Ананас: Какво трябва да знаем?
август 29, 2023 2024-09-07 19:22Ананас: Какво трябва да знаем?
Ананас: Какво трябва да знаем?
Това е един от най-желаните артикули през 17-ти и 18-ти век в Европа, представляващ висш пилотаж в областта на лукса и престижа. Внесени не от кого да е, а от безстрашния пътешественик и изследовател Христофор Колумб. Някои дори твърдят, че именно този плод е причината за грехопадението на Адам.
Днес този екзотичен плод едва ли би бил подходящ подарък за кралски особи, но в онези години ананасите са в началото на една историческа епоха, през която те се превръщат, особено във Великобритания, в символ на разкош и богатство. Доказателство за това е, че те са включени в скулптурата, гражданската архитектура, дизайна на частни къщи, дворове и статуи, като например на върха на катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон или на купата Уимбълдън за мъже.
Стига толкова обаче с историческите аспекти, нека сега разгледаме ананаса от малко по-различна перспектива.
Какво представлява ананасът?
Ананасът е ядливо, тропическо растение. Той принадлежи към семейството на бромелиадите. В действителност обаче той е комбинация от малки плодчета, събрани около едно централно ядро.
За първи път растението е описано от експедицията на Колумб в Гваделупа през 1493 г. и е наречено piña de Indes, което означава „борът на индианците“ – не защото растението прилича на бор, а защото са смятали, че плодът прилича на борова шишарка. Но почти всички други европейски езици решават да се придържат към името, дадено му от местното население тупи в Южна Америка: ananas, което означава „отличен плод“.
В кои региони се отглежда?
Ананасът е сред най-популярните тропически плодове в света. Плодът произхожда от Южна Америка и за пръв път е култивиран в Централна Америка, Бразилия, Парагвай, Карибския басейн и Мексико. Производството му в световен мащаб се е увеличило с 400% от 1960 г. насам.
Филипините, Коста Рика и Бразилия са трите най-големите му производители в света, които осигуряват най-значителния процент от световното производство. Филипините са начело на класацията, произвеждайки над 2,7 милиона тона годишно, следвани от Коста Рика с над 2,6 тона.
Какви условия са необходими, за да се отглежда?
Тропичните райони с техните характерни обилни валежи са най-подходящи за отглеждането на ананас. Оптималните валежи са 1500 мм годишно, въпреки че може да расте в райони с 500 мм до 5550 мм валежи. Растението расте добре както по крайбрежието, така и във вътрешността на страната, стига температурите да варират от 15,5 до 32,5 С. Вирее успешно до 1525 м надморска височина, но трябва да се има предвид, че ниските температури, яркото слънце и пълната сянка не са благоприятни за отглеждането му. Плодът расте в почти всякакъв вид почва, стига тя да може бъде дренирана. Почвата с диапазон на pH от 5,5 до 6 се счита за оптимална за отглеждането му. Следователно песъчливата, алувиалната и латеритната почва са за предпочитане, докато тежката глинеста почва трябва да се избягва.
Как да отгледаме ананас в саксия?
Вече обсъдихме кои са необходимите условия за масовото производство на ананас. Но се съмнявам, че повечето читатели обмислят поддържането на ананасова плантация, а и анасът може да се отглежда като обикновено стайно растение. Затова нека разгледаме в 7 стъпки как всеки би могъл лесно да отглежда този плод и вкъщи.
- Купете си ананас и отделете короната му – това може да стане лесно като хванете листата в горната му част и ги завъртите;
- Изрежете излишната плодова месеста част – след като отстраните короната, с помощта на остър нож изрежете излишната плодова месеста част, долните листа и издънките – малките израстъци между листата;
- Изсушете стъблото – изсушаването на стъблото може да отнеме няколко дни в зависимост от влажността на въздуха. Поставете стъблото на топло и слънчево място с добра циркулация на въздуха. Това ще позволи на излишната влага, която може да причини гниене, да се изпари;
- Поставете короната в стъклен буркан – напълнете буркан с топла вода и поставете вътре короната, като потопите долната част на стъблото. Листата трябва да попречат на потъването в буркана. (Тази стъпка не е задължителна за растежа на корените – някои производители я пропускат и засаждат короната директно в почвата.);
- Сменяйте водата на всеки няколко дни – след около седмица трябва да забележите малки коренови кълнове, които се появяват в долната част на стъблото. След като корените достигнат дължина от около три сантиметра – това може да отнеме няколко месеца – е време да засадите ананаса в саксия. Не е страшно, ако долните листа започнат да стават кафяви;
- Засадете ананаса – покрийте дъното на саксията с малко почва, след което поставете ананаса в саксията. Напълнете почвата около растението, така че короната да стърчи отгоре. Поставете саксията на непряка светлина през първите няколко седмици и го поливайте когато почвата е суха. В центъра на растението ще се появят нови листа;
- Преместете растението на пряка слънчева светлина – след като растението се вкорени напълно и покаже, че е в добро здраве с нови зелени листа, можете да го преместите на място, което е огряно от слънце. Не забравяйте да поддържате почвата влажна;
Отглеждането на ананаси може да бъде вълнуващ проект в областта на домашното градинарство и кулинарията, но изисква значителна инвестиция на време. Началните етапи – от прясно купения плод до засаждането на ново растение – отнемат няколко седмици. След това растението ще дава плодове от малко под една година (при идеални условия) до три години. Съзряването отнема време и преди да настъпи цъфтежа му, вероятно ще се наложи да преместите растението в по-голяма саксия няколко пъти.
