Спорт

Как да изберем обувки за футбол?

selective focus of soccer player holding football boot while sitting on pitch

Как да изберем обувки за футбол?

Футболът е най-практикуваният спорт в цялото земно кълбо. Той съчетава в себе си редица дисциплини – тичане, спринтиране, маневриране, но също така изграждане на стратегия за победа. Не е задължително да бъдете професионалист, за да се наслаждавате на магията на играта, голяма част от играчите са просто любители. Ключово при играта е екипировката, която използвате, за да може както да ви бъде удобно, така и да предотвратите редица наранявания. Затова с тази статия ще ви представим най-важната част от футболните принадлежности – обувките. 

Как да изберем най-подходящите обувки за футбол?

Футболните обувки трябва да бъдат подбрани внимателно, така че да доставят комфорт на играча и да допринасят за най-доброто му представяне на терен. Основната разделителна линия между този елемент от екипировката за футбол е вида на мястото, на който ще се използва. Спрямо това дали ще практикувате на естествени тревни площи или изкуствени такива, можете да продължите своето търсене, съобразявайки се с останалите фактори. Един от тях е големината на самото стъпало на крака. Формата му е основна пречка при избора на модел, който дори и да пасва на ходилото, все пак е некомфортен за игра. Съответно най-подобаващите калеври осигуряват стабилност и сигурност, но не създават усещане за стягане. Друг значителен момент при търсене на тази футболна принадлежност е позицията, на която се състезавате. В зависимост дали сте защитник или нападател, ще имате различни притеснения относно себе си. Защитниците се стремят да бъдат гъвкави и да осигурят допълнителна сигурност за ходилата си, докато атакуващите желаят да могат да са пъргави. Бюджетът ви също не е за пренебрегване, защото на пазара се предлагат разнообразни видове бутонки, но ако сте единствено любител на спорта, не е задължително да закупите най-скъпите предложени. След като вече се спрете на конкретен модел, прочетете мнения в интернет на хора, които вече го притежават, за да добиете представа дали наистина си струва да инвестирате в него. 

Как качествените футболни обувки предотвратяват контузиите?

Рискът от контузии при футболистите е особено повишен, затова всеки елемент от оборудването им трябва да бъде с високо качество. Футболните обувки, бидейки със значителен принос при състезания и тренировки, задължително трябва да се използват за предназначения терен. По този начин, когато те са качествени, се захабяват по-бавно и не се създават ненужната възможност от нараняване. Например, бутонките от висок клас, предназначени за твърда настилка, ако бъдат използвани където се препоръчва, ще помагат на играча при движение много повече и няма да му създават неудобства. При вариант те да се използват на мокра повърхност, обаче, има голяма вероятност играчът да се нарани. Основната разлика между качествените футболни модели и тези с лоши характеристики е материалът, от който са изработени. Тези, които са от естествена кожа или от висококачествени синтетични материи, осигуряват по-осезаема защита при удар, защото не са толкова леки. 

Каква е разликата между бутонките и стоножките?

Въпреки че бутонките и стоножките си приличат, в същността и предназначението си имат огромни разлики. Най-основната сред тях отново е мястото, в което те се използват. Повечето видове бутонки се избират за игра на естествено покритие и мокри настилки, докато с другия вид се препоръчва движение върху изкуствена трева или във вътрешно пространство. Относно концепцията на двата вида калеври, бутонките могат да покриват както по-голяма част от крака над ходилото, така и да нямат толкова голяма височина, докато стоножките са предимно ниски. Шиповете при стоножките могат да бъдат само от гума и са разположени на гъсто върху подметката,  докато при другия вид те могат да бъдат изградени и от метал, а броят им е между 8 и 15. Тези “бодли” се намират в долната част на подметката. И двата типа осигуряват сериозно сцепление, но тези, които са за изкуствен терен са специфично създадени за по-лесно оттласкване от земята. Също така те гарантират мобилност, докато другите футболни обувки лимитират движението, което пък подобрява стабилността на ходилото. Бутонките са по-издръжливи, поради метеорологичните условия, за които са предназначени  и контакта им с естествената трева, която има възможност също да бъде мокра.

Какви са предимствата на бутонките?

Бутонките са футболни обувки, които се разделят на широк спектър, в зависимост дали се играе на твърда повърхност, изкуствена или естествена трева, пясък, мокро ли е или е кално. 

