Хранене

Цикламат – значение, роля, употреба

Цикламат – значение, роля, употреба

Цикламат – значение, роля, употреба

В днешно време често попадаме на продукти с ниско съдържание на захар или без. Въпреки това в тях все още се усеща тази приятна сладост. Тя се дължи на множеството подсладители в състава на продукта. Един от най-често използваните в хранителните продукти и напитки е цикламатът, поради ниската цена и високата устойчивост на термична обработка. Но какво точно представлява, вреден ли е и още много предстои да научите.

Какво е цикламат?

Той е изкуствен подсладител, извлечен от циклохексил сулфаминова киселина, който е открит случайно през 1937 г. Предлага се на пазара под формата на соли, предимно натриев цикламат или калциев, като натриевият е най-често използвания. Той спада към групата на високоефективните подсладители, тъй като е десетки и понякога дори стотици пъти по сладък от обикновената захар. 

За какво се използва?

Той е химически извлечен подсладител, който 30-50 пъти по-сладък от захарозата. Притежава следните свойства:

 • без мирис – няма забележима миризма, което го прави идеална съставка с различни приложения, без да променя цялостния аромат на продукта;
 • термостабилен – като вещество, което издържа на висока термична обработка, се използва за процесите на печене и готвене, без да променя своите подслаждащи свойства;
 • лесно разтворим във вода – поради високата си разтворимост във вода, лесно се смесва с другите хранителни съставки в храните и напитките, осигурявайки равномерно и балансирано разпределение на сладостта;
 • ниска цена – сравнително евтин е в сравнение с другите подсладители на пазара, което го прави идеален вариант за производителите.

Той е ефективен и универсален заместител на захарта с широко приложение. Най-често се използва в:

Хранително вкусовата промишленост – поради свойствата си, масово се използва като съставка на множество хранителни продукти и напитки. Най-често това са: 

 • сладкарски изделия – желета, бонбони, шоколад и др;
 • тестени изделия – зърнени храни, бисквити, печива, ориз и др;
 • напитки – сокове, газирани напитки и др;
 • млечни продукти;
 • консервирани храни;
 • сосове и подправки. 

Фармацевтичната промишленост – поради ниската си цена често се използва като суровина за производството на някои продукти. Ето някои от тях:

 • производството на капсули;
 • съставка в лекарства за диабетици;
 • покритието на някои хапчета и др.

Козметичната индустрия – използва се като съставка в някои видове продукти. Ето някои от тях:

 • паста за зъби;
 • вода за уста;
 • червило и други козметични продукти.

Въпреки широкото си приложение, той е забранен в множество страни. Според стандартите заложени от Европейския съюз дневният прием е максимум 7 милиграма на ден на килограм телесно тегло за деца до осем годишна възраст.

Цикламат или захарин?

 Цикламатът и захаринът са изкуствени подсладители, използвани като заместители на захарта. Захаринът е един от най-известните и често използвани подсладители в хранително-вкусовата промишленост. Въпреки това, обаче той има някои потенциални вреди върху организма, тъй като не се усвоява от организма. Според някои проучвания, приема му може да предизвика стомашен дискомфорт, рак на пикочния мехур и др. Цикламатът е един от най-спорните и недоказани подсладители, въпреки това обаче също се използва в хранително-вкусовата промишленост и според проучвания, също може да причини рак при често употреба. Той е по-малко сладък от захарина, но най-често се използват заедно в комбинация, тъй като неутрализира металния привкус от захарина. 

 Мненията относно безопасността им е спорна. В някои страни като Канада, захаринът е забранен. Натриевия цикламат, не трябва да се приема от хора с бъбречна недостатъчност, бременни и жени, които кърмят жени, тъй като попадне ли в стомаха, под действието на бактериите там се превръща в циклахексаламин – вещество, което не изследвано и изучено все още. Поради тази причина в много страни като САЩ, Франция, Великобритания и други е забранен.  

Вреден или полезен е?

 Мненията относно безопасността му са спорни, поради малкото изследвания, които са проведени. Ето някои показания: 

 • безопасност и одобрение – Организациите по здравеопазване и безопасност са изследвали цикламата през последните 50 години и са установили като безопасен за употреба подсладител в готови храни и напитки;
 • противоречия – През 1970 г. е проведено проучване, което установява образуването на тумори в пикочния мехур, поради тази причина е забранено в САЩ и днес. Последвалите изследвания не успяха да установят убедителни доказателства за канцерогенни свойства и цикламатът беше повторно одобрен в много страни.

Заключение

Цикламатът е изкуствено извлечен подсладител, който е 30-50 пъти по сладък от захарозата. Намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната и козметичната промишленост, тъй като няма мирис, термостабилен е, лесно разтворим и цената му е ниска, която го прави идеален вариант за повечето производители.

Мненията относно безопасността му са спорни, тъй като не е достатъчно добре изследван. Според някои проучвания може да предизвика някои вреди на организма като рак, стомашни нарушения и др. В много страни като САЩ, Франция и Великобритания е забранен. Въпреки това, обаче се счита за безопасен за консумация в ограничени количества в повечето страни.

Източници

What is Cyclamate? An Essential Guide to the Artificial Sweetener (sugar-and-sweetener-guide.com)

High-Intensity Sweeteners | FDA

ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ- КОЛКО ВРЕДНИ СА ТЕ? (stevia.bg)

0