Здраве

Папая

papaya isolated

Папая

Папаята е тропически плод, който произлиза от Мексико. В продължение на години се е смятал за екзотичен, но в днешно време се намира лесно и целогодишно. Сега ще разгледаме характеристиките и ползите от папаята, която е станала част от вкуса на множество пакетирани и пресни десерти и напитки.

Какво представлява?

Папаята е мек плод, с вариращ размер, който може да се използва по множество начини в кулинарията. Когато е узряла, тя е мека и сладка, подобно на пъпеша, а когато е още зелена, вкусът въобще не се усеща. Потенциалните ползи от консумацията се характеризират в работата на сърцето, стомаха и кръвната захар. Освен самият плод, семената също могат да бъдат приемани. Те са доказан мощен антиоксидант и могат да спомогнат дори и в свалянето на килограми.

В кои региони се среща?

Вярва се, че тя произлиза от тропическите части на Америка, като първи сведения за нея има в Мексико и Южна Америка. В следствие, местното население започва да отглежда плода и на Карибите, от където стига до Европа и Тихоокеанските острови, преди да бъде пренесен и в Хавай през 19. век., който в днешно време е единствения американски щат, който го произвежда с комерсиална цел. На пазара се срещат папаи и от Хавай, и от Мексико, като мексиканските са по-големи спрямо хавайските. Интересно: През 40-те години на миналия век папаята е била заплашена от изчезване, поради разпространил се вирус. През 2000 г. се появява нов генетично модифициран сорт, издръжлив на вируса. Това бива един от първите плодове с ГМО на пазара. В днешно време по-голямата част от папаите, които срещаме съдържат ГМО.

Какви са ползите от консумацията?

За нутриентите, които се намират в папаята, се смята, че притежават голямо и разнообразно количество ползи за човешкото здраве като:

  • превенция от астма – рискът за получаването на астма е по-нисък при хора, които приемат високи количества бета-каротин, който се среща в плодове като папаята, кайсиите, броколите, пъпеша, тиквата и морковите;
  • рак – бета-каротинът също може потенциално да намали риска и от образуването на рак, като при консумация при младите мъже, понижава рисковете от рак на простата;
  • добро здраве на костите – проучвания показват, че ниските нива на витамин К, друго вещество, което се намира в плода, водят до по-чупливи кости; консумацията на витамина е важна, защото той подобрява усвояването на калция от организма и ограничава количествата, които се отделят чрез урината;
  • диабет – статистиките показват, че хора, болни от диабет тип 1, чиято диета е богата на фибри, имат по-ниски нива на глюкоза, а тези с тип 2, може да имат подобрено ниво на кръвната захар; от своя страна, един малък плод от този вид съдържа около 3 грама фибри;
  • храносмилане – съдържа се ензим, наречен папаин, който помага на храносмилането;
  • заболявания на сърцето – наличието на фибри, калий и витамини  автоматично намаляват риска от проблеми със сърцето;
  • възпаления – холинът е много важно вещество, намиращо се в плода, което е важно за съня, работата на мускулите, научаването и запаметяването; освен това поддържа състоянието на клетъчните мембрани, спомага пренасянето на нервните импулси и поглъщането на мазнини и намалява появата на хронични възпаления;
  • ефекти върху кожата – нанасянето на малки количества папая върху рана може да помогне за нейното заздравяване и намалява рисковете от инфекция;
  • състояние на косата – качествата ѝ тук се характеризират от изобилието на витамин А, който е необходим за възпроизвеждането на себум, необходим за поддържането на структурата на косата;

Каква е хранителната ѝ стойност?

Папаята е изключително изобилна на витамин C, като консумацията ѝ може да ви набави 224% от необходимия прием. Един среден по размер екземпляр може да съдържа около 120 калории, 30 грама въглехидрати, от които 5 са фибри и 18 захари и 2 грама протеин. Също така съдържа фолат, витамин А, магнезий, мед и пантотенова киселина (витамин B5). Интересно нейно свойство се проявява и благодарение на богатото наличие на антиоксиданти, като специално ферментиралият плод може да намали рисковете и ефектите на Алцхаймер.

При какви условия може да се отглежда?

Папаята е дървесен плод, който може да се отглежда директно от семената. За засаждането се препоръчват използването на няколко броя наедно. При добро количество слънчева светлина, растението ще покълне след около две седмици и ще процъфти след приблизително още 20. Най-доброто място за поставянето на вашето ново растение е в южната или югоизточната част на дома ви, далеч от студ и вятър и с изобилие от слънце. 

Заключение

Папаята е изключително полезен тропически плод, богат на множество нутриенти, които могат да намалят риска от рак, стомашно-чревни проблеми и дори Алцхаймер. Семената на папаята носят същите характеристики, като техните хранителни стойности са по-концентрирани. Плодът се отглежда главно в Хавай и Мексико, откъдето произлиза. В днешно време около 90% от комерсиалната папая съдържа ГМО. Като растение, не е претенциозна за отглеждане и можете без проблеми да си я засадите у дома. Както с всяко нещо, и с нея не трябва да се прекалява, а бременните жени въобще не трябва да я консумират.

Източници

What are the health benefits of papaya?

Papaya Tree Facts: Growing Info And Care of Papaya Fruit Trees

15 Amazing Health Benefits of Papaya Seeds That You Should Know!

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0