Здраве

Калиева сол

Spread That Salt

Калиева сол

В Древния свят солта е била една от най-важните и ценни суровини. Тя е била приравнявана със златото, затова не е учудващо, че в много езици думата за пари води своите корени именно от думата сол. В днешно време солта се възприема по много по-различен начин, а въпросът дали тя е вредна или полезна за здравето ни е един от най-често срещаните въпроси в здравните форуми.

В тази статия ще разгледаме по-задълбочено една от дванадесетте вида соли, а именно – калиевата, наричана още калиев хлорид.

Какво представлява калиевата сол?

Калиевият хлорид е минерално съединение, състоящо се основно от калий. Калият от своя страна е един от основните макроелементи, необходими за нормалното функциониране на организма, тъй като той е от съществено значение на нормалното функциониране на мускулите и нервната система. Също така той участва в регулирането на сърдечния ритъм, поддържането на водно-солевия баланс и нормализирането на кръвното налягане. Благодарение на тези полезни свойства върху човешкото здраве калиевата сол се използва широко в хранително-вкусовата промишленост и медицината. 

Какви са ползите от консумацията на калиева сол?

В хранително-вкусовата промишленост тя се използва като добавка в различни продукти, тъй като помага за запазване на свежестта на храните и предотвратява развалянето им. Използването й в хранителната промишленост има положителен ефект върху човешкото здраве. Тя намалява приема на натрий в храната, което може да е от полза за хората, страдащи от хипертония или свързани с нея заболявания. Освен това калиевата сол не съдържа калории и въглехидрати, което я прави подходяща за хората, които се стремят към спазване на диети и избягват излишната сол

От медицинска гледна точка хлоридът се използва за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Той има противовъзпалителни свойства и спомага за подобряване на бъбречната функция, като помага за премахване на отоците и за изхвърляне на излишните течности в организма.

Ето кои са и ползите за организма ни от калия:

 1. Регулиране на кръвното налягане – понижава кръвното, като спомага за разширяването и отпускането на стените на кръвоносните съдове. Това е от особена важност за хората, които страдат от хипертония или са изложени на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания;
 2. Подпомага здравето на сърцето – той е от съществено значение за нормалния сърдечен ритъм и междуклетъчното предаване на електрически сигнали. Наличието на достатъчно количество от него в организма ви помага да намалите риска от сърдечна аритмия и други сърдечни заболявания;
 3. Укрепване на костната тъкан – спомага за увеличаване на костната плътност и укрепване на костната структура. Хората, които страдат от остеопороза или са изложени на риск от развитие на такава, е добре да обърнат внимание на нивата и приема си на калий;
 4. Поддържане на здрави мускули – играе важна роля в свиването на мускулите и поддържането на нормалната им функция. Недостигът му може да доведе до мускулни крампи и слабост, затова неговите нива трябва да се поддържат на оптимално ниво;
 5. Регулиране на водния баланс на организма – помага за правилното и равномерно разпределение на водата в организма, като регулира нивата на течностите вътре и извън клетките и контролира движението им през клетъчните мембрани. Той играе ролята на електролит в организма, а електролитите са от съществено значение за поддържане на нормалния физиологичен баланс;

В какви дози е добре да приемаме калий и как да си го набавим?

Ако след направени изследвания се окаже, че имате недостиг на този елемент, има два начина, по които можете да си го набавите – медикаментозно или естествено чрез храни, богати на него.

Калиевият хлорид се предлага по лекарско предписание като таблетка, инжекционно средство, готов разтвор или разтворим прах. При по-тежки случаи здравните специалисти могат го да приложат интравенозно чрез тръбичка във вената. Важно е да отбележим, че винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да използвате каквито и да било добавки.

Таблицата по-долу показва средния прием на калий за възрастни и юноши:

ВъзрастМъжеЖени
14 – 18 години 3,000 mg2,300 mg
19 + години3,400 mg2,600 mg

Ако обаче решите да си набавите минерала естествено, то трябва да имате предвид, че добри негови източници са бананите, портокалите и пъпешите, вареният спанак и броколи, както и картофите.

Каква е подходящата дневна сол?

