Хранене

Здравословните ползи от джинджифила

Ginger

Здравословните ползи от джинджифила

Джинджифилът е цъфтящо растение, което произхожда от Югоизточна Азия. Той е сред най-здравословните (и най-вкусните) подправки на планетата. Той принадлежи към същото семейство като куркумата и други подобни подправки.

Има противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и други здравословни свойства. Подправката от него се прави от корените на растението.

Често се нарича корен от джинджифил или просто джинджифил. Той може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло.

Вероятно често сте го срещали като съставка в готварските рецепти. Понякога се добавя към преработени храни и козметиката. 

В тази статия ще опишем действието на това невероятно растение и ще изброим ползите му за здравето, които се подкрепят от научни изследвания.

Какво представлява?

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различните форми на традиционната и алтернативната медицина. Използва се за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и за борба с грипа и настинката. Това е така, защото съдържа джинджерол, който има мощни лечебни свойства.

Уникалният аромат и вкус на това растение идват от естествените му масла, най-важното от които е точно джинджерол. Това е основното биоактивно съединение в растението. Джинджеролът е отговорен за голяма част от лечебните му свойства.

Според изследванията, джинджеролът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Например, той може да помогне за намаляване на оксидативния стрес, който е резултат от наличието на излишно количество свободни радикали в тялото.

За какво помага?

Сега ще изброим най-значителните ползи от растението, които са били изследвани.

Най-често, тази суперхрана се използва като домашен лек за редица храносмилателни проблеми. Той може да лекува много форми на гадене, като сутрешното гадене и алкохолен махмурлук. Според ранни научни изследвания, изглежда че това растение е много ефективенo срещу гадене.

Той може да бъде най-ефективен, когато става въпрос за гадене, свързано с бременността. Но освен това, може да помогне при гадене поради химиотерапия и други причини.

Може да помогне при отслабване

Според проучванията, проведени върху хора и животни, джинджифилът може да играе роля при загубата на тегло.

Проучване от 2016 г. на 80 жени със затлъстяване установи, че растението може също да помогне за намаляване на индекса на телесна маса и нивата на инсулин в кръвта. Високите нива на инсулин в кръвта имат връзка със затлъстяването.

Участниците в проучването са получавали относително високи дневни дози – 2 грама на прах за 12 седмици. Прегледът на доказателствата установява, че растението е имало много положителен ефект за предотвратяване на затлъстяването и загубата на тегло.

Доказателствата в полза на неговата роля за предотвратяване на затлъстяването са по-силни при проучванията върху животни. Плъхове и мишки, които консумират джинджифилова вода или екстракт, постоянно наблюдават намаляване на телесното им тегло, дори в случаите, когато те са били хранени с диети с високо съдържание на мазнини.

Способността на растението да влияе на загубата на тегло може да бъде свързана със свойството му да увеличава броя на изгорените от нас калории и да намалява възпалителните процеси в тялото.

Може да помогне при остеоартрит

Артрозата е често срещан здравословен проблем. Тя включва дегенерация на ставите в тялото, което води до болки в и скованост. Един преглед на научната литература установява, че хората, които са използвали джинджифил за лечение на остеоартрит, са забелязали значително намаляване на болката и увреждането.

Наблюдавани са само леки странични ефекти, като недоволство от острия вкус на растението. Участниците в проучването са получавали между 500 милиграма (mg) и 1 грам под формата на екстракт всеки ден в продължение на 3 до 12 седмици. Повечето от тях били диагностицирани с артрит на коляното.

Друго проучване от 2011 г. установи, че комбинацията от джинджифил, мастика, канела и сусамово масло може да помогне за намаляване на болката и сковаността при хора с остеоартрит на коляното. 

В заключение, има няколко солидни проучвания, които показват, че джинджифилът е ефективен при намаляване на симптомите на остеоартрит. 

Може драстично да понижи кръвната захар и да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания

Тази област на изследване е сравнително нова, но джинджифилът може да има мощни антидиабетни свойства. В проучване на 41 участници с диабет тип 2, изследователите открили, че 2 грама от растението на прах на ден понижават кръвната захар на гладно с 12%.

Той също така драстично подобрил хемоглобина, маркер за дългосрочните нива на кръвната захар. Хемоглобинът бе намален с 10% за период от 12 седмици. Налице било също така намаление на съотношението на ключови липопротеини и намаляване на малондиалдехид, което е страничен продукт от оксидативен стрес. Това означава, че джинджифилът може да има антиоксидантно действие и че неговия прием подобрява общите здравословни показатели.

Резултатите са невероятно впечатляващи, но те трябва да бъдат потвърдени в по-големи проучвания, преди да се направят повече препоръки.

В обобщение, доказано е, че това растение намалява нивата на кръвната захар и подобрява различни рискови фактори за сърдечни заболявания при хора с диабет тип 2.

Може да помогне за лечение на хронично лошо храносмилане

Хроничното лошо храносмилане се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха. Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на лошото храносмилане. Интересното е, че е доказано, че джинджифилът подобрява храносмилането и го ускорява.

В малко проучване от 2011 г., хора с функционална диспепсия, която представлява лошо храносмилане с неизвестна причина, са получили или джинджифилови капсули или плацебо хапче.

Един час по-късно на всички им било дадена супа. Хората получили истински капсули успели да храносмилят супата над 30% по-бързо спрямо тези, които били получили плацебо хапчета.