Каква е неговата хранителна стойност?
Ако сте положили необходимите грижи, ще дойде време когато ще берете техните плодове. След брането идва и похапването, затова е добре да знаем, че ананасът е източник на ензима бромелаин и на важни фибри за организма ни. Ето и неговите хранителни стойности в порция от 100 г, която се равнява на 50 килокалории:
- вода – 86 г;
- протеини – 0,54 г;
- въглехидрати – 13,12 г;
- мазнини – 0,12 г;
- диетични фибри – 1,4 г;
- захари – 9,85 г;
- витамин С – 47,8 мг;
- витамин В1 – 0,079 мг;
- витамин В6 – 0,112 мг;
- витамин В9 – 18 мг;
- витамин В3 – 0,5 мг;
- витамин В2 – 0,032 мг;
- калий – 109 мг;
- желязо – 0,29 мг;
Важно е да отбележим, че хранителната стойност на консервирания ананас се различава от тази на суровия, тъй като консервирания съдържа по-голямо количество захар и по-малко витамини и минерали.
Какви са ползите от неговия прием?
Проучванията сочат, че от консумацията на ананас следват следните ползи за нашия организъм:
- превенция на астмата – рисковете от развитие астма са по-малко при хора, консумиращи го;
- понижаване на кръвното налягане – увеличаването на приема на калий чрез консумация на плодове и зеленчуци с високото му съдържание помага за понижаването на кръвното налягане;
- намалява риска за развитие на рак – като отличен източник на витамин С, силен антиоксидант, ананасите могат да помогнат в борбата с образуването на свободни радикали, които играят роля в развитието на ракови клетки. Също така бромелаинът може да стимулира имунната система да произвежда молекули, които правят белите кръвни клетки по-ефективни в потискането на растежа на раковите клетки и в елиминирането им;
- полезен за диабетиците – фибрите са много важни за хората с диабет, тъй като могат да помогнат за понижаване на кръвната захар, намаляване на холестерола и регулиране на работата на червата;
- полезен за храносмилането – бромелаинът е ензим, който помага на организма да смила протеините. Бромелаинът намалява цитокините, възпалителните имунни клетки, които увреждат лигавицата на храносмилателния тракт;
- по-бързо оздравяване – някои проучвания показват, че бромелаинът, предимно в стъблото, може да намали подуването, синините, времето за заздравяване и болката, свързани с наранявания и хирургическа намеса;
- подпомага здравето на сърцето – калият е от съществено значение за нормалния сърдечен ритъм и междуклетъчното предаване на електрически сигнали. Наличието на достатъчно количество от него в организма ви помага да намалите риска от сърдечна аритмия и други сърдечни заболявания;
- полезен за кожата – антиоксидантът витамин С, консумиран в естествената си форма, може да помогне в борбата с увреждането на кожата, причинено от слънцето и замърсяването, да намали бръчките и да подобри цялостната структура на кожата;
Съществува ли риск от нежелани странични ефекти при прекаляване с консумация?
Освен ползи ананасът крие и някои опасности. Ако прекалите с консумацията му, това може да доведе до болки в устната кухина, диария, болки в корема, гадене и повръщане, вследствие на предозиране с витамин С. Повишеното количество на бромелаин също може да предизвика кожни обриви. Консумирането на този плод в неузрялото му състояние е непрепоръчително, тъй като ананасът е токсичен тогава.
Заключение
Ананасът е полезен и питателен екзотичен плод с интересна история. Въпреки че днес той не бива величан както преди, не бива да забравяме неговите полезни свойства в резултат на високото му съдържание на витамини и минерали. Хранителни вещества и съединения, които съдържа,са с впечатляващи ползи за здравето, включително подобрено храносмилане и по-нисък риск от рак.
Източници
Ананасът – здравословни ползи, рискове и хранителна стойност
Everything you need to know about pineapple
Pineapple – 8 Impressive Health Benefits
Why Is Pineapple Called a Pineapple?
Pineapple Farming, Cultivation, Techniques – A Full Guide
How to Grow a Pineapple at Home in 8 Steps
Pineapple Production by Country 2023
‘Like eating a Gucci handbag’: How an exotic fruit once became the pinnacle of luxury