Тренировки

Канго Джъмпс

Sportswomen in jumping shoes sitting on bench

Канго Джъмпс

Опитвате се да намерите физическа активност, която освен да поддържа в добра форма тялото ви, да бъде също забавна и развлекателна? Опитайте Канго Джъмпс! Носейки чифт „кенгуру“ обувки, вие ще изгорите много калории, докато танцовите движения и различните видове подскоци ви понасят в ритъма на музиката.

Какво представлява Канго Джъмпс?

Канго Джъмпс е лесна, безопасна и ефективна кардио тренировъчна система, използваща специално изработени обувки за по-лесен и висок отскок. Идеята за Канго Джъмпс се е зародила още в началото на 1990г. в Швейцария с цел да помогне на спортистите по цял свят да се възстановят от физически наранявания и контузии. Първият завършен вид такива ботуши се появяват на спортния панаир в Париж през 1994г., като дизайнът им постоянно се модифицира, за да бъдат по-комфортни, практични и ефективни. Този вид спорт обаче бързо се разраства в цяла Европа и Латинска Америка. Съчетанието им с предварително изготвената фитнес програма прави тренировката толкова забавна, че напълно забравяте, че тренирате.

В една едночасова сесия вие ще се забавлявате и ще се чувствате сякаш се връщате в детските ви години, когато сте скачали на батут. Освен това вие ще се погрижите за вашите мускули, дихателна и сърдечно-съдова система. А резултатът какъв е? Тонизирани бедра, по-закръглено и оформено дупе и по-добра цялостна издръжливост. Да не говорим за всичките калории, които ще изгорите, затова това е идеално занимание за всеки, който иска да отслабне. Обувате ботушите, усилвате музиката и се движите в ритъма на модерна музика с бързо темпо, като изпълнявате лесна за запомняне хореография, която работи над цялото ви тяло. Мислите си, че танцувате, а освен това вие укрепвате и тонизирате вашите гръб, корем, дупе, бедра, прасци и рамене. А най-хубавото от всичко е, че в края на Канго Джъмпс упражненията, вие се чувствате щастливи, така че има положително въздействие върху цялостното ви настроение.

Smiling female teen practicing kangoo jumps indoors

До какъв ефект води Канго Джъмпс и какво ви позволява да постигнете?

Канго Джъмпс е абсолютно невероятен и забавен спорт, на който всеки може да се наслади. Представлява най-често 60-минутно високо интензивно сърдечно-съдово натоварване, което съчетава танцови движения, бягане и скачане. Проучвания показват, че 30 минути скачане с кенгуру ботушите се равнява на 3-4км бягане. Обувките са невероятен и безопасен подход за активиране на коремните мускули. Това упражнение не вреди на ставите и подобрява издръжливостта ви, независимо каква физическа дейност захванете. Хората, които практикуват този спорт, откриват, че могат да работят по-дълго, да спят по-добре и се чувстват по-малко напрегнати и изнервени. Ефектът обаче не е само психологически. Действието от подскачането нагоре и надолу срещу гравитацията, без нараняване на мускулно-скелетната система, е едно от най-полезните аеробни упражнения, разработени някога. Има още многобройни ползи от Канго Джъмпс, някои от които включват:

  • Подпомагане намаляването на телесните мазнини (стига разбира се да сме в калориен дефицит);
  • Стягане и укрепване на мускулатурата (ръцете, краката, бедрата, корема и кръста);
  • Подобряване на пъргавината и гъвкавостта;
  • Осигуряване на по-добра циркулация на кръвта и лимфата  в кръвоносните съдове;
  • Подобряване на издръжливостта;
  • Увеличаване на капацитета на приемане на кислород;
  • Подобряване на баланса, подвижността и координацията;
  • Подмладяване на тялото, като се движи непрекъснато;
  • Намаляване на стреса и напрежението;
  • Подпомага здравето;
  • Укрепване на костната плътност и намаляване на риска от остеопороза;
  • Намаляване на негативното въздействие върху ставите до 80%;
  • Завързване на нови запознанства;
  • Попадане в среда от хора, които имат общи цели, амбиции и ценностни системи.

