Тренировки

Хормон на Растежа (HGH)

Increasing sports performance and muscle growth with steroids!

Хормон на Растежа (HGH)

Какво представлява човешкият хормон на растежа?

Познат още като средство против стареене, човешкият хормон на растежа (HGH = Human Growth Hormone или също GH) е протеин, който се произвежда в предния дял на хипофизата и се секретира в кръвта. Популярността му се дължи на функциите, свързани най-вече с изграждането на мускули и загубата на мазнини. 

Не е голям броят на мъжете днес, които вярват в чудотворните води, кремове или маски, но много изглежда се доверяват на така наречената “спринцовка на младостта”. Повечето от тях взимат пример от млади спортисти, които търсят конкурентно предимство, за да добият мечтаната фигура, “изваяното” тяло, както и функционалност като инжектират HGH.

По-възрастните мъже от своя страна го използват като заместител на тренировките, който забавя часовника на живота. Факт е обаче, че която и добавка да консумираме, не можем да заместим по никакъв начин нуждата на тялото от движение и изгарянето на енергия чрез натоварване. Затова физическата активност заедно с начина на хранене изпреварват добавките в здравословната концепция. 

Въпреки това HGH има няколко принципни медицински приложения. Използва се при лечение на деца с изключително нисък ръст /диагностицирани като джуджета/, както и при синдром на Търнър – генетично разстройство, засягащо момичета, което се причинява от липсваща или непълна Х хромозома. Интересен факт е, че на експериментална основа GH се използва успешно при лечение на деца, чиято кожа е била силно изгорена, пациенти със СПИН и хора с прекомерна коремна мазнина.

Пътят на GH в човешкото тяло

Хипофизата синтезира GH /Growth Hormone/ след физически упражнения, травми/наранявания и по време на сън. При нормални условия се образува по-голямо количество през нощта, отколкото през деня. Учени внимателно измерват общото производство на хормон на растежа за един човешки живот и стигат до извода, че той се увеличава постепенно през детството, достига върхове по време на пубертета и намалява от средната възраст нататък.

Нещо повече, синтезът на HGH се контролира от сложен набор хормони, които се произвеждат в хипоталамуса на мозъка, в чревния тракт и в панкреаса. Наблюдава се значително действие върху много тъкани от човешкото тяло. Безспорен факт е, че той стимулира растежа на костите, хрущялите и мускулите основно през юношеството. Освен това допринася за производството на протеини при хора от всички възрасти, повишава нивата на кръвната захар, както и тези на инсулиноподобния растежен фактор-1 /хормон, чиято основна функция е свързана с активния растеж по време на детството/. 

Също така GH се предлага под формата на медикамент, изписан с рецепта, който се апликира чрез инжекция. Прилагането му на деца и възрастни е одобрено при наличен дефицит. Това е нечесто състояние, но почти винаги се развива паралелно с други сериозни проблеми, засягащи хипоталамуса, хипофизата или и двете. Диагнозата “Дефицит на HGH” при възрастни се поставя чрез специални тестове, като е важно да се отбележи, че простите кръвни тестове са безполезни в най-добрия случай и подвеждащи в най-лошия.

Как влияе сънят върху хормона на растежа?

Вече стана ясно, че активният синтез на HGH е през нощта. В сложния контролен механизъм е въвлечен така нареченият releasing hormone /освобождаващ хормон/, който има стимулиращ съня ефект. Това обяснява и връзката между дефицит на GH и промяната в нормалния модел на сън, което е причина за отпечатаната умора при хора с подобен проблем. Нарушението на съня всъщност се свързва с изменение в ритъма на секреция и двата процеса се оказват еквивалентни помежду си. 

Споменатите твърдения за откритата зависимост между двете състояния се доказват по време на опити с електроенцефалограми – апарати, регистриращи под формата на вълнова графика мозъчната дейност, където детайлно се отчитат различните фази на съня, например дълбок и повърхностен. Това довежда до повишено внимание при прилагането на сънотворни медикаменти. 

По време на сън мозъкът ни преминава през пет различни фази. Една от тях е бързовълновият сън (REM – Rapid Eye Movement), като това е последната фаза, когато настъпват сънищата и очите се движат бързо в различни посоки. Останалите четири етапа се характеризират като бавновълнов сън (NREM или non-REM). При наличие на нарколепсия /тежко нарушение на съня/ се пропуска бавновълновия компонент и настъпва директно REM-фазата, придружена от понижен мускулен тонус до парализа, като такова състояние се свързва с дефицит на растежен хормон.

