Розмарин
септември 23, 2023 2024-08-21 22:22Розмарин
Розмарин
Розмаринът има силен аромат, което го прави много популярен в средиземноморската кухня. Докато в Древна Гърция той е бил символ на любов и се е консумирал за подобряване на паметта, през Средновековието хората са го горели, за да прогонят зли духове и за да прочистят въздуха по време на епидемия от чума.
Какво представлява розмаринът?
Пленяващият Rosmarinus officinalis, или както се нарича обикновено – розмарин, е уникален вечнозелен храст с ароматни игловидни листа и често се среща с очарователни сини цветове.
Има характерен, леко горчив вкус и се използва като подправка в средиземноморската кухня, особено в ястия, които включват месо, риба и картофи. Също така, е популярна билка за подправяне на зехтин и оцет и се използва в билкови чайове и лекарства.
В кои региони може да бъде открит?
Тази билка, която още от древни времена се открива предимно в Средиземноморския регион, вече е широко разпространена по целия свят. Расте във варовити, сухи и слънчеви почви. Обича топлия климат, но успява да издържи и на студове, но е важно да не се отглежда на много сухи места. Вечнозеленият храст се отглежда или култивира главно в планинските райони на Мароко, Тунис, Испания, Португалия, Турция, Алжир и Индия. Понякога цъфти през януари, но обикновено от февруари до април/май. Някои сортове цъфтят отново в началото на есента.
За какво се използва?
На повечето от нас розмаринът е познат като подправка, използвана в кулинарията. Нека обаче разгледаме подробно всички останали начини, по които може да употребяваме растението:
- кулинария – розмаринът е популярна билка в кулинарията, добавяща аромат и вкус на ястията. Подходящ е за месо, риба, картофи и зеленчуци. Ако за пръв път боравите с него, внимавайте с количеството, тъй като вкуса може да бъде леко горчив;
- билков чай – свежите или сушени листа могат да бъдат изцедени в гореща вода, за да се приготви лек и ароматен чай. Той е полезен за храносмилането и имунната система;
- ароматерапия – етеричното масло често се използва в ароматерапията поради стимулиращите и освежаващите му свойства. Може да помогне за подобряване на настроението и намаляване на стреса, като често се използва и при масажи;
- грижа за косата – стимулира растежа на косата, подобрява здравето на скалпа и намалява риска от пърхот;
- грижа за кожата – съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на кожата от увреждане, причинено от свободни радикали. Смята се, че билката има и антимикробни свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на акне и други инфекции на кожата;
- медицинско използване – билката се използва в медицината от векове. Тя подобрява храносмилането и заздравява имунната система;
- борба с вредителите – ароматът на растението може да бъде използван за да изгони вредители като комари и мухи от дома. Също така, ако го поставите в градината, може да предотврати влизането на животни като котки и зайци;
- ароматизатор – сушените клонки могат да се добавят в смеси за потпури или да се използват за направата на ароматни торбички, за да освежат пространствата на дома;
- почистващ препарат (тип “Направи си сам”) – ако се интересувате от домашно приготвени продукти, това е точно за вас. В бутилка смесете вода и оцет в съотношение 1:1. Добавете няколко капки етерично масло и вече сте готови да почистите дома;
- шишове за барбекю – това със сигурност не е от най-честите начини за използване на растението, но е доста добър трик при готвене. Премахнете листата и използвайте стъбълцата като шишове.
Какви са ползите от добавянето му към храната?
Освен че придава отличаващата си нотка към храната, розмаринът върви ръка за ръка с цял куп ползи за човешкото тяло:
- подобрява храносмилането – билката често се използва за лечение на храносмилателни разстройства. Комисията по растителни лекарства в Германия е одобрила използването му за лечение на този тип разстройства, но е важно да се отбележи, че към момента все още няма значителни доказателства, подкрепящи това твърдение;
- подобрява паметта и концентрацията – според изследвания, ароматът на растението може да подобри концентрацията, производителността, бързината и точността на човека, а в по-малка степен, и неговото настроение;
- предотвратява стареенето на мозъка – розмаринът може значително да помогне за възпиране на стареенето на мозъка. Терапията с него при предотвратяване на болестта на Алцхаймер е обещаваща, но са необходими още изследвания;
- понижава риска от ракови заболявания – може да забави разпространението на левкемия и рак на гърдата. Също така, има антитуморни и антиинфламаторни свойства;
- защитава нервната система – учени са открили, че розмаринът може да бъде полезен за мозъка. Той съдържа вещество, наречено карнозна киселина, която може да се бори с уврежданията, причинени от свободните радикали в мозъка. Изследвания върху плъхове са идентифицирали вечнозеления храст като потенциално полезен за хора, претърпели инсулт.
Бърза и лесна рецепта за картофи с розмарин
Необходими продукти:
Картофи – 750 г.
Зехтин – 30 мл
Сол – ¾ ч.л.
Черен пипер – ½ ч.л.
Чесън – 3 скилидки
Розмарин (натрошен) – 2 с.л.
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 200°C.
- Нарежете картофите на половинки или четвъртинки, и сложете в купа, като добавите зехтина, солта, пипера, чесъна и розмарина. Разбъркайте добре.
- Изсипете всичко върху хартия за печене и гответе на горен и долен реотан за 1 час или до получаване на златист загар.
- Овкусете допълнително при нужда.
Готови сте! Добър апетит!
Заключение
Розмаринът е познат със силния си аромат. Главният герой в Средиземноморската кухня и любимата подправка на всички готвачи, той може да бъде използван по много начини. Независимо дали го използвате в кулинарията, за ароматерапия или като грижа за вашите коса и кожа, розмаринът ще ви удиви със своите ползи.
Източници
Everything you need to know about rosemary