Най-добрият начин обаче да си осигурите този жизненоважен елемент е именно чрез калиевата сол. За да увеличите нейния прием, единственото, което трябва да направите, е да замените готварската сол (натриевия хлорид) с калиева. Освен че по този начин ще увеличите нивата си на калий, ще намалите тези на натрий, като това ще подобри нивата на кръвното ви налягане. Защо обаче е важно да заменим натриевия хлорид с калиев? 

Според проучване на Администрацията по храните и лекарствата в момента средната консумация на натрий в САЩ е 3400 mg/ден, докато препоръчителната граница е 2300 mg/ден. Повишената му консумация е свързана с повишен риск от хипертония, а хипертонията е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. От друга страна, консумацията на калий в САЩ като цяло е ниска в сравнение с федералните препоръки.

Още едно доказателство за това, че калиевата сол е по-добрият избор, е изследването на Училището за обществено здраве „Т. Х. Чан“ в Харвард. Изследователите анализирали данни от шест проучвания, в които участвали 10 000 човека. Нивата на натрий и калий в периодичните проби от урина били използвани за определяне на относителните количества на тези химикали в хранителния режим на участниците. Изследователите проверили кои от тях са получили инфаркт или инсулт, или са били подложени на процедура за отваряне на запушена артерия в рамките на средния период на проследяване от 8,8 години. След анализирането на данните се установило, че за всеки допълнителни 1000 милиграма (mg) натрий, открити в урината, рискът от сърдечносъдово заболяване се е увеличива с 18%. А за всеки допълнителни 1000 mg калий в урината рискът намалява с 18%.

Има ли рискове за здравето?

Въпреки всички изброено до момента ползи от калиевия хлорид, е важно  да се отбележи, че той трябва да се консумира в разумни количества. Излишъкът на калий в организма може да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето. Затова трябва да се консултирате с вашия лекар преди да използвате калиева сол като хранителна добавка или помощно средство. При консултацията е препоръчително да уведомите медицинското лице, ако някога сте имали следните заболявания, за да се избегне влошаване на здравословното ви състояние:

 • бъбречно заболяване;
 • стомашно или чревно кървене;
 • тежка дехидратация;
 • хронична диария;
 • нарушение на надбъбречната жлеза;
 • диабет;
 • бавно храносмилане;

Не на последно място трябва да отбележим, че това е алерген. В случай че имате признаци на алергична реакция след приема му в храната или като лекарство, трябва да потърсите спешна медицинска помощ. Подуване на лицето, устните, гърлото или езика са някои от показателите за алергична реакция. Други симптоми, които биха могли да се проявят, са:

 • болка в гърдите;
 • проблеми с дишането;
 • тежко дразнене на гърлото;
 • болка, дразнене или подуване в мястото на инжектиране;
 • подуване на стомаха;
 •  гадене, неравномерен сърдечен ритъм, болка в гърдите;
 • силна болка в стомаха и повръщане;
 • признаци на кървене от стомаха, например кашлица с кръв, кървави изпражнения или повръщане, което прилича на утайка от кафе;

Заключение

Калиевата сол ни предоставя невероятната възможност да увеличим нивата си на калий, а както вече разбрахме, той е минерал, без който тялото ни не може да функционира. Затова неслучайно този хлорид е включен в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация. Така че ние ви съветваме да „грабнете“ тази възможност, като замените готварската сол с калиева. Още един добър съвет е да проверявате етикетите на храните, за да разберете какво солно съдържание имат.

Не бива да забравяте обаче, че е важно да се консултирате с лекаря си, ако имате едно от изброените по-горе заболявания и искате да замените консумацията на натрий с калий.

Като заключение, бихме искали да насочим вниманието ви върху това, че увеличаването на нивата ви на калий чрез консумация на калиева сол не е разковничето за поддържане на добро здраве, защото най-добрата стратегия за здравословен начин на живот е пълноценното и балансирано хранене!

Източници

Что такое калиевая соль?

What to Know About Potassium Chloride

What is potassium chloride, and what are its benefits?

Adding potassium and subtracting sodium may equal better heart health

Want to Lower Sodium Intake? Consider Potassium Chloride Instead of Salt

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0