Здраве Хранене

Всичко за фурмите

Dates in bowl.

Всичко за фурмите

Не е случайно, че фурмите са считани за национален символ на Саудитска Арабия. Това сладко изкушение главно произлиза от Близкия изток и Северна Африка, където консумацията му датира от хиляди години назад в историята. Отглеждана на финикова палма, тази суперхрана може да се приема под редица форми – в сушен вид, като пюре или сос, като добавка към всякакви ястия. С тази статия ще разберете всичко нужно за този сладък плод, тъй като преимуществата му за здравето наистина не са за подценяване.

Какво представляват фурмите?

Думата фурма произлиза от гръцкото “daktulos”, което в превод означава пръсти. Вероятно това название им е дадено поради подобната на пръсти форма. Плодът расте на финикови палми, които най-често се срещат в тропическите региони, но има масово разпространение и в Северна Африка, Средиземноморието, Близкия Изток и Южна Азия. Най-често продуктите на това растение се оставят върху него докато не бъдат изсушени естествено, за да може след като бъдат събрани да имат по-голям срок на годност. Те са все още меки и готови за консумация, но по този начин процентното съдържание на захар в тях се увеличава, въпреки че дори в прясна форма то също е огромно. Разликата във вкуса на продуктите на финиковата палма също е осезаем, в зависимост в какво състояние са те. Можете да разберете дали фурмите са изсушени или не по външния им вид. Гладката повърхност означава, че те са свежи, а ако е набръчкана и набраздена, те са изсушени. В зависимост от сорта пресните плодове са сравнително малки по размер, а цветът им варира от яркочервен до яркожълт. 

Хранителна стойност на фурмите

Фурмите със сигурност заслужават определението на суперхрана. Мнозина специалисти ги препоръчват като допълнение към балансираната диета не само заради техните ползи, а и поради хранителната им стойност. Една порция фурми (30 г) съдържа 81 калории, 20.4 грама въглехидрат, голямата част от когото е захари и пренебрежителни количества мазнини. Сладникавия вкус на плода се определя от присъствието на фруктоза, която е два пъти по-сладка от глюкозата. Гликемичният му индекс (ГИ) може да варира между 43 и 55 в зависимост от сорта и степента на зрялост. Фибрите са също със забележимо присъствие в тези плодове, което е обективна причина защо специалистите ги препоръчват при проблеми с храносмилателната система и кръвната захар. Затова противно на сладостта си, те са считани за нискогликемична храна – не повишават глюкозата в организма спонтанно след консумирането им.  Въпреки ниското съдържание на протеини и мазнини, една порция от тази суперхрана е изключително богата на жизненоважни минерали като селен, мед, калий и магнезий. Ролята на тези микро- и макроелементи в организма е да регулират създаването на ензими и процесите, в които те участват, катализиране на биохимични реакции и укрепване на костната система. Други основни вещества, които могат да се доставят на тялото от тези плодове са шест важни витамини от B групата, витамин С и редица антиоксиданти, включително каротеноиди и феноли.

Какви са техните ползи за здравето?

Несъмнено фурмите имат стотици ползи за здравето. Всяко вещество в тях подпомага развитието и защитата на тялото по различен начин, например фибрите в тях предотвратяват човек от констипация и стимулират работата на червата. Захарите в тях пък осигуряват естествен и бърз прилив на енергия.

Като цяло, включването на тези плодове в диетата ви ще допринесе за цялостното ви благосъстояние, но ето най-конкретните и важни изгоди, за които те допринасят най-често:

