Салвия
август 28, 2023 2024-09-07 19:04Салвия
Салвия
В ежедневието ни използваме различни билки за различни цели – мента, розмарин, риган и др. В днешната статия ще разгледаме едно растение, което е от същото семейство като споменатите и което се използва не само за традиционни цели като овкусител, но и като лечител на болести и облекчаване на патологични състояния.
Какво представлява салвията?
Салвията (или градински чай) е покритосеменен храст от семейство Lamiaceae с не само декоративни, но и лечебни свойства. Растението е многогодишно и вечнозелено, стволът му е дървесен, а листата – сиво-кафяви. Цъфти през късната пролет и началото на лятото. Самите цветчета са в лилави и розови.
Съставено е от различни вещества с различна степен на преобладаване, но основните са етерични масла, туйон, цинеол и някои киселини. Богат е и на:
Хранителните стойностите за една супена лъжица салвия са около 6 калории, около 1 грам въглехидрати и минимални количества протеини и мазнини. Салвията съдържа голямо количество розмаринова киселина, тъй като е от едно семейство с розмарина, което я прави изключително полезна.
Какви са лечебните свойства на салвията?
Тя е известен и предпочитан метод за лечение в алтернативната (народна) медицина, заради множеството си ползи за организма и здравето, някои от които са:
- помага при деменция – при наличие на симптоми или диагнози на Алцхаймер или друг вид деменция салвията се използва за подобряване на паметта и концентрацията и се отразява и в когнитивните способности на болните. Всички тези ползи повишават удовлетворението и спокойствието у хората, страдащи от такива тежки състояния;
- облекчава симптоми на менопауза – има доказано действие за регулиране на хормоналния дисбаланс при настъпване на този период от живота при жените, което подобрява и общото им състояние и предотвратява неприятни преживявания като изпотяване, горещи и студени вълни и промяна в настроението;
- контролиране на нивата на глюкоза в кръвта – може да се използва най-вече от хора в преддиабетни състояния и за предотвратяване на диабет тип 2, заради доказаното си действие да намалява кръвната захар и да подобрява чувствителността към производството на инсулин от панкреаса;
- подобрява функциите на стомаха и червата – предотвратява спазмите и коликите, намалява риска от диария и гастрит и като подобрява смилателния процес на стомаха;
- заздравява костите и поддържа кожата красива и здрава;
- нормализира нивата на холестерола – доказано е, че покачва нивото на добрия холестерол и сваля нивата на лошия;
- облекчава възпалителни процеси;
- подобрява имунната система.
Какви други приложения има растението?
Билката има леко лют и пиперлив вкус и намира страхотно приложение в кулинарията. Най-често може да бъде използва като подправка към мазно месо и гарнитурата му, защото намалява мазния вкус и придава свежо ментово усещане и аромат. Може да се използва и при направата на сосове – запържване с масло и чесън и други варианти.
Традиционната употреба е за приготвянето на ароматен чай. Добре е да се отбележи, че за да запазим максимално свойствата на салвията, трябва да използваме сушени листа, а не готово пакетче. Освен чай може да се приготви и т.нар. витаминна вода. За целта трябва в чаша или кана с вода да прибавим листа от градински чай и горски плодове. Слагаме в хладилник и след като престои можем да хидратираме тялото си с тази лятна, освежаваща и полезна течност. В някои държави приготвят в домашни условия сол със салвия. В тава се изсипва солта и листа от чая и се пекат във фурна, където се изпускат ароматите. След това цялото нещо се блендира и се използва за подправка.
Освен в кулинарията градинският чай намира приложение и в козметиката. Той се съдържа в мазила и кремове за лице и тяло, заради свойствата си да подобрява еластичността и здравината на кожата.
В кои региони се среща и при какви условия вирее?
В исторически план сведения за наличието на градински чай има от Древна Гърция и Древен Рим, които са се възползвали от средиземноморските условия, за да го отглеждат. В днешно време районите около Средиземно море продължават да са предпочитани за развъждане на салвия. В промишлени количества с цел търговия се отглежда в Южна Италия, в региона Прованс във Франция и на Далматинското крайбрежие в Хърватска. Може да се намери още в Южна Европа и Северна Америка. Най-често расте в домашни условия, а в Южна България се среща и като диворастящо.
Градинският чай не е претенциозен и може да вирее във всякакви условия, при положение че има постоянен излаз към слънцето и почва с ниско съдържание на хумус.
Вкусна рецепта за паста с пилешко месо и салвия
За финал на статията ще споделим с вас една лесна и здравословна рецепта за паста с пилешко и салвия, която се приготвя изключително бързо и е подходяща и за хора с по-малко свободно време.
Необходимите продукти са:
- 400 гр. паста (спагети или талиатели);
- 300 гр. пилешко филе;
- 200 мл. течна сметана light;
- light моцарела (за поръсване);
- 4 скилидки чесън;
- няколко листа градински чай;
- кокосово масло;
- сол и пипер за вкус.
Пастата се вари в тенджера с подсолена вода за около 4-5 минути. През това време се обелва чесъна, нарязва се и се запържва в кокосовото масло в тиган. Добавят се и листата от салвия, за да внесат аромат. Пилешкото се счуква с чук, нарязва се на шайби и се добавя. Когато е готово, цялата смес се прибавя в дълбок тиган, където се слага и сварената паста и се излива сметаната. Овкусява се със сол и пипер и се премахва от котлона, когато сметаната е почти напълно извряла. Сервира се веднага, докато е горещо.
Заключение
Салвията е растение с много различни употреби. Използва се в кулинарията за придаване на пиперлив и свеж вкус, а също така и за приготвяне на чай. Намира приложение и в козметичната индустрия, но най-вече в лечебната. Градинският чай е натурален лечител на стомашни дискомфорти, проблеми с паметта и концентрацията, кръвната захар, теглото и много други. Макар да е напълно безопасен за употреба, ако имаме някакви алергии, трябва да се консултираме с лекар преди да започнем да го консумираме.