Психология и психично здраве

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Brain disorder made from wooden cogwheels into human head. Concept of mental disorder

Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Какво е ADHD?

Това е психично разстройство, което представлява дефицит на вниманието или още така наречената хиперактивност, която най-често засяга децата, но и много възрастни.

Едни от главните симптоми на това заболяване включват невнимание (неспособност да се фокусира), хиперактивност (излишно движение, което не отговаря на обстановката) и импулсивност (прибързани действия, които се случват в момента без да се мисли).

Около 8,4% от децата и 2,5% от възрастните имат това заболяване и често то се открива за първи път при деца в училищна възраст. Също така, има много изследвания, които доказват, че това психично разстройство се среща по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Adhd homework

Симптоми на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)

Най-често срещаните симптоми при дефицит на вниманието включват:

  • Често закъсняване или забравяне на вещи
  • Безпокойство
  • Ниско самочувствие
  • Проблеми в работата
  • Проблем с овладяването на гнева
  • Импулсивност
  • Злоупотреба с вещества или пристрастяване
  • Проблем с организирането
  • Отлагане
  • Лесно разочарование
  • Отегчаване 
  • Проблем с концентрацията при четене
  • Промени в настроението
  • Депресия
  • Проблеми в отношенията

Видове ADHD:

Хиперактивен и импулсивен тип 

Хората с хиперактивно ADHD изпитват нужда от постоянно движение. Те често се въртят, гърчат и се опитват задълго да останат на едно седнало място. Децата често изглеждат така, сякаш са „задвижвани от мотор“ и прекалено обикалят и ходят неспокоино. Хора от всички възрасти могат да говорят нон-стоп, да прекъсват другите, да заличат отговорите и да се борят със самоконтрол. Този тип ADHD е по-разпознаваем и по-често се диагностицира при деца и мъже.

Невнимателен тип 

Хората с невнимателно ADHD допускат небрежни грешки, защото им е трудно да поддържат внимание, да следват подробни инструкции и да организират задачи и дейности. Те имат слаба работна памет, лесно се разсейват от външни дразнители и често губят нещата. Този тип ADHD се диагностицира по-често при възрастни и момичета и преди този тип е бил известен като ADD.

Комбиниран тип 

Хората с ADHD от комбиниран тип показват шест или повече симптоми на невнимание и шест или повече симптоми на хиперактивност и импулсивност.

Bored Businesswoman Clicking Pen Repeatedly While Working at Office

Причини за ADHD

Учените изучават причините и рисковите фактори в опит да намерят по-добри начини за намаляването и възпирането на симптомите на човек с това психично разстройство. За жалост все още причините за ADHD са неизвестни, но настоящите изследвания показват, че генетиката играе важна роля. В допълнение към генетиката, учените изучават и други възможни причини и рискови фактори, включително:

  • Мозъчна травма
  • Употреба на алкохол и тютюн по време на бременност
  • Преждевременно раждане
  • Ниско тегло при раждане

Изследванията не подкрепят широко разпространените възгледи, че това психично разстройство се причинява от яденето на твърде много захар, гледането на твърде много телевизия, родителството или социалните и екологични фактори като бедността или семейния хаос. Разбира се, много неща, включително тези, може да влошат симптомите, особено при определени хора. Но доказателствата не са достатъчно силни, за да се заключи, че те са основните причини за ADHD.

A diagnostics session of a child with development and social pro

ADHD при деца

Нормално е децата от време на време да забравят домашните си, да мечтаят по време на час, да действат без да се замислят или да се тревожат на масата за вечеря. Но невниманието, импулсивността и хиперактивността също са признаци на разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието.

ADHD често затруднява децата да възпрепятстват спонтанните си реакции – отговори, които могат да включват всичко – от движение до реч до внимателност. Всички познаваме деца, които не могат да седят неподвижни, които сякаш никога не слушат, които не следват инструкциите, независимо колко ясно ги представяте или които изливат неподходящи коментари в неподходящо време. Понякога тези деца са възприемани като създатели на проблеми или са критикувани, че са мързеливи и недисциплинирани. Те обаче могат да имат ADHD.

Хранене при ADHD

Може ли това, което ядете, да помогне на вниманието, фокуса или хиперактивността? Няма ясни научни доказателства, че този вид психично заболяване се причинява от диета или хранителни проблеми. Но някои храни могат да играят поне някаква роля за повлияване на симптомите при малка група хора, показват изследвания.

Така че има ли някои неща, които не трябва да ядете, ако имате това заболяване? Или ако детето ви го има, трябва ли да промените какво яде? Ето отговори на въпроси относно елиминиращите диети, добавки и храни, които могат да облекчат симптомите на разстройството.

