Хранене

Млякото – основен източник на протеин

Млякото – основен източник на протеин

Млякото – основен източник на протеин

Млякото е един от най-често консумираните и добре познати продукти на пазара. Както всички знаем, то е богато на калций, което е първостепенно значение за костите, освен това е богато на множество елементи и полезни вещества, които са от изключително важно значение за здравето на нашия организъм.

Една чаша от него на ден осигурява почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. В тази статия ще се запознаем малко по-подробно с неговите ползи, видове и т.н

На какви хранителни вещества е богато ?

То съдържа около 87% вода, останалите 13% са разпределени в следните хранителни вещества:

  • мазнини – то се предлага на пазара според процента съдържание на мазнини. Има пълномаслено (4%), по-ниско маслено (1,5%), обезмаслено(0%) и др. Млечната мазнина е една от най-сложните естествени мазнини, съдържа около 400 вида мастни киселини. Тя е изключително полезна за човешкия организъм. Над половината от мазнините са наситени, една четвърт са мононенаситени, а незначително количество са полиненаситени мазнини. То е богато и на омега-3 мастни киселини;
  • въглехидратиглавно са под формата на проста захар лактоза. В храносмилателната система тя се разпада на глюкоза и галактоза. Те се абсорбират в кръвния поток, в който момент черния дроб превръща галактозата в глюкоза. Някои хора нямат ензима, които разгражда лактозата (състояние на лактозна непоносимост);
  • белтъчини – то е богат източник на протеини с около 8 грама в една чаша. Млечните протеини съдържат всички девет основни аминокиселини, от които хората се нуждаят. Те биват: казеинов протеин (82%) и суроватъчен (18%);
  • витамини и минерали – то е добър източник на калций, фосфор, витамин Д, рибофлавин и витамин В12. Също така е богато на селен, калий, пантотенова киселина, тиамин и цинк.

Какви са ползите от прием на мляко?

То е питателна напитка, богата на хранителни вещества. Поради което е изключително полезна за човешкия организъм и има множество ползи за него. Ето някои от тях:

  • подобрява костната плътност – калцият и витамин Д в състава му заемат важна роля за здравето и плътността на костите. Също така могат да предотвратят появата на остеопороза (отслабване на костите, което може да доведе до фрактури);
  • помага при отслабване – проучване установява, че по-високата му консумация е свързана с по-нисък риск от затлъстяване. Съдържа вещества, които могат да допринесат за загуба на тегло и да предотвратят наддаването. Високото съдържание на протеин ви помага да се чувствате сити за по-дълъг период от време;
  • добър релаксатор – помага за успокояване на нервите и ума благодарение на калия и магнезия в състава му, които действат като вазодилататори. Чаша от него помага за успокояване на тялото и мускулите, което помага при трудното заспиване;
  • намалява киселините – смята се, че студената напитка е лек за това. Прохладата и текстурата му ще спомогнат за паренето, причинено от киселиността. Най-добрият вид за този проблем е обезмасленото;
  • помага за по-добра хидратация – съдържа значително количество водни молекули, което може да помогне за поддържане на тялото хидратирано. Съдържанието на мазнини също играе роля в този процес.

Кои са основните видове ?

Питателна напитка, която осигурява редица ползи за здравето. Има различни видове спрямо вашите предпочитания. Те могат да биват от:

Животински произход, което включва следните видове: 

  • краве;
  • овче;
  • козе.

Растителен произход, което включва следните видове:

  • кокосово;
  • ядково (бадемово, соево, овесено, от кашу);
  • оризово.

Съществува още и сухо (на прах), което обикновено се дава на бебета, или се използва при приготвянето на кафе. За хората с лактозна непоносимост най-добрия вариант е или от растителен произход, или такова без лактоза.

Под каква форма може да се консумира ?

То е универсална съставка на множество рецепти и е широко разпространено по целия свят. Може да се консумира както в свободно състояние, така и в рецепти и готови продукти. Ето някои рецепти с него:

  • палачинки – необходими продукти: две яйца, 400 мл прясно мляко, две чаши брашно, щипка сол, 1 ч.л бакпулвер, 1-2 с.л олио (или друг вид мазнина). В една купа разбийте яйцата, добавете и другите съставки и разбийте добре. След което печете на бавен тиган;
  • чия пудинг с кисело мляко и плодове – необходими продукти: 2 с.л чия, замразени плодове (малини, ягоди или горски плодове), 2 с.л мед, 350 грама кисело мляко, 30 грама орехи (по избор). Накиснете в киселото мляко чиа семената докато набъбнат, след което сложете и другите съставки и ги разбъркайте;
  • домашно кисело мляко – необходими продукти: домашно прясно мляко, закваска за кисело мляко. Пропорциите за приготвяне са 1:2. Сваряваме млякото (поне 10 мин да се вари), закваската се разбърква с малко част от него в отделен съд до хомогенна смес. След което млякото се охлажда до 38-40 градуса.
    Готовата закваска се сипва постепенно, като едновременно се разбърква. Заквасването продължава 4-5 часа като е много важно да се запази топлината (съда с готовата смес е препоръчително да се покрие с одеало). След което се оставя в хладилник до пълното му охлаждане и е готово за консумация.
    Уточнение: най-добрата закваска за кисело мляко е тази, в която присъстват живите бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Заключение 

То е питателна напитка, която се използва широко по целия свят. Богато е на множество микро и макронутриенти, които са от изключително важно значение за здравето и правилното функциониране на нашия организъм. Има различни видове.

Те биват както от животински, така и от растителен произход. За хората с лактозна непоносимост съществува и такъв вид без лактоза, което може да бъде добър заместител на обикновеното. То може да се консумира под различна форма. Най-често се консумира в различни рецепти, тъй като е основна и незаменима част от тях.

Източници

Milk Nutrition Facts and Health Benefits (verywellfit.com)

Milk | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

Milk: Health Benefits, Nutrition Facts, and More (webmd.com)

0