Това са най-разпространените модели, за които ще разберете и какви ползи имат спрямо останалите:

  • калеври FG – това са бутонките, които са най-обширно разпространени из света. Подходящи са за сухи естествени настилки поради фиксираните си пластмасови шпилки. Заради това и осигуряват идеално сцепление с твърдата земя и са смятани за най-удобни за носене;
  • калеври AG – тези калеври са създадени за изкуствени терени. Поради тази причина имат грайфер, комбиниращ къси заострени и конични шипове, които са със завишен брой. Така се осигурява оптимално разпределение на теглото на играча и преноса на силата му. Те са с подсилена повърхност, следователно са и по-издръжливи;
  • калеври SG – този тип бутонка има завинтени шипове от метал или пластмаса, които могат да се сменят. Използват се за игра на меки и мокри повърхности. Металните бутони осигуряват по-добро сцепление и стабилност, защото се забиват по-лесно в земята, за разлика от обикновените;
  • калеври HG – предимствата на този вид калеври е, че могат да бъдат употребени както на изкуствени, така и на естествени терени. Отличителен белег за тях е по-големият брой на ниските шипове, което гарантира устойчивост. Също така омекотяват допира със земята и отново разпределят равномерно теглото на футболиста. 

Съществуват и комбинации от гореописаните обувки: FG/AG и SG/FG калеври.

Какви са предимствата на стоножките?

Вече сте се запознали с предимствата на бутонките, но тези на стоножките не са за подценяване. Тъй като са предназначени за игра върху изкуствени терени, мобилността на футболиста е повишена, ако използва тези футболни обувки. Поради повечето бутони, които се намират в долната част на подметката, сцеплението със земята е много по-качествено, което ограничава възможностите за подхлъзване и контузии. От броя на шиповете също се осигурява по-голяма стабилност на играча, от която следва увеличен контрол върху топката. Освен това, често този вид калеври са леки, което позволява движението на играчите да бъде по-свободно и те могат да тичат по-бързо от обикновено. Стоножките се славят със своята здравина и издръжливост, тъй като не се използват в кални и мокри пространства, където е много по-лесно да се захабят. 

Какви видове футболни обувки има спрямо техния материал?

Днес се въвеждат все повече иновации във футболните обувки, а оттам използваните материали започват да бъдат разнообразни. Важно е да се отбележи, че не цялата бутонка или стоножка е направена от една и съща материя. Това означава, че горната им част традиционно се изработва от кожа, подметката от синтетична такава, за да се осигури максимален комфорт на потребителя. Основната част на калеврите за футбол – бутоните – може да бъде от естествена и изкуствена гума, метал (основно алуминий) или пластмаса. Това се определя от възможността за премахването и замяната им, което е заложено в модела на обувката. Външната част на подметката най-често е изградена от натурални или синтетични влакна, но се наблюдава въвеждането и на силиконови такива, за да се осигури допълнителен комфорт на крака. Връзките пък типично се произвеждат от памук или естествено синтезирани полимери.

Видовете футболни обувки, от гледна точка на материали, от които са изработени, са следните:

калеври от кенгурова кожа – този вид материя се счита за най-качествения, който може да се използва за тази футболна екипировка. Нейните предимства включват якост, водоустойчивост, дишащи характеристики и здравина;

калеври от кравешка или телешка кожа – тази кожа се употребява при изработката на бутонки все по често, поради ограничеността на кенгуровата такава. Тя също се отличава с устойчивост и издръжливост, но не е толкова елитна колкото останалите;

калеври от изкуствени влакна – този тип материя започва да става тенденция в създаването на футболните обувки, заменяйки естествените суровини. Предимствата на този материал са лекота и по-добър баланс, но за сметка на това качеството им е доста занижено;

калеври от изкуствена кожа – изкуствената кожа добива повече популярност сред създателите на екипировка за футбол, тъй като е евтина. Издръжливостта им е приемлива. Най-честите потребители на такъв тип футболни обувки са хора, които упражняват спорта непрофесионално. 

Източници:

How to choose the perfect football boots?

Can football boots prevent injury? 

Cleats versus turf shoes 

Types of cleats and their benefits  

Предимства на стоножките 

Types of football boots according to their material 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0