Тези ефекти са наблюдавани и при хора без лошо храносмилане. В проучване от 2008 г. на някои членове на същия изследователски екип, 24 здрави индивида са получили джинджифилови капсули или плацебо (контролна група). Този път, хората на които били дадени истинските капсули успели да храносмилят супата двойно по-бързо от контролната група.

Изглежда, че тази суперхрана ускорява и подобрява действието на стомаха, което може да бъде от полза за хора с лошо храносмилане и свързания стомашен дискомфорт.

Може да помогне за понижаване на нивата на холестерола

Високите нива на LDL, или „лош“ холестерол, са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Храните, които ядете, могат да имат силно влияние върху нивата на LDL. В проучване от 2018 г., учените изследвали 60 души с хиперлипидемия. При 30-те души, които са получавали 5 грама от това растение на прах всеки ден, нивата на LDL холестерол били понижени със 17% за период от 3 месеца.

Въпреки че спадът на LDL е впечатляващ, важно е да се има предвид, че участниците в проучването са получили много високи дози джинджифил. Мнозина посочват острия му вкус в устата като причина да напуснат проучването.

Вероятно повечето хора биха имали затруднения да приемат 5-грамова доза суров джинджифил достатъчно дълго, за да видят резултатите. Затова може да е по-удобно да се приема под формата на добавка, а не като подправка. 

В по-старо проучване от 2008 г. хората, които са получавали 3 грама на капсули всеки ден, също са забелязали значително намаляване на повечето маркери на холестерола.

Научните доказателства показват че, както при хората, така и при животните,  джинджифилът може да доведе до значително намаляване на лошия холестерол, общия холестерол и нивата на триглицеридите в кръвта.

Съдържа вещество, което може да помогне за предотвратяване на рак

Джинджифилът е проучен като алтернативно средство за лечение на няколко форми на рак. Противораковите свойства се приписват на джинджерола, който се намира в големи количества в суровото растение.

В 28-дневно проучване на хора с нормален риск от рак на дебелото черво било давано по 2 грама екстракт на ден. В резултат били значително намалени провъзпалителните сигнални молекули в дебелото черво, които са свързани с развитието на раково заболяване.

Има някои доказателства, макар и ограничени, че той може да бъде ефективен срещу други видове рак на стомашно-чревния тракт, като рак на панкреаса и рак на черния дроб. Възможно е да бъде ефективен и срещу рак на гърдата и рак на яйчниците. Като цяло са необходими повече изследвания в това направление.

Най-доказаните и забележимите ползи на джинджифила са при предотвратяване на рак на дебелото черво.

Може да подобри мозъчната функция и да предпази от болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред основните причини за болестта на Алцхаймер и свързания с възрастта умствен спад.

Някои проучвания предполагат, че антиоксидантите и биоактивните съединения в джинджифила могат да спрат възпалителните реакции, възникващи в мозъка. Има и някои доказателства, че той може да помогне за подобряване на мозъчната функция директно.

В проучване от 2012 г. на здрави жени на средна възраст, дневните дози екстракт от растението успели да подобрят времето за реакция и работната памет на участниците.

В допълнение, многобройни проучвания върху животни показват, че той може да помогне за предпазване от свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Проучванията като цяло показват, че това растение може да предпази от нормалното увреждане на мозъка, което често се получава с напредването на годините. 

Може да помогне в борбата с инфекциите

Активното вещество в растението може да помогне за намаляване на риска от инфекции. Всъщност екстрактът може да потисне растежа на много различни видове бактерии. Според проучване от 2008 г. той е много ефективен срещу оралните бактерии, свързани с пародонтоза и другите възпалителни заболявания на венците.

Пресният джинджифил може също да бъде ефективен срещу респираторни вируси отговорни за инфекции на дихателните пътища.

Общо казано, той може да се бори с вредните бактерии и вируси, което може да намали риска от повечето инфекции.

Джинджифилът е суперхрана

Джинджифилът е зареден с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за тялото и мозъка ви. Това е една от малкото суперхрани, всъщност достойни за този термин. Съответно, диетичният корен от растението може да засили производството на тестостерон при мъжете и да подобри кръвообращението.

Екзотичен, и понякога плашещ, той е свеж и чудесен начин да добавите вкус към различни ястия и рецепти. Щом бъде обелен и настърган, той може лесно да се използва в различни сосове, глазури и маринати, за да придаде невероятен вкус на ястието. 

Традиционно е включен в азиатските рецепти като купи с ориз, суши и пържени храни, но може да бъде добавен и като интересно допълнение на западни рецепти, като пиле с лимон или сос за спагети. Също така можете да изпечете партида пресни джинджифилови квадрати за десерт.

Готвенето с него не е трудно и е един от многото възможни начини за консумация. Има редица здравословни добавки и витамини съдържащи тази суперхрана или екстракт от него. 

Приемането им може да подобри общото здраве и да третира леки и средни симптоми на лошо храносмилане и гадене. Разбира се, добре е да се съветвате с медицинско лице преди да използвате каквито и да е добавки. 

И за завършек ще ви напомним, че най-важното нещо е да изглеждате и да се чувствате добре!


ИЗТОЧНИЦИ

The amazing and mighty Ginger

Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger 

Treatment of the Common Cold and Flu with Medicinal Plants 

Ginger: A hot remedy for cardiovascular disease?

Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight

0