Student woman finding it difficult at study and comprehend scool tasks

Какво представлява диетата на човек с ADHD?

Тя може да включва храните, които ядете, и всякакви хранителни добавки, които можете да приемате. В идеалния случай вашите хранителни навици биха помогнали на мозъка да работи по-добре и да намали симптомите, като безпокойство или липса на фокус. Ето няколко неща, върху които бихте могли да се съсредоточите:

  • Цялостно хранене: Предполага се, че някои храни, които ядете, могат да подобрят или влошат симптомите ви. Може също да не ядете някои неща, които биха могли да помогнат за подобряване на симптомите.
  • Допълнителна диета: С този план добавяте витамини, минерали или други хранителни вещества. Идеята е, че това може да ви помогне да компенсират недостатъчното количество от тях чрез това, което ядете. Поддръжниците на тези диети смятат, че ако не получавате достатъчно някои хранителни вещества, това може да добави към симптомите ви.
  • Елиминационни диети: Те включват не ядене на храни или съставки, които според вас могат да предизвикат определено поведение или да влошат симптомите ви.

Яжте специална храна

Диетите при това психично разстройство не са изследвани напълно. Данните са ограничени и резултатите са смесени. Много здравни експерти обаче смятат, че това, което ядете и пиете, може да помогне за облекчаване на симптомите.

Експертите казват, че каквото е полезно за мозъка, вероятно ще бъде добро за да облекчи симптоматиката на ADHD. Хубаво е да се консумира:

  • Диета с високо съдържание на протеини. Фасулът, сиренето , яйцата , месото и ядките могат да бъдат добри източници на протеин . Яжте тези видове храни сутрин и за закуски след работа/училище. Това може да подобри концентрацията и евентуално да накара лекарствата за ADHD да работят по-добре.
  • По-сложни въглехидрати. Това са повечето зеленчуци и някои плодове, включително портокали, мандарини, круши, грейпфрут, ябълки и киви. Яжте този вид храна вечер и това може да ви помогне да заспите .
  • Повече омега-3 мастни киселини. Можете да намерите тези в риба тон, сьомга, както и друга водна бяла риба. Орехите, бразилските ядки и маслиновите и рапичните масла са други храни с тях. Можете също така да приемате добавка с омега-3 мастни киселини. FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) одобрява омега съединение, наречено Vayarin, като част от стратегията за управление на ADHD.

Храни, които трябва да се избягват

Специалистите препоръчват да се избягват простите въглехидрати. Намалете колко от тях ядете:

  • Бонбони
  • Царевичен сироп
  • Пчелен мед
  • Захар
  • Продукти от бяло брашно
  • Бял ориз
  • Картофи без обелки.

Хранителни добавки

Някои експерти препоръчват на хората с ADHD да приемат 100% витаминно-минерална добавка всеки ден. Други специалисти по хранене обаче смятат, че хората, които се хранят с нормална, балансирана диета, не се нуждаят от добавки с витамини или микроелементи. Те казват, че няма научни доказателства, че витамините и минералните добавки помагат на всички деца и възрастни, които имат това разстройство.

Захар: Някои деца стават хиперактивни, след като ядат бонбони или други сладки храни. Няма доказателства, че това е причина за самото заболяване. За най-доброто цялостно хранене, сладките храни трябва да бъдат малка част от диетата на всеки. Но можете да опитате да ги ограничите или елиминирате, за да видите дали симптомите се подобряват.

Кофеин: Малки количества от него могат да помогнат при някои симптоми на психичното разстройство при деца, показват проучвания. Но страничните ефекти на кофеина могат да надвишат всяка потенциална полза при децата. Повечето експерти препоръчват на хората да ядат или пият по-малко кофеин или просто да го избягват. Ако приемате лекарства за ADHD, кофеинът може да влоши състоянието и да доведе до някои задълбочени симптоми.

Concentration

Можем ли да си направим тест за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)?

Диагнозата ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) обичайно се поставя в детството, но много възрастни забелязват в себе си прояви и симптоми, които пречат на ефективното им функциониране в ежедневието или в работата. Възможно е да срещат проблеми с поддържане фокуса на вниманието дори върху дейности, които са им интересни; със запомнянето на важна информация; припомнянето на информация, която знаят; трудности в планирането на дейности и задачи; организирането на времето и др.

Понякога проблемите, въпреки че са били налице още в детството, остават незабелязани или маскирани от способностите на детето. За да се разбере диагнозата ADHD при възрастните, трябва да се отчете наличието на симптоми както в детсвтото, така и в настоящия момент. Обективната оценка на когнитивни функции (внимание, памет, мислене, планиране, екзекутивни функции) е част от процеса на диагностициране на хиперактивност и разстройство на вниманието при възрастните.