Ето няколко прости стратегии, които да ви помогнат да оптимизирате съня си:

  • Избягвайте излагането на синя светлина /флуоресцентно и LED-осветление, дигитални дисплеи на електронна техника/ преди лягане. Нейният вреден ефект се свързва с факта, че не може да бъде блокирана от очната леща и роговицата и така достига до ретината на окото, което съответно уврежда зрението.
  • Прочетете книга вечер преди заспиване вместо да използвате техника със синя светлина.
  • Уверете се, че температурата във вашата спалня е оптимална. Данни от проучвания сочат като най-подходяща температура около 18 °C. При тези условия хората заспиват по-лесно и се събуждат по-отпочинали. 
  • Не консумирайте кофеин късно вечер.

Хипер- и хипофункция на хормона на растежа

Увеличената продукция се характеризира с прекомерен растеж на височина. Отклонението настъпва в детска възраст и състоянието се нарича гигантизъм. Ръстът на заболелия може да достигне до над 270 см. При това положение най-често се наблюдава тумор на хипофизата. Освен това е възможно да настъпи хиперсекреция на HGH при възрастни индивиди със завършен растеж, като най-често се предизвиква засиленото разрастване на лице и крайници. Заболяването е известно като акромегалия. 

Обратно на горепосочените състояния е дефицитът на GH, който се предизвиква от хормона соматостатин. Резултатът, както следва, е обратен – необикновено нисък ръст. В повечето случаи състоянието е вродено и се нарича хипофизарен нанизъм или хипофизарно джудже. Компенсацията в изоставането на растежа /по 1.6-2 см годишно/ се извършва под формата на лечение чрез ежедневна подкожна инжекция на рекомбинантен /синтезиран по генетичен път/ човешки хормон. Обикновено интелектът и мозъчната дейност не са засегнати, но когато има дефицит и на друг вид хормони на хипофизата, може да се отрази на сексуалното и психоемоционалното развитие, както и на метаболизма. Такова заболяване има един от най-известните американски актьори – Питър Динклидж.

Как можем натурално да подпомогнем производството му чрез храната?

HGH играе ключова роля както за растежа, така и за оформянето на физиката на тялото, възстановяването на клетките и метаболизма. Ниските нива на синтез могат да намалят качеството на живот, да повишат риска от разболяване и да натрупат мазнини. Интересното е, че изборът на диета, начин на живот и натуралният прием влияят значително. 

Следва списък от изброени добавки, които могат да повишат временно производството на човешки хормон на растежа:

  • 2 g глутамин повишават нивата до 78%.
  • 20 g креатин имат подобно действие в период от 2–6 часа.
  • Приемът на орнитин – неесенциална аминокиселина, 30 мин. след тренировка установява пик в нивата на GH.
  • Проучвания установяват, че глицинът /също аминокиселина/ подобрява представянето във фитнес залата и осигурява краткосрочни скокове в нивата на HGH.
  • При пациенти с болестта на Паркинсон 500 mg леводопа повишават нивата на хормона на растежа до 2 часа.
  • Гама аминомаслена киселина (GABA) е успокояващо средство за вашия мозък и централна нервна система, което често се използва за подпомагане на съня и за повишаване на нивата на HGH. То представлява аминокиселина, която функционира като невротрансмитер. Проучване установява, че приемът на GABA добавка води до краткотрайно 400%-но увеличение на хормона на растежа в покой и до 200%-но увеличение след тренировка.
  • В друго проучване приемът на 4,8 g бета-аланин преди тренировка увеличава броя на повторенията с около 22%. Наблюдават се удвояване на пиковата мощност и растеж в нивата на GH.
  • Според експерти протеиновите шейкове – с или без въглехидрати, могат да повишат нивата на HGH. Ако обаче приемът на казеин или суроватъчен протеин се приема непосредствено преди силовото упражнение, това може да има обратен ефект. Интересен факт също така е, че пиенето на напитка, съдържаща 25 грама казеин или суроватъчен протеин 30 минути преди физическо упражнение, намалява нивата на човешкия хормон на растежа и тестостерона.
  • Добавките, съдържащи мелатонин, са се превърнали в популярно средство за сън, което може да увеличи неговото качество и продължителност, както и да регулира кръвното налягане. Той е безопасен и нетоксичен. Въпреки това е препоръчително да започнете прием с по-ниска доза, за да прецените поносимостта си, след това може да увеличете, ако е необходимо. За максимален ефект приетото количество е между 1 и 5 mg около 30 минути преди лягане. 

Като говорим за времето преди да заспим, добър съвет също е и избягването на храни с високо съдържание на въглехидрати и протеини, тъй като това покачва нивата на инсулин и блокира нощния синтез на растежен хормон. Затова е препоръчително да вечеряте поне 2-3 часа преди сън. 

