Здраве

Гейнър: Какво представлява

Trainer prepares a protein shake in the shaker after training.

Гейнър: Какво представлява

Днешното ни ежедневие е изключително забързано и понякога времето не стига да си набавим няколко пълноценни и богати хранения през деня, а това определено не помага, ако тренираме и искаме да качваме мускули. Точно затова на помощ идва т.нар. гейнър, който по множество полезни начини допълва нашия хранителен режим.

Какво представлява гейнърът?

Това е хранителна добавка, която доставя на организма от всички важни макронутриенти и подпомага увеличаването на телесното тегло и мускулната маса. Думата произлиза от английски – “gain” и означава “качвам, покачвам”. А именно това е и предназначението на тази висококалорична прахообразна добавка – да доставя допълнителни калории и полезни вещества и да поставя организма в режим на т.нар. калориен излишък. Използва се най-често от професионални фитнес спортисти и бодибилдъри.

Каква е неговата хранителна стойност?

В единична доза се съдържат около 40 грама белтъци и около 100 грама въглехидрати, докато количеството на другите съставки и вещества варира в зависимост от вида гейнър. Самата добавка се прибавя към вода и мляко и се разбива в шейкър, за най-често се смесва и с протеин на прах. Има два варианта за прием  – или веднага след тренировка, което възстановява загубената енергия и регенерира мускулните влакна, или преди спортна дейност, което пък ще помогне за по-дългата продължителност на самото физическо натоварване.

Как действа гейнърът?

Ефективността и безопасността на такива продукти са обект на изследване от много лаборатории и е доказано, че те са напълно безвредни. Изводът е и че това е една от най-подходящите добавки за активни спортисти, които искат да покачат теглото на своята мускулна маса, като това се дължи на комбинираното действие на протеина и въглехидратите. Хранителната добавка има много бързо действие в отношение на нарастване на самите мускули, но е препоръчително да се използва от т.нар. ектоморфи – хора без излишни мазнини, за да бъде ефектът най-голям. При ендоморфите (хора, склонни към напълняване) може да се получи нежелано покачване  на процента мастна тъкан, затова най-добре е те да приемат чист протеин или въглехидрати със сложно действие. Трябва да се внимава с различаването на оригиналния гейнър и неговите аналози, тъй като те много често са с по-ниско качество и единствената работа, която вършат, е да ни доставят много калории.  

Какви са ползите от него?

Невероятната смес от белтъци и въглехидрати може да доведе до страхотни резултати, когато се приема правилно и се комбинира с правилно хранене и тренировки. Ето и най-важните ползи на гейнъра, които можем да извлечем:

  • бързо покачване на мускулна маса;
  • допълнителна енергия – освен че ободрява, дава сили и тонус, важно предимство е и скоростта на действие на добавката;
  • голямото натоварване се понася по-добре – не само при силовите спортове, но и при аеробни такива като волейбол, лека атлетика, хокей и др.
  • ускоряват процеса на качване на килограми – процес, който за някои хора е изключително труден;
  • лесно възстановяване – подпомага регенерирането на силата, дори и при тежки спортни натоварвания;
  • спира разрушаването на белтъчната мускулна маса.

Какви са негативите и съществуват ли рискове за здравето?

В повечето случаи може да определим гейнъра като напълно безопасен за човешкото здраве, защото е една смес от белтъци и въглехидрати. Всъщност могат да съществуват някои рискове при хора с обща ензимна недостатъчност и такива с непоносимост към лактоза. Освен това не бива да се приема и от хора със сърдечни и чернодробни проблеми, както и на панкреаса.

Как да разберем дали е подходящ за нас?

Ако някои хора се колебаят дали да приемат точно гейнър, то в тази точка ще обърнем внимание на това в кои ситуации е подходяща тя:

  • ако не консумираме достатъчно калории – в случай, че приетата храна не носи достатъчно килокалории, дори и да се намирате в калориен излишък, може да подкрепите процеса точно с тази добавка;
  • ако не приемаме достатъчно от важните макронутриенти – понякога може да е трудно и непостижимо да приемем цялото препоръчително количество от всички необходими вещества и  затова в такъв момент на помощ идва белтъчно-въглехидратната смес, позната още като гейнър;
  • ако искаме да качваме “чисто” – помага да се избегне ненужното покачване на мазнини освен самата мускулна маса. 

Заключение 

Гейнърът е хранителна добавка, съставена основно от протеин и въглехидрати и предназначена за покачване на тегло. Може да се използва за прием при всякакъв вид спорт, но най-вече при бодибилдинг и силови спортове. Въпреки че е доказано, че е напълно безопасно, трябва задължително да се консултирате с лекар ако имате някакво друго заболяване или състояние, което може да бъде повлияно от хранителната добавка.

Източници

The Real Pros And Cons Of Mass Gainers

5 Side Effects Of Mass Gainer – Is it Safe Or Bad For You

Mass Gainers: Benefits, When & How To Use

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0