Консултиращ психиатър може да направи насочване за изследване на когнитивните процеси от клиничен психолог, което да бъде отчетено при диагностицирането.

Комплексната оценка на умствените способности в рамките на диагностицирането на хиперактивност и дефицит на вниманието при възрастни се извършва в рамките на няколко срещи, като последната среща е за представяне и обсъждане на резултатите от изследването със специалиста, извършил изследването.

В зависимост от спецификите на конкретния случай, за изследване на умствените способности и функции се използват някои от следните методики и тестове:

  • Диагностично интервю за ADHD при възрастни (DIVA).
  • Тест за оценка на вниманието D2. (Тестът е стандартизиран за България в широк възрастов диапазон. Дава обективна информация за качествата на процеса внимание и аспекти на нарушението му.)
  • Уисконсински тест за сортиране на карти WCST. (Тестът е стандартизиран за България в широк възрастов диапазон. Дава информация за екзекутивните функции.)
  • Оценка на структурата на интелекта IST (Дава информация за силните и слабите страни на индивида, като тази информация може да се използва за планиране на стратегии за постигане на цели).
  • Тест на Струп (Изследва капацитета на вниманието; скоростта на преработка на информацията; когнитивната гъвкавост. Използва се компютъризиран вариант на теста)
  • Тестове за оценка вербална памет и памет за цифри.

Как да запазваме концентрация?

„Защо не мога да се фокусирам?“– най-често задавания въпрос на хора с ADHD. Ето 12 стратегии ще ви помогнат да развиете конценрацията, продължително внимание и фокус.

1. Ефектът на Zeigarnik

„Ефектът на Zeigarnik“ е принципът, че недовършените задачи са по-трудни за махане от мозъка ви, отколкото тези, които не са започнали. Това означава, че започването на проект – дори ако работите по него само 10 минути – ще затрудни мозъка ви да го забрави или отхвърли. Ако откриете, че мечтаете, вместо да започнете дадена задача , задайте таймер за 10 минути и направете нещо друго през това време. След като започнете, големият и страшен проект той ще се превърне в незавършена задача – което означава, че мозъкът ви ще се хване за него и ще измисли как да го свърши.

2. Използвайте „списък с ежедневни фокуси“

Запишете основните си приоритети в началото на всеки ден. Това е чудесен начин да блокирате досадното разсейване и периодично да фокусирате вниманието си. Ежедневният фокусен списък – кратко, обозначено с три основни и три вторични приоритета – не е просто „списък със задачи“; по-скоро това е инструмент за заземяване, който предпазва главата ви от облаците и се фокусира върху това, което е наистина важно. 

3. Създайте „паркинг“

Състезателните мисли и хиперактивното въображение означават, че мозъкът е извън фокус. Справете се със странични мисли и безпокойството, което те могат да създадат, с „паркинг“, лесно достъпно място за изхвърляне на ненужни мисли до по-подходящо време. Паркингът може да бъде тетрадка, която носите в чантата си, или бележка  залепена на бюрото ви; каквото и да е, това ще ви спести стрес и ще запази фокуса ви непрекъснат.

Concentrated businessman signs contract online and raises hands

4. Определете вашите възможности за „претоварване

Когато мозъкът се стресира, той преминава в режим на борба или полет (fight-or-flight response). Това изглежда като липса на мотивация – вие изоставяте купищата си пране или наполовина свършени задачи и вместо това гледате телевизия. Прекъснете този цикъл, като идентифицирате причините, които ви карат да се чувствате демотивирани. За някои това е глад; за други това е твърде много противоречиви приоритети. Получаването на справка с причините за претоварването ви няма да е достатъчно, за да го възпре всеки път, но ще бъдете по-добре подготвени за такава ситуация следващия път. 

5. Вървете в потока на мислите си.

Самото психично разстройство има много свръхсили (като хиперфокус ), но не винаги можете да предскажете кога ще се включат. Уважавайте мозъка си. Разпознаването, когато сте „в зоната“ – и способността да се справите със задачи, които изискват внимание и фокус, е също толкова важно, колкото и разпознаването, когато мозъкът ви е в мъгла. Когато сте напълно извън това, дайте си разрешение да насочите вниманието си към по-малко взискателни задачи, като подаване на документи или сгъване на чорапи. Ще свършите повече работа в дългосрочен план.

6. Потърсете „положително разсейване“

Разсейването не трябва да е отблъскваща дума в тази ситуация. Някои отклонения всъщност могат да ви помогнат да свършите повече работа в дългосрочен план. Вземете например физическите упражнения. Отдалечаването от проект, за да отидете на разходка, може да изглежда като избягване на поставената задача, но физическата активност всъщност стимулира мозъка и може да ви помогне да работите по-ефективно, когато се върнете.

