Здраве

Проблеми с бъбреците: Как да се справим

Stethoscope and decorative kidneys on gray textured background

Проблеми с бъбреците: Как да се справим

Бъбреците, на латински nephros, са също толкова важни за здравето ви, колкото и сърцето или белите дробове. Техните основни задачи включват отделянето и отстраняването на отпадъчните продукти от тялото ви. Обикновено човек се ражда с два бъбрека – по един от двете страни на гръбначния стълб, под ребрата в долната част. За да се справи човек с потенциални проблеми, първо трябва да разбере как работят те и какви всъщност са функциите им.

Какво представляват бъбреците?

Те са органи с формата на бобови зърна, съставляващи важна част от пикочо-половата система. Те се намират в задната част на коремната кухина от лявата и дясната страна до мускулите на гърба. Във вътрешността на им се намират няколко пирамидално оформени дяла. Всяка от тях се състои от външна кора и вътрешна медула. Нефроните преминават между тези части. Всеки нефрон включва филтър, наречен гломерул, и каналче. Гломерулът филтрира кръвта, която постъпва в органите през артериите и излиза през вените. Въпреки сравнително малки органи, те получават 20-25% от продукцията на сърцето. Тубулите (каналчестата система на нефрона) връщат необходимите вещества в кръвта и отделят отпадъците, които след това се превръщат в урина. Органите отделят урината чрез уретера – тръба, която води до пикочния мехур.

Каква е тяхната роля в човешкото тяло?

Повечето хора знаят, че основната функция на тези органи е да премахват отпадъчните продукти и излишните течности от организма. Тези отпадъчни продукти и излишни течности се отстраняват чрез урината. Производството на урина включва изключително сложни етапи на екскреция и реабсорбция. Този процес е необходим за поддържане на стабилен баланс на химичните вещества в организма. Тези органи също регулират съдържанието на соли, калий и киселини в организма. Също така произвеждат хормони, които влияят върху функцията на други органи като например такъв, който стимулира производството на еретроцити. Други хормони, произвеждани от тях, помагат за регулиране на кръвното налягане и контролират калциевия метаболизъм.Тези основни органи са мощни химически фабрики, които изпълняват безброй функции, като някои от тях са:

 • отстраняват отпадъчните продукти от организма
 • премахват лекарствата от организма
 • балансират течностите в организма
 •  освобождават хормони, които регулират кръвното налягане
 •  произвеждат активна форма на витамин D, която подпомага здрави и силни кости
 • контролира производството на червени кръвни клетки

Друга функция на тези основни органи е поддържането на стабилно рН в организма. При хората приемливите нива на рН са в диапазона 7,35-7,45. При нива под или над този диапазон организмът навлиза съответно в състояние на ацидемия или алкалемия. В тези състояния протеините и ензимите се разрушават и не могат да функционират, което може да бъде фатално за съжаление. Органите регулират рН, като реабсорбират и произвеждат бикарбонат от урината, който помага за неутрализирането на киселините. Могат да задържат бикарбонат, ако рН е поносимо, и да го освобождават, ако нивата на киселини се повишат. Те могат да произвеждат нов бикарбонат, като отделят киселина.

Заболявания на бъбреците

Редица заболявания могат да ги засегнат.При някои хора те даже могат да причинят функционални и структурни проблеми още от раждането. Някои от тях включват:

 • камъни – камъните могат да се образуват като твърдо натрупване на минерали. Те могат да причинят силна болка и да повлияят на функцията на органите, ако блокират уретера;
 • инфекции – те обикновено са резултат от бактерии в пикочния мехур, които се прехвърлят в органите. Симптомите могат да включват болки в долната част на гърба, болезнено уриниране и понякога повишена температура. Промените в урината могат да включват наличие на кръв, помътняване и необичайна миризма. Инфекциите са по-чести при жените, отколкото при мъжете, и е по-вероятно да засегнат тези, които са бременни. Инфекцията често реагира добре на антибиотици;
 • недостатъчност – при хора с проблема недостатъчност бъбреците не са в състояние да филтрират ефективно отпадните продукти от кръвта.Ако нараняване или друг фактор, например прекомерна употреба на лекарства, причини бъбречна недостатъчност, състоянието може да бъде обратимо с лечение.Ако обаче причината е заболяване, бъбречната недостатъчност често не се лекува напълно;
 • тумор – тези тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачествените тумори не се разпространяват и не атакуват тъканите, но злокачествените тумори могат да бъдат агресивни и да създадат множество проблеми. Най-често срещаният злокачествен рак на бъбреците е бъбречноклетъчният карцином.