  • роля на мощен антиоксидант – антиоксидантите са вещества в човешкото тяло, които се борят със зловредните окислителни процеси и имат благоприятно въздействие върху организма. Спрямо други сушени плодове, фурмите са на първо място в класацията на концентрация на антиоксиданти в тях. Флавоноидите, каротеноидите и фенолните киселини в ориенталското бижу подпомагат намаляването на риска от рак от дегенеративни заболявания на мозъка, насърчават сърдечната функция и имат противовъзпалителен ефект;
  • подобряване на функциите на мозъка – доказано е, че редовната консумация на фурми поддържа нивата на интерлевкин 6 в норма и не позволява те да се увеличават. Това е протеин, който се свързва с повишен риск за невродегенеративни болести като Алцхаймер, ако циркулира в повишени количества в човешкото тяло. Проучване също показва, че приемът на тази суперхрана редуцира проблеми като тревожност, което помага при учене и запаметяване на информация;
  • насърчаване и улесняване на естествено раждане – проучвания при бременни жени, които са включили фурми в своята диета редовно показват, че те имат по-голяма вероятност да родят по естествен път. Дори и да започнат да приемат този плод в по-късен етап на своята бременност, жените изживяват по-гладък процес на раждане. Тези ползи са ефект на съединения в тази суперхрана, които намаляват нуждата от окситоцин при родилките, защото естествено имитират действието му. Те също така съдействат за улесняване на контракциите;
  • естествени подсладители – високото съдържание на фруктоза във фурмите, която също така е отговорна и за леко доловимия вкус на карамел в тях, ги поставя като чудесен заместител на бялата захар. Това може да се случи като направите паста от тях вместо да употребявате нездравословни подсладители. Въпреки това, бъдете умерени с консумацията си на този плод, защото той е доста калоричен, макар в него да присъстват толкова много полезни съставки;
  • пребиотично действие – поради богатото съдържание на фибри в тях, фурмите имат и потенциал да подпомагат чревната флора. Между 17% и 19% от нужните фибри за деня се доставят само от една порция от чудодейния плод, а те имат основна роля в поддържането и подобряването на полезните бактерии в червата.

За какви негативни странични ефекти е важно да внимавате при консумация?

Приемът на фурми  често не предполага проявата на странични ефект, но хората с алергии към плодове и полени могат да ги изпитат. Типично неприятни последици от консумацията на този продукт се появяват в следствие на добавени консерванти и сулфити към него, за да може трайността му да се увеличи. Симптомите на алергия към фурми се ограничават до сърбеж и възпаление в областта около устата. Те могат и да наподобяват тези на астматичен пристъп. Добавените сулфити също така могат да предизвикат стомашни проблеми. Поради високото си съдържание на калий, прекомерното присъствие на фурми във вашите хранения може да доведе до хиперкалиемия – състояние, при което калиевите нива в организма са твърде високи. Тъй като в тези плодове фруктозата е основен източник на сладкия им вкус, ако приемете прекалено голямо количество от тях, може да развиете непоносимост към нея. Следователно тя няма да се разгражда от храносмилателната система и ще се освобождава неконтролируемо в тялото, което може да причини газове и болки в корема. От прекаленото присъствие на тези естествени захари в организма, също така може да се достигне наднормено тегло, тъй като те са основен фактор за високи калорични стойности в храните, където са с особено наличие. Те могат и да доведат до кариеси, защото извън захарите в този плод, неговата лепкавост подпомага развитието на този стоматологичен проблем. 

Заключение

Фурмите са естествени заместители на захарта, които освен това са вкусни и полезни. Тяхната история доказва, че заслужават призванието суперхрана, защото са с изключително хранително съдържание. Съвкупността от минерали, фибри и антиоксиданти в тях е основна причина за множеството им полезни дейности върху тялото на човек за храносмилане, мозъчна дейност, превенция от тежки заболявания и цялостното благоденствие на организма. Те са и бърз източник на енергия, който рядко води след себе си нежелани ефекти. Все пак трябва да бъдете внимателни с консумацията им поради високата им калоричност и възможността те да бъдат обогатени с консерванти, които причиняват алергии и стомашни проблеми. Този плод с многостранна същност е универсална хранителна сила, която задължително трябва да прибавите към своето балансирано меню, тъй като толкова много ползи за човешкото тяло трудно могат да се достигнат само с приема на един хранителен продукт. 

Източници

8 health benefits of dates

Date nutrition facts and health benefits

Serious side effects of dates 

Dates and all their benefits  

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0