Потърсете „положителните разсейващи фактори“, които работят за вас. Добри примери включват медитация, бърза почивка за танци или творчески арт проект. Ако сте изнервени да се изгубите в разсейването си, задайте таймер – и се придържайте към него.

Walk in the park

7. Забравете съвършенството

Хиперфокусът не винаги е сила за добро. Понякога това може да накара хората с ADHD да се вманиачат върху малки, маловажни подробности. Работете по отказване от перфекционизма. Това е пътуване, а не дестинация, така че не очаквайте вашия професионализъм да изчезне за една нощ – но можете да очаквате да намалите тревожността си, да изградите самочувствието си и да подобрите продуктивността си по пътя.

8. Приятел

Изберете си „партньор за отчетност“ – някой, с когото разговаряте ежедневно, седмично или месечно, за да ви помогне да подредите целите, да набележите напредъка и да отпразнувате успехите. Отчетността изгражда фокус – и в дългосрочен план създава промяна – защото всеки се развива по този начин. 

Партньорът – независимо дали е близък приятел или дори майка ви – може да ви помогне да стигнете там, където искате да отидете, независимо дали страдате от това състояние или не.

9. Отделете време за планиране

Липсата на планиране е един от най-големите пречки  на фокуса. Дори една минута планиране може да ви спести до 40 минути работа, така че е важно да планирате редовни, кратки сесии за планиране, за да очертаете приоритети и срокове за предстоящите дни или седмици. 

10. Намерете яснота

Колкото по-голяма е вашата яснота, толкова по-лесно е да останете съсредоточени и да свършите нещата. Ако имате проблеми с обръщането на внимание на проект, задайте си тези въпроси, за да изложите корена на проблема: Какво искате да постигнете? Чии очаквания движат този проект – вашият или на някой друг? Разбирате ли какво трябва да направите? Ако се справите с това, което се очаква от вас, ще улесните игнорирането на разсейването и поддържането на позитивно мислене.

11. Поставете срокове

Някога чудили ли сте се защо правите всичко в последния момент? Това е така, защото сроковете всъщност са неврологично полезни за мозъка на ADHD – те елиминират конкуриращите се приоритети и повишават адреналина, което улеснява потапянето в хиперфокус и фокусирането върху дадена задача. Не всяка задача обаче идва с ясен краен срок – така че трябва да създадете свой собствен. Напишете сроковете си на видно място и задавайте чести напомняния – те ще увеличат вероятността ви да следвате.

Business and deadlines

12. Признайте и след това отхвърлете отрицателните мисли

Разсейването е врагът на фокуса. Многократното спиране, да речем, на скорошен спор може да блокира други важни мисли. Опитът да се блокират изцяло негативните мисли обаче обикновено се връща. И вместо това планирайте време, когато можете да им обърнете заслуженото внимание, за да ви помогне да управлявате силни емоции – без да им позволявате да задържат фокуса ви.

Има ли лекарства за дефицит на вниманието? 

В повечето случаи ADHD се лекува най-добре с комбинация от поведенческа терапия и лекарства. За деца и възрастни с това заболяване се препоръчва този вид терапия. Добрите планове за лечение ще включват внимателно наблюдение, проследяване и извършване на промени, ако е необходимо.

Лекарства

Лекарствата могат да помогнат на децата и възрастните да управляват симптомите в ежедневието си и да им помогнат да контролират поведението, което създава затруднения със семейството, приятелите и в училище и на работа.

Няколко различни вида лекарства са одобрени за лечение на психичното разстройство при деца и възрасти.

  • Стимулантите са най-известните и най-широко използваните лекарства за ADHD. Между 70-80% от хората с това заболяване имат по-малко симптоми, когато приемат тези бързодействащи лекарства.
  • Нестимулантите са одобрени за лечение на ADHD през 2003 г. Те не действат толкова бързо, колкото стимулантите, но ефектът им може да продължи до 24 часа.
Young woman holding glass on water and pills

Лекарствата могат да повлияят на децата и възрастните по различен начин и могат да имат странични ефекти като намален апетит или проблеми със съня. Ако имате съмнения за заболяването, обърнете се към компетентно лице и не опитвайте самолечение.

Доставчиците на здравни грижи, които предписват лекарства, може да се наложи да опитат различни лекарства и дози. AAP (American Academy of Pediatrics – Американска академия по педиатрия) препоръчва на доставчиците на здравни услуги да наблюдават и коригират дозата на лекарствата, за да намерят точния баланс между ползите и страничните ефекти. Важно е семействата на пациентите да работят с доставчиците на здравни услуги , за да намерят най-подходящото лекарство.

Източници: 

Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD)

Everything You Need to Know About ADHD

Transforming the understanding and treatment of mental illnesses.

0