Диети

Елиминационна диета

Healthy clean eating food layout and diet nutrition concept. Pin

Елиминационна диета

Какво представлява?

Елиминационната диета включва премахване на определени храни от вашия хранителен план, за които подозирате, че тялото ви не може да понася добре.

По-късно храните се въвеждат, една по една, докато търсите симптоми, които показват реакция. Тя продължава само

5-6 седмици и се използва, за да помогне на хората с непоносимост към дадена храна да я идентифицират. По този начин елиминационният начин на хранене може да ви добър поглед над себе си и да облекчи симптоми като подуване, газове, диария, запек, киселини, обриви и гадене.

Ако обаче имате известна или подозирате, че имате хранителна алергия, трябва да опитате само елиминационна диета под наблюдението на медицински специалист. Повторното въвеждане на хранителен алерген може да предизвика опасно състояние, наречено анафилаксия.

Съветваме ви да се консултирате с медицинско лице ако имате и най-малко съмнение, че сте алергични към определена храна.

За кого е подходяща?

Елиминационната диета е по-скоро инструмент за идентифициране на проблемни храни. Тя не е направена за сваляне или качване на килограми, така че е най-подходяща за хората, които поддържат тегло.

Подходяща е за хора, които се съмняват към определена нетолерантност към дадена храна.

За кого НЕ е подходяща?

Тя не е подходяща за хора с храносмилателни проблеми, както и за хора, които са алергични към определени храни.

Ако имате по-специално медицинско състояние, то вие задължително трябва да се консултирате с доктор. По негова преценка може да започнете елиминационната диета. НЕ го правете самостоятелно.

Какво включва?

Елиминационната диета е разделена на две фази: елиминиране и повторно въвеждане на храните.

  • Фазата на елиминиране

Фазата на елиминиране включва премахване на храни, за които подозирате, че предизвикват симптоми за кратък период от време, обикновено 2–3 седмици. Елиминирайте храни, които смятате, че тялото ви не може да понася, както и храни, които за които подозирате, че причиняват неприятни симптоми (например подуване).

Някои от тези храни включват ядки, царевица, соя, млечни продукти, цитрусови плодове, зеленчуци, храни съдържащи глутен, свинско месо, яйца и морски дарове.

По време на тази фаза можете да определите дали вашите симптоми се дължат на храната или на нещо друго. Ако

симптомите ви все още останат след премахване на храните за 2-3 седмици, най-добре е да уведомите вашия лекар незабавно.

  • Фазата на повторно въвеждане

Следващата фаза е фазата на повторното въвеждане, в която бавно връщате елиминираните храни обратно в храненето си. Всяка хранителна група трябва да се въвежда индивидуално, в

продължение на 2-3 дни, докато се търсят симптоми. Някои симптоми, които трябва да наблюдавате, включват: обриви и кожни промени, болки в ставите, главоболие или мигрена, умора, трудно заспиване, промени в дишането, подуване на корема, болки в стомаха, спазми и други.

Ако не почувствате никакви симптоми през периода, в който отново въведете хранителна група, можете да приемете, че тя не е проблематична.

Ако обаче имате отрицателни симптоми като споменатите по-горе, тогава успешно сте идентифицирали проблемна храна и

трябва да я премахнете от храненето си. Целият процес,  включително елиминирането, отнема приблизително 5-6 седмици. Ако планирате да премахнете много групи храни наведнъж, потърсете съвет от вашия лекар или диетолог. Елиминирането на твърде много хранителни групи може да причини хранителен дефицит.

Какви са ползите за здравето?

Елиминационната диета е инструмент за себепознание. Тя не се отличава с ползи за здравето по време на самото си прилагане. Ползите за здравето по-скоро идват след като вече успешно сте идентифицирали проблемните храни и сте ги премахнали от хранителния си режим.

Сред ползите за здравето след елиминиране на проблемните храни са намаляването на симптомите на синдрома на раздразнените черва и езофагит. Освен това, може да реши проблемите ви с кожни проблеми (като обриви, екзема и др.) както и да облекчи хроничното главоболие и мигрената.

Какви са минусите?

Този вид хранене идва със своите рискове.

За начало, той трябва да се спазва само за кратък период от време (обикновено около 5-6 седмици). Следването му за по-дълго време не се препоръчва, тъй като може да причини недостиг на хранителни вещества в резултат на отстраняване определени групи храни от менюто ви.

Освен това децата и хората с известни или подозирани алергии трябва да правят елиминационно хранене само под наблюдението на лекар.

Децата също са предразположени към тежки реакции, като анафилаксия, при повторно въвеждане на хранителна група. Ако сте родител, в НИКАКЪВ случай не прилагайте тази диета върху детето си сами.

Ако не сте сигурни дали тази диета е за вас, консултирайте се с медицинско лице.

0