Здраве

Хипогликемия

Female checking blood sugar level on blue background

Хипогликемия

Всички сме запознати с болестта диабет и цялостните проблеми с кръвната захар. Медикаменти за тези състояния биват доста рекламирани, а честата им срещаемост води до това всеки да познава поне един човек с такива проблеми. 

Какво представлява хипогликемията?

Хипогликемията, още наричана ниска кръвна захар, е вид състояние, което се проявява, когато нивата на глюкоза в кръвта паднат под допустимата норма. За различните хора, тази норма варира, като при спортистите тя доста често е по-ниска. Глюкозата е главният източник на енергия на тялото, затова подобни състояния могат да бъдат изключително сериозни. Хипогликемията се третира веднага и сравнително бързо – приема на определени храни или изписани лекарства бързо връщат нивата в нормата.

Какви са нейните симптоми?

При спадане на нивата на кръвната захар, хипогликемията може да се прояви чрез следните симптоми:

 • бледост;
 • треперене;
 • потене;
 • главоболие;
 • глад и гадене;
 • бърз или неравномерен пулс;
 • умора;
 • раздразнителност и тревожност;
 • проблеми с концентрацията;
 • замайване;
 • бодене или липса на чувство в устните, бузите или езика;

С влошаването на състоянието към списъка може да се добавят още:

 • чувство на обърканост, проблеми с извършването на прости рутинни дейности;
 • загуба на координация;
 • заваляне на речта;
 • замъглено зрение;
 • кошмари;

При прекалено ниски нива може да се стигне до припадък или инсулт. За да се избегнат подобни крайности, показателите трябва да се следят постоянно, особено при по-тежките случаи на болестта.

Кои са възможните причини за нейната поява?

Хипогликемията, сама по себе си, се проявява понякога като усложнение при диабета. Причините за появата ѝ съответно, в някои случаи могат да бъдат съпроводени от лечението на второто:

 • инсулин – твърде големият прием на инсулин, неравномерното разпределение на консумацията му или недостига на въглехидрати за сметка на веществото са една от най-честите причини; както знаем, инсулина е част от лечението за диабет;
 • количеството и редовността на физическата активност;
 • консумацията на алкохол;
 • количеството мазнини, белтъци и фибри, които се намират в храната ви;
 • горещото и задушно време; 
 • непредвидени промени в графика ви – водят до допълнителен стрес, психически и физически;
 • стоенето на висока надморска височина за голям период от време;
 • пубертет;
 • менструация;

За диабетиците е изключително важно да взимат лекарствата си както са изписани и да се хранят пълноценно по време на приема. Едно от най-ефективните и използвани лечения при спадане на нивата на кръвната захар вследствие на изброените симптоми се намира в храната. Айрянът и храните богати на захар, като шоколада и вафлите, са измежду най-предпочитаните за бързо покачване на показателите в нормата. Това се забелязва дори и в комплектите, които се получават след даряването на кръв.

Как да я превантираме?

За най-голямо предпочитане, разбира се, е да не се стига по никакъв начин до такова състояние. Превенцията срещу хипогликемия може да бъде сравнително лесна:

 • следене на нивата на кръвната захар – при диабетно болните това трябва да се случва по няколко пъти на ден, докато при останалите е достатъчно само при съмнение за излизане от нормата;
 • да не се пропускат или отлагат храненията и междинните закуски – особено важно при диабетиците;
 • приемът на лекарства винаги да е навреме и в норма;
 • нагласяне на количеството медикаменти и храна спрямо, физическата активност – ако сте увеличили нивата на физическа активност през деня (започнали сте да посещавате фитнеса или сте се заели с нов спорт) е нужно да се съобразите с това как си приемате лекарствата и съответно количеството храна, съпровождащо ги;
 • приемът на алкохол на гладно – алкохолът по принцип е вреден, но при консумация е изключително важно да не е на празен стомах; алкохол на гладно може да доведе до забавена хипогликемия, тоест кръвното да падне часове след самият прием, което го прави толкова по-важно да се внимава;
 • следете случаите на ниска глюкоза – това може да помогне на вас и вашите лекари при поставяне на евентуална диагноза;
 • носете някакъв вид документ за това, че страдате от диабет – при нужда, това може да помогне на околните или лекарите да се погрижат за вас по-ефективно;

Както споменахме – лесно. Но точно това, че привидно не е трудно го прави изключително важно да се спазва. Ако игнорирате такива малки фактори, те могат да ескалират до изключително сериозни състояния. Не пренебрегвайте задълженията, които имате към самите вас и здравето ви, колкото и незначителни да ви изглеждат.