Важно е да се отбележи, че намаляването на приема на рафинираните въглехидрати и захарта може да помогне  значително в оптимизирането на нивата на HGH. Проучване съобщава, че при здравите хора те са 3–4 пъти по-високи, отколкото при тези с диабет. Освен това се наблюдават нарушена въглехидратна толерантност и инсулинова функция.

Наред с прякото влияние върху нивата на инсулин, излишъкът на захар е ключов фактор за наддаване на тегло и затлъстяване, които също влияят на оптимизацията на хормона на растежа. Затова се стремете да постигнете балансирана диета, тъй като това, което ядем, има дълбоко влияние върху здравето и тялото ни (и в частност нивата на растежния хормон). 

Изследвания сочат, че фастингът води също до значително повишаване на нивата на HGH в рамките на 2-3 дена. Въпреки това непрекъснатото гладуване не е устойчиво в дългосрочен план. Периодичното гладуване е по-популярен диетичен подход, който ограничава храненето до кратки времеви периоди, като един често срещан подход е ежедневно 8-часово хранене с 16-часов пост. Постоянното гладуване от своя страна оптимизира синтеза на хормона на растежа, като може да помогне при свалянето на телесните мазнини и съответно да поддържа нивата на инсулин ниски през по-голямата част от деня.

Как тренировките и хормонът на растежа си влияят взаимно?

Независимо от всичко упражнението и тренировките са едни от най-ефективните начини за натурално повишаване на синтеза на GH, като това зависи от типа упражнения, интензивността, приема на храна и хранителни добавки около тренировката, както и собствените черти на вашето тяло. 

Препоръчва се да извършвате многократни спринтове, интервални тренировки, или тренировки с тежести, за да увеличите максимално загубата на мазнини, която е пряко свързана с производството на HGH. Интересен е фактът, че излишната телесна мазнина има по-голямо влияние при мъжете. Все пак понижаването ѝ все още е ключово и за двата пола, тъй като е свързана с много заболявания. 

Какви ефекти има външният прием на хормона на растежа? 

Не е тайна, че всяко нещо си има цена. Около 30% от пациентите изпитват странични ефекти, приемайки GH, които включват задържане на течности, болки в ставите и мускулите, синдром на карпалния канал (натиск върху нерва в китката, причиняващ болка в ръцете и изтръпване) и високи нива на кръвна захар.

Спортистите от своя страна работят усилено за изграждане на релеф и мускулна маса. Въпреки че инжектирането е забранено от Международния олимпийски комитет, Националната футболна лига и Световната антидопингова агенция, някои от конкурентните спортисти злоупотребяват с хормона, като рискуват не само дисквалификация и позор, но и собственото си здраве.

Освен спортистите някои от хората с незначителен дефицит на хормона се възползват от предоставените инжекции. Както вече споменахме, голяма част от тях се радват на защита от счупвания, активен растеж, увеличена мускулна маса, подобрен капацитет и енергия за упражнения и намален риск от бъдещи сърдечни заболявания. Подобни позитиви от приложението на хормон на растежа използват бодибилдърите, без да имат доказана нужда.  

Екип от изследователи от Калифорния провежда подробен преглед на 44 висококачествени проучвания на хормона на растежа при спортисти. Субектите, получавали GH, увеличават своята реална телесна маса /без подкожна мазнина/ средно с 4.6 kg, но това не довежда до измерими увеличения нито на силата, нито на способността за упражнения, а напротив – те са по-склонни да задържат течности.

Заключение

Днес разгледахме един от важните хормони в човешкото тяло. HGH /човешки хормон на растежа/, както се подразбира от името му, стимулира именно нарастването на мускулите и костите, силата и ефективността на упражненията, като същевременно помага при възстановяване от наранявания и болести. Интересен факт за него е, че някои хора злоупотребяват с употребата му като анаболен стероид в опит да подобрят атлетичните си показатели.

Външният прием на GH може да има две страни, като това зависи от здравословното състояние на човека. Също така все по-голяма популярност придобива и естественото му стимулиране по време на тренировка с помощта на различни видове добавки.

С посочената полезна информация в по-горните тезиси можем да изградим собствена представа за нашия организъм, тъй като в крайна сметка нещата винаги са строго индивидуални. По този начин ние сме спокойни и информирани, така че да водим здравословен и пълноценен начин на живот. 

Източници

Human Growth Hormone (HGH)

11 Ways to Boost Human Growth Hormone (HGH) Naturally

Growth hormone, athletic performance, and aging

Human growth hormone

Genetic variants associated with glycemic response to treatment with dipeptidylpeptidase 4 inhibitors

0