Спорт

Как да изберем футболна топка?

White soccer ball in the gate on a green grassy football field

Как да изберем футболна топка?

Футболът като игра е възникнал преди стотици години и е търпял множество изменения в аспект на правилата, оборудване, екипировка и др. Футболната топка е основният инструмент, който се използва при играта на този световноизвестен спорт и затова тя е най-важното приспособление, чийто правилен подбор е от съществено значение.

Какво представлява футболната топка?

Тя е кръгла и има формата на идеално кълбовидно тяло. Нейните характеристики се определят от Закон 2 от “Правилата на играта на ФИФА”, а при международни турнири и шампионати селекцията е още по-строга. 

Поглеждайки назад в историята най-ранните версии са правени от вътрешности на животни, само че в последствие се установява, че при силен удар самата футболна топка се спуква лесно. С времето материалът на изработка се променя на кожа, а през 19 век се създават от вулканизиран каучук. 

Днешните версии са висококачествени и преминават през множество експертизи и тестове, които потвърждават техните свойства и издръжливост. Самото тяло се състои от различен брой петоъгълни или шестоъгълни панели, свързани помежду си, а диаметърът е около 22 сантиметра.

Как качеството на футболната топка влияе върху нейното движение?

Високото качество е от съществено значение за успешната игра. Съществуват тренировъчни топки, които са подходящи за всекидневна непрофесионална игра. Те се правят по-тежки, за да бъдат по-издръжливи и подходящи за непретенциозно спортуване, където не присъства вниманието към детайла до такава степен, както в професионалния футбол. 

На пазара има и такива, специално пригодени за хора, които искат да подобрят играта си. Те са по-леки и играта с тях повлиява на прецизността и точността на движението и силата на удара. Повечето от тях отговарят на стандартите и изискванията на клубове и отбори към училища и университети и съответно се използват там. 

Третият вид е най-висококачествената. Тя е одобрена от ФИФА се използва от професионални играчи. Създавани от кожа, те имат и специално покритие и се открояват с TSBE технология – по повърхността няма шевове, а това помага за по-висок контрол над движението и по-малко абсорбиране на влага. Всички тези характеристики предразполагат към перфектно владеене на всеки удар, както и пълен контрол и насоченост от страна на футболиста.

Как да изберем най-подходящата футболна топка?

Освен по дизайна си, което е първото нещо, което се забелязва, трябва да се обърне внимание и на други още по-важни фактори като размер, тегло, материал на изработка, възраст на играча и неговата напредналост, и настилката. Според настилката делим футболните топки на подходящи за:

  • трева – съществуват такива за естествена и за изкуствена трева и характерно за тях е че са много издръжливи;
  • спортна зала – в такъв случай при играчи над 14 годишна възраст трябва да се избере сферично тяло за т.нар. “футзал” – по-тежко и с понижен отскок, а при играчи, които не са навършили 14 години, подходяща е класическата, за да не натоварва ставите им;
  • плажен футбол – при практикуване на този забавен летен спорт трябва да се насочим към специална топка, пригодена за игра на горещия пясък;
  • уличен (street) футбол – използват се такива, направени от по-издръжливи материали като каучук.

За качеството на основното пособие във футбола може да се съди и в много случаи от цената. Колкото по-висока, толкова по-високо качество на изработка и по-добри качества на летене. Друг показател е наличието на сертификат от ФИФА. Топки, които имат логото “FIFA Inspected”, са преминали през много комплексен тест, а пък такива, които са издържали успешно два такива теста, получават сертификат “FIFA Approved” – най-високото отличие, признато на мачове от световно ниво (Шампионската лига, Бундеслигата и Световната купа).

Към кой материал на изработка да се насочим?

Самата футболна топка се състои от две части – вътрешна и външна. Вътрешната (плондер) може да бъде направена от гума, латекс или бутил. Гуменият плондер е издръжлив, но не е предназначен за професионален футбол т.е. липсва точност и прецизност в ударите. При латексовите се отчита голяма най-добрия контакт и отскок, затова такива се използват за състезания, докато при бутиловите издръжливостта е най-голяма в дългосрочен план и те са предпочитани за тренировки. 

Повърхността, която е външния слой, се изработва най-често от синтетична кожа и материали – PU (Полиуретан), PVC (Поливинилхлорид) или смесица от двете. По-качественият материал е полиуретанът, който едновременно осигурява мека повърхност, но и не позволява хлъзгане при влажна земя. Разбира се остава и вариантът за класическа изработка с естествена кожа и гума, който също предоставя първокласно качество на футболната топка.

Какви размери има?

Това е най-важният критерий, когато предстои да избираме, а основният фактор е възрастта. Различните размери биват:

  • размер 3 – тя е подходяща за най-малките играчи до 9 годишна възраст;
  • размер 4 – малко по-голяма и идеална за деца между 10 и 13 години;
  • размер 5 – най-често използваната, подходяща за юноши над 14 години и възрастни;
  • размер 1 – специалните уреди с този размер са предназначени за всички възрастови категории за трениране на техниката и надграждане в спорта и затова е уместно да се направи консултация с футболен треньор преди закупуване.

Правилният избор на размер е съществен, поради ред причини като мускулен баланс и умерено натоварване на ставите.

Заключение

Футболната топка е най-важният уред при играта на футбол. За да изберем правилната, трябва да следим за качеството – фактор, който е от основно значение, а това означава да се обърне внимание на материала на изработка, размера, теглото, настилката, както и цената. Без значение за любители или професионалисти висококачествената футболна топка е изключително важна.

Източници

Play of the game (Equipment and field of play) 

SOCCER BALL SIZES: WHAT SIZE DO I NEED

How to buy the perfect soccer ball

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0