До какви усложнения може да се стигне?

Вече от части засегнахме потенциалните усложнения в следствие на хипогликемията. Припадъците са най-леката от трите опции. Последвани от инсулта, който не бива да бъде пренебрегван и може да доведе до изключително критични състояния или дори и до третото усложнение – смърт. Случаите на смърт като директен резултат от състоянието са в изключителна рядкост, но това, разбира се, не значи, че трябва да бъдат напълно пренебрегнати. Следвайте превенциалните мерки и шансът, за което и да е от трите форми на усложнения, ще бъде сведен до нула.

Как се лекува хипогликемията?

Упоменахме вече, че хипогликемията се лекува бързо. Основният метод на лечение е чрез храната – приема на 15-20 грама бързи въглехидрати вкарва бързо захар в кръвта ви. Примери са медът, плодовите сокове, (не диетични) газирани напитки, бонбони и една от любимата напитка на българите – айрянът. Важно е обаче вътре в напитката да има сол, за предпочитание в по-големи количества, защото точно солта е нещото, което спомага вдигането на показателите. Ако замените солта с канела пък ще получите точно обратния ефект – айрян с канела спомага за спадането на високите нива на кръвна захар. Не звучи апетитно, но при нужда нямате много избор. При определени процедури или даряване на кръв е важно да се следят нивата на кръвната захар след това и ако в диапазон от 15 минути, те все още са ниски, трябва да се консумира някоя от храните по-горе. След това изчаквате още 15 минути и проверявате отново. Процесът трябва да се повтори докато не се стигне до нормализиране на състоянието. След като вече сте в норма се препоръчва да се нахраните нормално, за да не рискувате повторно спадане. Така е при леката хипогликемия, но при тежката нещата са малко по-сложни. За тежък случай се смята ситуация, в която имате нужда от чужда намеса, за да се излекувате. Това се проявява чрез нечия помощ за биенето на инжекции с глюкагон. Болните от диабет, особено при по-тежките нива на болестта, трябва постоянно да носят със себе си комплект, включващ подобни инжекции, а семейството, приятелите или учителите при по-малките, да бъдат уведомени и инструктирани, за да могат да се намесят мигновено при нужда. Ако вие сте с такъв човек и той има нужда от инжекция, но вие не знаете как да процедирате, е най-добре да се обадите на 112 и да оставите на медиците да се погрижат. Понякога хипогликемията се проявява многократно в резултат на друго заболяване. За да може то да се диагностицира, а хипогликемията да се излекува, трябва да се следи приема на нутриентите, да се преразгледат медикаментите, които по принцип пациентът приема, в случай, че някой от тях спомага спадането на нивата и да се направят изследвания за наличие на тумор. Тумор в панкреаса може да бъде директна причина за ниско кръвно, затова той трябва веднага да бъде премахнат, а в някои случаи лекарства против хипогликемия или отстраняване на част от панкреаса може да се окажат необходими.

Заключение

Хипогликемията е едно по-сложно наименование на състояние, с което всички сме запознати. Ниското кръвно може да се прояви по всяко време и понякога дори няма да сте сигурни, че това е проблемът за неспокойното ви състояние. Хубаво е да бъдем наблюдателни, за да можем да забележим подобна промяна в околните и да им помогнем при нужда. Сама по себе си болестта не е страшна, но диабетиците трябва да са особено внимателни.

Източници

Hypoglycemia

Diabetic hypoglycemia

Low Blood Glucose (Hypoglycemia)

Low Blood Sugar (Hypoglycemia)

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0