Здраве

Кордицепс: Какви са ползите

Stack of Cordyceps

Кордицепс: Какви са ползите

Светът днес ни дава възможността да се докоснем до лечителските методи и продукти на култури, далеч от нашата. Едно такова нововъведение във вече познатите ни природни средства и добавки с положително действие върху здравето е именно кордицепсът – част от лечебните гъби на Изтока. 

Какво представлява кордицепсът? 

Кордицепс, още познат като „рачи крак,“ е род торбести гъби, които се срещат по целия свят. Някои от най-редките видове обаче могат да бъдат открити единствено на по-висока надморска височина в хималайските региони на Китай, Непал, Тибет и Индия. Макар че съществуват повече от 750 вида кордицепс, са идентифицирани най-малко 35 вида, които имат потенциални лечебни свойства и ползи за здравето ни. Това, което прави тази гъба особено интересна, е паразитната ѝ природа. Всеки вид кордицепс е насочен към специфично и уникално насекомо, като има способността да зарази само него, без да има ефект върху други видове. Това става, когато спора на гъбата попадне върху своя гостоприемник, след което започва да разпространява мицел (или израстъци) в тялото на насекомото. Той наподобява пипала, които заменят вътрешните тъкани на гостоприемника и поемат неговите хранителни вещества. След като насекомото е напълно парализирано, гъбата образува плодно тяло, към което хората проявяват интерес заради благотворното му влияние върху човешкия организъм. Лечебната гъба се използва от векове в традиционната китайска медицина и се счита за природно чудо и метод за натурално тонизиране на тялото. 

Какви са ползите от консумацията му? 

Защо обаче да направим приема на кордицепс част от нашата рутина? Проучвания посочват потенциални ползи за здравето от приема на определени видове, по-специално C. sinensis и C. militaris, които са и най-често срещаните на пазара. Въпреки това, голяма част от тези проучвания са ограничени до изследвания върху животни, поради което здравните експерти все още не могат да направят заключения за ефектите им върху хората. Опитът обаче показва, че техните ползи за човека са обещаващи. Нека разгледаме някои от тях. 

Противовъзпалителни свойства 

Проведени научни изследвания показват, че гъбата съдържа биоактивен компонент, наречен кордицепин. Тази съставка оказва противовъзпалително действие и може да помогне при състояния като астма, ревматоиден артрит, болест на Паркинсон, хепатит и др. Всъщност кордицепинът е идентифициран като потенциален нутрицевтик (храна, която съдържа лечебни ползи) и може да има допълнителни положителни ефекти върху затлъстяването, тъй като то често се свързва с хронично нискостепенно възпаление. 

Повишава ефективността при тренировки 

Смята се, че кордицепсът увеличава производството на молекулите аденозин трифосфат в тялото, което е от съществено значение за доставянето на енергия на мускулите. Това може да подобри начина, по който тялото ви използва и разпределя кислорода, особено по време на тренировка.
Едно проучване установява, че ежедневният прием на чудотворната гъба постепенно повишава максималната кислородна консумация (VO2 max) при млади възрастни. Изследователите смятат, че тези резултати означават, че лечебната гъба може да повиши издръжливостта на спортиста при упражнения с висок интензитет. 

Подмладяващи и енергизиращи свойства 

Гъбата отдавна се използва в традиционната китайска медицина и е популярен сред възрастните хора, като оказва енергизиращ ефект, намалява умората и повишава либидото и сексуалното желание. Поради това може да се срещне и под наименованието „хималайска виагра“. Традиционно се използва заедно с женшен, като се смята че комбинацията подпомага регулирането на енергийния метаболизъм. 

Подобрява мозъчната функция и засилва сексуалното влечение 

Ранните изследвания показват, че приема на някои видове кордицепс като Cordyceps sinensis в продължение на 40 дни може да подобри сексуалното влечение при хора с ниско такова. 

Има ли лечебни свойства? 

Както вече споменахме, макар и да са нужни още изследвания и паразитната гъба все още да не се възприема като сигурен метод за лечение на болестни състояния, тя има няколко потенциални лечебни свойства, които все още биват проучвани. 

