Мащерка: Какво трябва да знаем
август 28, 2023 2024-09-07 19:13Мащерка: Какво трябва да знаем
Мащерка: Какво трябва да знаем
Тази билка е добре позната в цял свят. Хората я използват в продължение на много векове като овкусител, подправка и лекарство. Сред изобилието от различни благотворни растения в природата, растението се популяризира, поради многобройните и положителни приноси за човешкото здраве, за които ще разберете в тази статия.
Какво представлява?
Мащерката, наричана още тамян или кукувица, представлява храст със зелено-сивкави листа, които имат специфична и силна миризма. Произхожда от Южна Европа, където играе важна част от кухнията им, но в днешно време се разпространява в много райони на света с умерен климат. От растението се използват главно цветовете, листата и маслото. Етеричното масло е търговски продукт, приготвен чрез дестилация на листата на билката, използвано в търговската мрежа в производството на дъвки, бонбони и сладолед. Тимолът, една от основните съставки на това масло, се използва в парфюми, хранителни аромати, води за уста, козметика и фармацевтични продукти. Листата най-често се срещат под формата на чай. Възможните ефекти върху здравето на тази билка и нейните съставки, особено тимол и карвакрол, включват антиоксидантни, противовъзпалителни, респираторни и неврологични ползи. Освен това, съдържа много добри хранителни вещества. Когато приемете 30 грама от растението, вие приемате:
За какво се използва?
Много е важно да отбележим, че можем да открием растението в градината, във всеки магазин и дори може да бъде отглеждано в саксия. Това я прави лесно достъпна за всичко и всички. Въпреки, че е толкова лесно да се грижим за нея и е толкова често срещана тя има много различни употреби. Всички части от растението могат да бъдат употребявани, цветовете се използват за подправяне на всякакви супи, яхнии и сосове, но в повечето случаи се използват само листенцата. Освен за подправка в яденетата, от листата може да се направи божествен чай, който, както успокоява, така и стопля гърлото ни и тяло ни като цяло. Билката е разпространена в средиземноморската кухня, най-вече при месата, морските дарове и пастата. Както помощник в кухнята, билката подобрява и нашето здраве. В медицината, етеричното масло е най-предпочитаната форма на растението, като се използва за естествен лек при кашлица, при случаи на раздразнено гърло и често може да срещнем различни сиропи, които съдържат мащерка и листа от бръшлян. Тамянът има безкрайно много ползи върху човешкото тяло, за които ще научите повече, ако продължите да четете. Интересен факт е, че се крият и много духовни вярвания зад мащерката. Различните култури имат различни вярвания за силите, която носи билката, като например в:
- Древна Гърция и Рим – свързана с храброст и сила. Вярва се, че тя е източник на енергия и жизненост, и често се използва в храмове и по време на ритуали;
- Древноегипетската култура – използвана в ритуалите по балсамиране, за да помогне на починалите в тяхното пътуване към отвъдното;
- Средновековна Европа – считана за знак на елегантност и благородство. Често е била носена от рицарите за късмет и защита;
- Средиземноморската култура – отново свързана с храброст, сила и пречистване. Използвана е за почистване на домове и пространства от негативни енергии и за привличане на положителна енергия.
Какви са ползите от нейния прием?
Билката наистина може да се използва във всичко. Където и да я сложите, тя все ще ви допринася много благотворни ефекти. В кулинарията, приложението и обогатява на вкуса на различните ястия. Слага се в сосове, супи, при гриловане, при печене и в различни масла и оцети. Освен като подправка, растението има многобройни лечебни и здравословни ползи. Някои от тях са:
- антиоксидант – богата на витамини, билката действа като антиоксидант и подсилва имунната система;
- анти-възпалителен ефект – допринася за намаляване на възпаленията и свързаните здравословни проблеми;
- дихателни проблеми – изследвания показват, че приемането на мащерка, в комбинация с други билки, подобрява симптомите на бронхит като кашлица, треска и повишено отделяне на храчки. Също успокоява инфекциите на горните дихателни пътища или обикновени настинки;
- подобрява храносмилането – стимулира производството на храносмилателни ензими и облекчава неудобствата като стомашни разстройства, подуване и колики;
- болки в гърлото – научно доказано е, че пиенето на чай от мащерка ще облекчи, както възпалението на гърлото, така и на сливиците. Освен това третира и лошия дъх;
- антимикробна дейност – тимол, етеричното масло в мащерката, има антимикробни свойства и може да помогне в борбата с бактериални и гъбични инфекции;
- алопеция (косопад) – има някои доказателства, че прилагането на лавандулово масло в комбинация с етерични масла от мащерка, розмарин и кедрово дърво върху скалпа подобрява растежа на косата;
Това са само някои от ползите на билката. Все още се водят много изследвания, които да докажат други положителни ефекти, като има спекулации, че мащерката помага с деменцията и диспарксията.
Странични ефекти
Въпреки, че мащерката е сравнително безопасна, все пак е добре да имате едно наум. Разбира се, ако имате алергия към растения, полени и билки, не е желателно да използвате мащерката във всекидневието си. Някои от възможните негативни ефекти след прием са:
- алергични реакции;
- световъртеж
- стомашно разстройство;
- обриви/раздразнение на кожата;
Ако изпитате някое от тези неща и имате опасения, че е впоследствие от прием на мащерка, свържете се с лекар незабавно.
Заключение
Мащерката е вълшебна билка, която може да помогне при възпаления, стрес и проблеми с дишането и стомаха според множеството изследвания, направени през годините. Все пак има какво още да научим и да разберем за съставките на това растение и какво е въздействието им върху хората и животните. Необходимо е да бъдат изследвани са ефектите от краткосрочна и дългосрочна консумация на кулинарни дози върху различни здравословни показатели при хората. Въпреки всичко, имаме достатъчно информация, която ни доказва, че използването на тази билка може да има положителни ефекти върху нас и е добре да я включим във всекидневието си.
Източници
Health Benefits & Usage of Thyme
Thyme – Uses, Side Effects & More
Nutrition and Calories in 1 oz of Thyme
Thyme – History, Applications & Overview of Potential Health Benefits