Здраве

Махмурлук: как да го преодолеем

man suffering from hangover holding head near bottles at home

Махмурлук: как да го преодолеем

За много хора прекомерната употреба на алкохолни напитки може да изглежда правдоподобна първоначално, но когато се появят последиците от нея след определен период, положението не е толкова поносимо. Комбинацията от неприятните симптоми на махмурлука е достатъчно обяснение защо приемът на спиртни течности трябва да бъде разумен. Все пак, ако ви се случи да се изправите с тях, с тази статия ще разберете повече защо ги изпитвате, как да ги преодолеете и в други моменти – как да ги предотвратите. 

Какво представлява махмурлукът?

Преди да достигнем до надмогването на махмурлука, трябва да вникнем в същността му и защо се появява. Това състояние се означава като редица признаци, които се проявяват главно на следващия ден след прием на алкохол. Тежестта му е тясно свързана с количеството етанолови продукти, което човек е употребил. Основно, човешкото тяло обработва приблизително около една спиртна напитка на час, затова когато се пият повече от тях в намален времеви период, рискът за утежнени последици по-късно се увеличава. Този феномен се обяснява с разпада на ацеталдехид в черния дроб. Когато жизненоважния орган не може да се справи напълно с декомпозицията на това вещество, той го освобождава свободно в кръвоносната система и токсинът опустошава организма.  Други вещества, които допринасят за появата на тези белези след пиенето на спиртни течности, са съединенията, които се получават ферментация на някои алкохоли. Те основно се образуват при създаването на напитки, които са сладки или тъмни на цвят, но осезаемо влошават махмурлука. Също така сулфитите, които присъстват във виното като консерванти, могат да допринесат за изострено главоболие, след като попаднат в човешкия организъм и се усвоят. 

Кога се появява махмурлукът?

Това явление се проявява няколко часа след спиране на консумацията на алкохолни напитки, а факторите, които са основна причина за появата му са:

 • дехидратация – алкохолът се причислява като диуретик, следователно консумацията му стимулира уриниране. Освен това той възпрепятства отделянето на вазопресин – хормон, произвеждан от мозъка, който изпраща сигнали до бъбреците и ги кара да задържат течности. Това води до жажда и обезводняване;
 • дразнене в стомаха – производството на стомашни киселини се стимулира от етаноловите съединения, както и изпразването им. Тази комбинация стимулира гадене и повръщане;
 • производство на токсини – когато организмът разгражда етиловите съединения, като страничен продукт се образуват многобройни токсини. Те причиняват пагубни последици в по-късен етап;
 • хипогликемия – консумацията на твърде много алкохол води до понижение на кръвната захар в кръвта. В резултат на това мозъкът не получава нужните количества глюкоза за своята ефективна работа, което влияе на зрението, концентрацията, говора и координацията;
 • нарушен сън – въпреки че е много по-лесно да се заспи след консумация на алкохол, сънят тогава е със занижено качество. Оттам се създава склонност за по-ранно събуждане, умора и липса на продуктивност.

Какви са симптомите и колко време траят?

Симптомите на махмурлук са индивидуални, но пикът им се получава, когато концентрацията на алкохол в кръвта се върне около нулата. Те  варират спрямо продължителност и интензивност, като не е задължително да бъдат изпитани от всеки, прекалил с употребата на алкохол. Времетраенето им може да бъде над 72 часа, но средната такова е до 24 часа. Като цяло, проявата на признаци на това състояние зависи от изпитите количества алкохол, заедно с времето, в което това се е случило. 

Тези, които най-често се проявяват у хората са следните:

 • гадене, повръщане и стомашно разстройство;
 • болки в мускулите и слабост;
 • главоболие;
 • свръхчувствителност към звук и светлина;
 • безпокойство;
 • слаба концентрация;
 • раздразнителност;
 • високо кръвно.

Ако симптомите на махмурлук са наяве още по време на консумация и се усещат твърде утежнено, може да имате алкохолно натравяне. В такъв момент е най-добре да потърсите спешна медицинска помощ. 

Как можем да го преодолеем?

Засега няма научно доказан метод, който да помага при облекчаването на махмурлук. Най-добрият подход, който може да се предприеме, е да се изчака организмът да се възстанови сам. С отминаващото време, тялото изхвърля токсините и техните странични продукти, рехидратира се, възстановява изгубените и възпалени тъкани. Съвкупността от тези процеси възвръща ефективността на мозъчната дейност и човек се чувства много по-тонизиран. Пиенето на кафе, вземането на душ или повторното изпиване на алкохолна напитка няма да допринесе напълно за моменталното изцеляване на неприветливите симптоми на състоянието, но все пак имат минимално действие върху борбата с гореописаните симптоми. Много хора се обръщат към прием на електролитни напитки, които да възстановят баланса на минерали и витамини в човешкия организъм, вследствие от обезводняването. Този подход съдейства възстановяването на следващия ден, тъй като възстановителните процеси започват да се забързват. Хранене, богато на белтъчини и въглехидрати, е препоръчително както при превенция, така и при справяне с тежък махмурлук, защото мозъкът получава нужните си глюкозни запаси и започва да работи ефикасно. Често хората се обръщат към болкоуспокояващи, за да намалят главоболието, причинено след консумация на спиртни напитки. Трябва да се обърне внимание, че в съчетание с отделените токсини, тази мярка би задълбочила симптомите, вместо да ги редуцира. 

В крайна сметка, най-сигурното средство за борба с махмурлука е да прецените количеството на спиртните продукти, които ще консумирате или изобщо да ги избягвате. 

Как можем да го предотвратим?

Махмурлукът е нелечим, но това не означава, че не можете да предприемете стъпки, с които да го предотвратите. Най-сигурната от тях е изобщо да няма консумация на алкохол, за да не съществуват притеснение, че по-късно ще бъдете изтощени и денят ви ще бъде неползотворен. Мазнините забавят изпускането на алкохол в организма, затова преди употребата се съветва да приемете храни богати на тях, за да може зловредните ефекти от спиртните напитки да се ограничат. Основната съставка на алкохолните напитки е етанолът, затова онези, в които също присъстват и конгенери (тъмно оцветените напитки), предизвикват по-бурен махмурлук. Прозрачните алкохоли в много по-малък процент допринасят за тежки последици след употребата им. Добрият и непрекъснат сън преди консумация на алкохол е също условие, което ще попречи на влиянието на приетите спиртни течности в по-късен етап на деня. Някои добавки с противовъзпалителни свойства са ползотворни и предотвратяват появата на махмурлук, ако са взети навреме. Те подпомагат дейността на черния дроб в разграждането на етиловите молекули, така че да не се появява възпаление тялото. 

Заключение

Както вече разбрахте, махмурлукът представлява поредица от неприятни симптоми като главоболие, гадене, дехидратация и др. Появата му се случва най-често когато нивата на алкохол в кръвта отново се завърнат в ниски нива, следователно тежестта му зависи от приетите напитки преди това, както и времевия диапазон за това. Ако ви се случи да изпитате тези признаци, най-добре ще бъде задължително да се хидратирате, без значение с вода или електролитни течности, но времето е най-добрия лек за махмурлук. Относно това как изобщо да не изпадате в ситуация да усещате последиците от пиене на спиртни напитки, е добре да приемете храни, богати на мазнини и белтъчини преди това и да се наспите. Най-успешният лек в борбата и превенцията с тези неприятни възприятия е да консумирате алкохол умерено и разумно, или изобщо да не го правите.

Източници

Hangover 

Causes for hangover 

Symptoms of hangover 

Remedies for hangover 

7 ways to prevent hangovers 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0