Противотуморни ефекти 

Изследванията показват, че кордицепсът е един от няколкото вида гъби, които оказват действие срещу рака на гърдата. Всъщност паразитът се оказва добър кандидат за имунотерапия на рак. Интересно е, че се използва и като диетична терапия за хора с рак на белия дроб в Китай. Съставките, които притежават това антитуморно свойство, са кордицепинът, екзополизахаридната фракция , кордиглюканите и монозахаридните сапонини. 

Лечение на диабет 

В състава на кордицепса участва вид захар, който може да подпомогне лечението на диабет. Диабетът е заболяване, при което тялото или не произвежда, или не усвоява правилно хормона инсулин, който обикновено отговаря за транспортирането на захарната глюкоза в клетките. Когато тялото ви не произвежда достатъчно инсулин или не реагира правилно на него, глюкозата не може да достигне клетките, поради което остава в кръвта. Затова е изключително важно хората с това заболяване да се уверят, че нивата им на кръвна захар са добре контролирани. Това, което прави кордицепсът още по-интересен, е способността му да поддържа нивата на кръвната захар в рамките на здравословното, като имитира действието на инсулина. 

Подобрява функцията на черния дроб 

Хепатит тип Б може да причини подуване (възпаление) на черния дроб, но според някои доказателства консумацията на гъбата през устата може да подобри чернодробната функция и да помогне на пациенти с хепатит Б. 

Регулира работата на сърдечно-съдовата система 

Нови проучвания все повече доказват ползите на природното чудо за здравето на сърцето. Китай официално одобрява гъбата за лекарство при аритмия (състояние, при което сърдечният ритъм е твърде бавен, твърде бърз или неправилен). 

Намалява нивата на триглицеридите и лошия холестерол 

Кордицепсът също оказва положителен ефект върху нивата на холестерола, като проучвания върху животни показват, че намалява нивото на лошия холестерол, който увеличава риска от сърдечни заболявания. 

Какви са потенциалните рискове? 

Кордицепсът обикновено се счита за безопасен при краткотрайна употреба. Въпреки това, както при повечето добавки, са възможни странични ефекти. За наша радост повечето потенциални негативни ефекти, свързани с него, са леки: 

  • стомашен дискомфорт; 
  • гадене; 
  • диария; 
  • суха уста; 

Обикновено симптомите изчезват след спиране на консумацията на гъбата. Естествено, консултирайте се с вашия лекар, при наличие на нежелани реакции. Важно е да се спомене, че някои хора трябва да вземат допълнителни предпазни мерки, когато използват тази добавка. Въпреки че е относително нетоксична, няма достатъчно изследвания, за да се гарантира нейната безопасност при всички обстоятелства.
Следните групи трябва да избягват прием: 

  • бременни и кърмещи – не са провеждани изследвания върху тях; 
  • деца – също няма доказателства за ефекта върху деца; 

Каква е препоръчителната дозировка? 

Няма универсални насоки за подходяща доза при тези добавки. Тя варира значително в проучвания, като някои препоръчват дози от един грам до 4,5 грама дневно, а при други варира от 3 грама до 10 грама на килограм телесно тегло на ден. Важно е никога да не приемате повече от препоръчителната доза на етикета на продукта. Задължително уведомете вашия лекар, ако развиете необичайни симптоми или странични ефекти след консумация на кордицепс, тъй като те често се проявяват при приемане на по-висока от обикновената доза. 

Заключение 

Добре познат в китайската медицина, кордицепсът намира приложение  при лечение на много здравословни заболявания от векове. Въпреки че гъбите са обещаващи в много области, все още има малко изследвания за въздействието им върху хората. Следователно са необходими повече проучвания, преди експертите да могат да дадат подходящи препоръки. Ако решите да приемате тези добавки, уверете се, че са тествани от трета организация за чистота и качество. Само времето и опитът ще покажат дали ползите за здравето на кордицепса, наблюдавани при изследвания върху животни и в лаборатории, се отнасят и за нас – хората. 

Източници 

6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science 

Cordyceps: Benefits, Side Effects, Dosage, and Interactions 

Cordyceps Is a Killer Fungi With Potential Health Benefits 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0