намалете приема си на прости захари и мазнини, както и на червени меса и субпродукти. Стремете се да не превишавате консумацията на твърди спиртни напитки – до 50-70 мл на ден и на вино – до 150-200 мл дневно. По възможност изключете бирата от диетата си. Особено важно е да поддържате здравословно тегло. Често състоянието се развива поради метаболитни нарушения – повишено кръвно налягане, затлъстяване, захарен диабет тип 2. При понижаване на теглото се намалява и тежестта на тези заболявания, съответно редуцирайки риска от развиване на подагра. Въпреки това, избягвайте глада и крайните диети, ограничаващи приема на хранителни вещества, защото именно те могат да доведат до подагрозни пристъпи. Поради тази причина е полезно да се консултирате с хранителен специалист, който да ви помогне да изградите персонален режим, съобразен с вашите нужди.

Подагра и наследственост

Подаграта бива причинена от фактори на околната среда, както и от генетични такива. Заболяването се влияе от гени, контролиращи уратните транспортери. Те от своя страна регулират отделянето на урат. Изменение на някоя от тези гени може да доведе до подагра. В допълнение, съществуват десетки видове потенциални генетични вариации и е възможно да имаме няколко типа едновременно. 

Изчислено е, че 20% от хората с подагра имат роднина, който също страда от тези болки. Ако в родословното ви дърво има човек със заболяването, съществува шанс да го наследите. Той се увеличава, ако е близък роднина – родител, брат или сестра. Мъжете се намират под по-голям риск от наследяване на болките.

Възможно е генетично тестване за подагра, като то изследва наличието на рискови алели. Проверява се и за генетични вариации и мутации. Колкото повече рискови алели имате, толкова е по-голям шансът да развиете заболяването. Хора с над пет са по-застрашени от тези с четири или по-малко. Ако се опасявате, че сте развили заболяването, посетете медицинско лице, което да ви представи потенциалните начини за лечение.

Източници:

Is Gout Hereditary?

Храни, които повишават пикочната киселина

Упражнения за ставите

Превенция на ставни кризи

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0