Резултатите от изследвания предполагат, че използването на Канго Джъмпс ботуши, вместо на нормални такива, има най-голям ефект върху подобряването на сърдечно-съдовата ви функция. Не само това, но те са и ефективен инструмент за рехабилитация при наранявания на долните крайници. Наблюдава се още подобрение на аеробния капацитет, като се увеличава пикът на усвоения от организма кислород след тренировка. Като цяло упражненията с тази специална екипировка предпазват вашите колена и стави, увеличават мускулната и сърдечно-съдовата ви издръжливост и енергия, благоприятстват загубата на тегло и освобождават големи количества ендорфин.

Unrecognizable girl practicing kangoo jumps in hall

Обувки за Канго Джъмпс

Te осигуряват забавно и безопасно трениране с ниско натоварване, щадящо ставите. Само след няколко посещения на фитнес залата вие ще сте изгорили много мазнини и ще сте една стъпка по-близо до мечтаната ви фигура. Създадени, за да предоставят на бегачите и сериозните спортисти алтернатива с по-малко въздействие, в сравнение с обикновените спортни обувки, този вид завладяват въображението на трениращите, които търсят нещо различно. Най-просто това са чифт ботуши с пружини, прикрепени към подметките. Всеки път, когато кракът ви се приземи на земята, пружината абсорбира обувката, след което избутва коляното ви обратно нагоре. 

По време на Канго Джъмпс сесията вие ще изгорите два пъти повече калории, отколкото при ходене, защото към собственото си тегло ще добавите допълнително такова, което идва от общо 4-килограмовите обувки. Освен това бързо ще тонизирате и оформите мускулите на корема, бедрата и дупето ви. 

И деца, и възрастни могат да се възползват от тези тренировки, докато носят специалните приспособления, независимо от тяхното ниво на фитнес. Дори при никакъв опит, повечето хора могат да свикнат с тях в първите няколко минути след като са ги обули. 

Ако вземете по чифт Канго Джъмпс обувки за всеки член от семейството, не само ще се приведете във форма, но и ще се смеете по-силно отвсякога.

Ползите за здравето от този вид физическо натоварване са безспорни, като различни проучвания, проведени от водещи авторитетни личности в спортната медицина, доказват, че намаляват стреса с до 80%. Това се дължи на вградената в обувките система за защита от удари (IPS), която осигурява по-висока степен на защита срещу наранявания на глезените, бедрата, коленете, долната част на гърба и гръбначния стълб, отколкото всяка друга спортна обувка, която се предлага в момента на пазара. Доказано е, че тези упражнения стимулират циркулирането на лимфата в лимфната система, пречистват клетките в тялото и укрепват имунната система, като изхвърлят вредните токсини и непотребните за организма вещества.

Друга причина, поради която обувките се препоръчват така горещо, е, че те стимулират възстановяването на остеобластната кост. С възрастта костите губят своята плътност, което води до развитие на болестта остеопороза, която е много често срещана при по-възрастните хора, особено при жените. В такива случаи е препоръчително да се използват тези иновативни ботуши поне в някои от тренировките ви.

Какво представляват Канго Джъмпс тренировките?

Канго Джъмпс е система, състояща се от интензивни сърдечно-съдови упражнения, в които има няколко направления: аеробни, силови и елементи на бойни изкуства. Принципът на специалните обувки, които се използват по време на тренировките, е същият като при ролерите. Основното нещо е да не затягате много лепенките, за да може кракът ви свободно да се движи и да не се запарва. В упражненията се набляга на различните видове скокове, които са повече от 20 на брой. Разнообразните скокове могат да се комбинират и да образуват по-сложни стъпки. Начинаещите е добре да започнат с най-лесните подскоци, като всяко упражнение е желателно да се изпълнява първоначално за интервал от 30 секунди. Ето някои от Канго Джъмпс движенията, с които е добре да се започне:

  • Отскачане нагоре с два крака;
  • Алтернативно подскачане от крак на крак;
  • Алтернативно събиране и разтваряне на краката;
  • Алтернативно сменяне на краката от десен на ляв, но в същото време прибиране на свободното стъпало настрани;
  • Алтернативно скачане от единия крак на другия, докато свободният крак докосва задната част на бедрото.
Female teenager practicing kangoo jumps indoors

За кого е подходящо да тренира Канго Джъмпс?

Тези подскоци могат да се практикуват на всяка възраст – от 6- до 90-годишни, без значение нивото ви на фитнес. Строго забранено е обаче да се изпълнява това занимание в случай на бременност или цервикална дискова херния. От друга страна Канго Джъмпс тренировките са особено подходящи за хора, които искат да видят бързи и дълготрайни резултати в загубата на тегло, тъй като горят добро количество калории в сравнение с другите видове физически натоварвания. Обувките са създадени, така че да издържат тегло между 30 и 100кг, като подобряват издръжливостта ви и ви осигуряват една ефективна кардио тренировка.

Някои начинаещи свикват с обувките още от първия път, в рамките на 2-3 минути, но като цяло се овладяват напълно за около 2-3 тренировки. Начинаещите от вас не трябва да се страхуват от това да опитат нещо ново, а напротив – да дойдат с добро настроение и нагласа. Само тогава тренировката ви ще е успешна и вие ще се възползвате максимално от преживяването. Цените за едно посещение на Канго Джъмпс сесия варират, в зависимост от мястото, но най-често са в диапазона 7-13лв. Ако обаче още след първата тренировка си тръгнете доволни, най-добре си направете абонамент или си закупете месечна карта, тъй като така значително ще намалите разходите си за спортното занимание. Вземете и приятел със себе си, защото така ще усетите всичките предимства, които тези упражнения ви предоставят и напълно ще забравите, че тренирате.

Заключение

Канго Джъмпс тренировките са безопасно, лесно, удобно и бързо физическо натоварване за загубата на тегло. Те представляват изпълняване на различни видове движения, най-често подскоци, в ритъма на модерна и енергизираща музика. За целта трениращите трябва да носят специални обувки, които са иновативен и забавен начин за горене на мазнини, който все повече се популяризира. Те ви осигуряват ефекта на батут, като ви позволяват да скачате по-нависоко. Спортът е подходящ за всяка възраст и не забравяйте, тъй като изрично предпазва до 80% вашите мускули, кости и стави.

Подскоците са малко трудни за свикване и е почти невъзможно да се седи на едно място с обувките, за това колкото по-бързо научите техниката на отскачане, толкова по-лесно и приятно ще ви бъде. Упражненията могат да се практикуват както в зала, така и у дома. Съветваме ви обаче да посещавате мястото, различно от дома ви, защото така ще създадете нови запознантва и ще попаднете в среда от хора, които сте обединени от една обща цел. Всички отивате там, за да поддържате в добра форма тялото си и да се чувствате психически по-освободени. Тренировките не изискват никаква допълнителна екипировка, освен удобни дрехи, тъй като на място ще се снабдите със специалните ботуши. Хората, които са напуснали фитнес залата с отрицателно мнение след Канго Джъмпс тренировка, се броят на едната ви ръка. Така че какво чакате? Запишете се още днес и приоритизирайте здравето си. 

Източници:

JumpFit Indy
Kangoo Jumps: An innovative training device | British Columbia Medical Journal
Kangoo jump : Avis, bienfaits et guide d’achat | Top 5 meilleures ventes (2021)
Kangoo Jumps Training: 5 Beginner Exercises – MediGoo
On a testé le Kangoo Jumps, un cours de sport… Rebondissant ! | Konbini
What is Kangoo Jumps®? | funfitmotionlab
KangooJumps
0