Как да преодолеем проблемите с бъбреците

 • При проблеми и притеснения относно тези органи урологичния преглед и ехографията, която може да установи дали има проблеми в бъбрека, са най-доброто и ефективно решение. Ако обаче нямате тази възможност веднага, ето какво може да предприемете, за да облекчите оплакванията си сами, поне до времето когато успеете да се консултирате с лекар:
 • приемайте повече течности – целта е организма да се хидратира и да се увеличи количеството на урината, която ще помогне по-лесно да бъдат изхвърлени малки камъчета и песъчинки. Възможно е именно те да са причина за болките и проблемите;
 • лекарства без рецепта – при бъбречната колика и други проблеми, когато болката е много сила и нетърпима и за да я облекчите без рецепта можете да си купите различни спазмолитични, като Но-Шпа или Бусколизин или болкоуспокояващи лекарства от групата на т.нар. Нестероидни противовъзпалителни.

Как да се грижим за бъбречното си здраве?

Поддържането на органите е от съществено значение за цялостното ни здраве. По-долу ще изброим няколко надеждни съвета за оптимална функция на тези жизненоважни органи.

 • хранене с балансирана диета – много бъбречни проблеми са резултат от високо кръвно налягане и диабет. В резултат на това поддържането на пълноценна и добре балансирана диета може да предотврати няколко често срещани причини за бъбречни заболявания;
 • физическа активност – упражненията в продължение на 30 минути всеки ден могат да намалят риска от високо кръвно налягане и затлъстяване, които оказват проблеми и натиск върху здравето на им;
 • пиене на много вода – приемът на течности, особено на вода, е важен за бъбреците . Много фактори могат да повлияят на това колко вода трябва да пият хората, но поне два литра на ден могат да помогнат за подобряване и поддържане на здравето на бъбреците.

Какво е духовното значение на бъбреците?

Духовното значение на бъбреците е свързано с емоционалното равновесие, интуицията и способността за пречистване и филтриране на отрицателните енергии и проблеми. В много духовни системи от вярвания бъбреците се смятат за седалище на интуицията и вътрешната мъдрост, като дори в библията се казва, че Бог ще съди именно по тях. Смята се, че те са свързани с нашите емоции, особено тези, които се отнасят до взаимоотношенията, вземането на решения при възникване на някакви проблеми и емоционалното изцеление. Ето няколко интересни факта за духовното им значение:

 • здравето на бъбреците оказва пряко влияние върху цялостното ни емоционално и духовно благополучие – в китайската медицина бъбреците се свързват с емоцията на страха, както и със смелостта и издръжливостта.;
 • балансът на бъбречната енергия е от съществено значение за поддържането на жизнената ни сила или „чи“ – в системите от духовни вярвания, ако органите ни не са в равновесие, това може да доведе до енергийни блокажи, проблеми и застой, които да повлияят на жизнената ни сила;
 •  работата върху упражнения за енергийно изцеление и балансиране, които са насочени конкретно към енергията на органите, може да помогне за подобряване на цялостното благосъстояние и да подпомогне духовното израстване – практики като ци гун, тай чи и йога често включват движения, предназначени за стимулиране и укрепване на бъбречната енергия.

Заключение

Бъбреците, едни от най-важните органи в човешкото тяло, са отговорни за изключително разнообразни процеси. За да запазим дейността им оптимална, трябва да поддържаме хигиена и да имаме балансирана диета всеки ден. Тъй като рискът от проблеми с тях е висок, честите прегледи при нефролог също не трябва да се пренебрегват.

Източници

kidneydisease/howkidneyswrk

kidney-disease/kidneys-how-they-work

diseases

Kidneyhealth

pubmed

kidney

chronic-kidney-disease/symptoms-causes

science/kidney

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0