Тренировки

10 Ползи от Спорта

reaping-the-benefits-of-an-awesome-run-shot-of-a-2022-10-05-00-59-51-utc

10 Ползи от Спорта

Спортуване се определя като всяко движение, което кара мускулите ни да работят и изисква тялото ни да изгаря калории. Има много и разнообразни видове като плуване, джогинг, бягане, ходене, вдигане на тежести, танци и други.

Доказано е, че да бъдеш физически активен носи много ползи за здравето, както физически, така и психически. Тази статия ще ви представи десет ползи от редовното спортуване. 

1. Спортът може да ви направи по-щастливи

Доказано е, че спортуването подобрява настроението и намалява чувството на тревожност и стрес. То оказва позитивно влияние в частите на мозъка, които регулират стреса и тревожността. Той повишава чувствителността на мозъка към хормоните серотонин и норепинефрин, които облекчават чувството на депресия. Освен това, физическите упражнения увеличават производството на ендорфини, за които е известно, че допринасят за положителни чувства и намаляват усещането за болка.

Доказано е, че спортуването намалява симптомите при хора, страдащи от тревожност. Той им помага да осъзнаят по-добре своето психично състояние и да се отклонят от страховете си. Интересното е, че няма значение колко интензивна е тренировката, за да почувствате положителните ефекти върху настроението. Ефектите от му върху настроението са толкова силни, че могат да бъдат усетени в много кратки интеревали от време. В едно проучване, 26 здрави мъже и жени, които тренират редовно, били помолени да спрат да спортуват за 2 седмици. Тези, които спрели, съобщили значителен спад в настроението си през деня.

2. Спортът може да ви помогне със загуба на тегло

Проучванията показват, че липсата на физическа активност често води до покачване на телесната маса. Тялото ни харчи енергия по три начина: докато усвояваме храна, за поддържане на телесните фунцкии (напр. дишане) и чрез физическо натоварване. Когато спортувамe, изразходвамe калории, което ни е от полза при сваляне на тегло, ако сме в калориен дефицит. Освен това, проучванията показват, че комбинирането на аеробни тренировки със силови такива, може да увеличи максимално загубата на мазнини и поддържането на мускулната маса.

3. Да спортуваме е полезно за вашите мускули и кости

Спортът играе жизненоважна роля в изграждането и поддържането на силни мускули и кости. Тренировките (като вдигане на тежести) стимулират изграждането на мускули, особено когато се комбинира с адекватен прием на протеини. Упражненията подпомагат освобождаването на хормони, които стимулират способността на мускулите да абсорбират аминокиселини. Това им помага да растат. Докато стареем, ние сме склонни да губим мускулна маса и функция, което може да доведе до наранявания и увреждания. 

Редовна физическа активност е от съществено значение за намаляване на мускулната загуба и поддържане на силата. Тя е от полза за изграждане на костна плътност, когато сме по-млади и предпазва от развитие на остеопороза. Интересно е, че спортовете като гимнастика, бягане, футбол и баскетбол насърчават изграждането на по-висока костна плътност от спортове като плуване и колоездене.

4. Спортуването увеличава вашето ниво на енергия

Спортът е вашата „енергийна напитка“, която ще ви зарежда с енергия през целия ден. Проучване установява, че само шест седмици редовни тренировки намалили чувството на умора при 36 здрави човека, които преди това чувствали постоянна умора. Освен това, тренирането може значително да повиши енергийните нива на хора, страдащи от синдром на хроничната умора (СХУ).

5. Спортът намалява риска от хронични заболявания

Липсата на редовна физическа активност е основна причина за хронични заболявания. Доказано е, че редовните упражнения подобряват инсулиновата чувствителност, здравето на сърдечно-съдовата система, телесната структура, намаляват кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта. Липсата на редовна физическа активност – дори и в краткосрочен план – може да доведе до значително увеличаване на мазнините, което увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и ранна смърт.

6. Спортуването подпомага здравето на кожата

Кожатa ви може да бъде засегната от количеството на оксидативния стрес във вашето тяло. Оксидативният стрес се появява, когато антиоксидантните защитни сили на организма не могат напълно да възстановят увреждането, което свободните радикали причиняват на клетките. Това може да повреди вътрешните им структури и да влоши състоянието на кожата ви. Редовните умерени упражнения могат да увеличат производството на естествени антиоксиданти, които са в полза за предпазването на клетките.

7. Спортът помага за вашето мозъчно здраве и памет     

Тренирането може да подобри мозъчната функция и да защити паметта и уменията за мислене. Физическите упражнения увеличават сърдечната честота, което насърчава притока на кръв и кислород към мозъка. Спортуването също стимулира производството на хормони, които подпомагат развитието на нервни клетки. Предотвратяванетo на хронични заболявания също е в полза за мозъка, тъй като функцията му може да бъде засегната от тях. Редовната физическа активност е особено важна при възрастните хора, тъй като стареенето насърчава промени в структурата и функциите на мозъка. 

Проучванията сочат, че спортът благоприятства хипокампуса, частта от мозъка, която играе роля в паметта и ученето. И също така е доказано, че той намалява шансовете да развием Алцхаймер и шизофрения.

8. Спортът подпомага релаксацията и съня

Друга полза от тренирането е по-лесното разпускане и подобреното качество на съня. По отношение на качеството на съня, изразходването на енергия по време на тренировка стимулира възстановителните процеси по време на сън. Освен това се предполага, че повишаването на телесната температура, което се проявява по време на тренировка, подобрява качеството на съня докато се нормализира през нощта. 

Едно проучване установило, че само150 минути умерена до интензивна активност на седмица, може да осигури до 65% подобрение на качеството на съня. Друго проучване показва, че тренировките могат да помогнат и на хора страдащи от безсъние. Нещо повече, редовните упражнения изглеждат полезни и за по-възрастните, които често са засегнати от нарушения на съня. Може да си позволите гъвкавост при избора на активности, защото както аеробните, така и анаеробните упражнения подпомагат качеството на съня.

9. Спортуването може да намали хронични болки

Хроничните болки могат да бъдат изтощителни, но спортуването може действително да е от голяма полза и да ги намали. Преглед на няколко проучвания показва, че друга полза на физическата активност е намаляването на хроничната болка и подобряването качеството на живот при участниците. Няколко проучвания показват, че физическата активност може да помогне за контролиране на хроничната болка в кръста, раменете, меките тъкани и други.

10. Спортуването може да подобри сексуалния ви живот

Доказано е, че спортът стимулира сексуалното желание при хората.  Той може да подобри сексуалната активност, сексуалното удоволствие, както и да увеличи честотата на сексуалната активност.

Спортуването укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, тонизира мускулите и подобрява гъвкавостта ви, което също може да подобри сексуалния ви живот. Физическата активност може да подобри сексуалната активност, сексуалното удоволствие, както и да увеличи честотата на сексуалната активност.

Тя предлага невероятни ползи, които могат да подобрят почти всеки  аспект от вашето здраве.

Редовните тренировки могат да увеличат производството на хормони, които да ви накарат да се чувствате по-щастливи и ще ви помогне да спите по-добре. Тя може също да подобри външния вид на кожата ви, да ви е от полза при отслабване, да намали риска от хронични заболявания и да подобри сексуалния ви живот.

Независимо дали тренирате самостоятелно, в отбор или използвате услугите на треньор, спортът ще ви бъде полезен. Специалистите съветват поне 150 мин. физическа активност на седмица (2.5 часа), за да изпитате всички ползи.

Изглеждай и се чувствай добре!

ИЗТОЧНИЦИ

 1. Effects of Single Bouts of Walking Exercise and Yoga on Acute Mood Symptoms in People with Multiple Sclerosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26917992
 2. Effects of exercise and physical activity on anxiety. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23630504
 3. The effects of exercise withdrawal on mood and inflammatory cytokine responses in humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21438778
 4. The effects of weekly exercise time on VO2max and resting metabolic rate in normal adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27190483
 5. Exercise, protein metabolism, and muscle growth. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11255140
 6. Influence of Adolescents’ Physical Activity on Bone Mineral Acquisition: A Systematic Review Article. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28053920
 7. Influence of sports participation on bone health in the young athlete: a review of the literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21944303
 8. Physical activity and feelings of energy and fatigue: epidemiological evidence.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16937952
 9. Exercise therapy for chronic fatigue syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27995604
 10.  Lack of exercise is a major cause of chronic diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241367/
 11. Oxidative stress and skin diseases: possible role of physical activity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24568458
 12. Exercise Builds Brain Health: Key Roles of Growth Factor Cascades and Inflammation https://www.researchgate.net/publication/6075740_Exercise_Builds_Brain_Health_Key_Roles_of_Growth_Factor_Cascades_and_Inflammation
 13. Physical exercise and cognitive performance in the elderly: current perspectives. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24379659
 14. Exercise and sleep. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12531177/
 15. The Top 10 Benefits of Regular Exercise https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-exercise
 16. Aerobic exercise improves self-reported sleep and quality of life in older adults with insomnia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20813580/
 17. Physical activity and exercise for chronic pain in adults: an overview of Cochrane Reviews. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28087891
 18. Exercise in the treatment of chronic pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11783835
 19. Does Exercise Enhance Sexuality? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27439052
 20. Еxercise correlates to higher sexual function scores in a cohort of healthy men https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002253471001493X
0