BrandVoice Тренировки

Пилатес

Young ginger woman doing pilates exercises with reformer

Пилатес

Какво е пилатес?

Пилатес е система за физическа подготовка, фокусираща се върху упражнения, засилващи издръжливостта и силата на мускулите, както и върху подобряването на разтегнатеността на хората, които я практикуват. Тя помага и за създаването на правилна позиция на гръбнака и е разработена в началото на 20 век от Джоузеф Пилатес, на когото е кръстена. 

Упражненията в системата обикновено се правят в определен ред, едно след друго. Движенията имат имена, като „100-те“, „Слон“ и „Лебед“.

Позициите и движенията понякога може да изглеждат прости, но изискват много прецизност и контрол. Основен компонент в системата е силният фокус върху мускулният контрол, правилната техника и баланса.

Young woman doing pilates mermaid exercises

Пилатес за отслабване

Този метод не е аеробна форма на тренировка, така че се препоръчва да се комбинира с кардио тренировки. Тогава се получава и по-голям калориен разход, който от своя страна подпомага поддържането на по-нисък процент подкожна мазнина. 

Само по себе си, бягането със сигурност ще изгори повече калории за единица време от упражненията в тази система. И все пак, въпреки че това може да не е толкова ефективен начин за отслабване, колкото кардио упражненията, като бягане или плуване, това не значи че той не допринася също към крайния резултат.

Ако обичате часовете по пилатес, по-склонни сте да следвате този метод в продължителен период от време и комбинирате това с един качествен хранителен режим, то със сигурност ще забележите позитивни резултати както в това как изглеждате, но и по-важно в това как се чувствате. Ще усещате по-стабилни нива на енергия през деня, ще усещате тялото си по-здраво, ще имате правилна стойка и ще поддържате здравословен начин на живот.

Ако целта ви е отслабване, опитайте да комбинирате пилатес със здравословна диета и други форми на упражнения. Редувайте този метод със силови тренировки и други форми на кардио упражнения като ходене, плуване, бягане или колоездене.

Young woman practicing pilates

Какво казват проучванията за пилатес упражненията?

Някои доктори пък споделят, че ако желаете да укрепите зоните на корема и таза, както и да подобрите стойката си, то тогава методът е за вас. Той също така подпомага връзката ум-тяло, така че може да ви хареса, ако се наслаждавате на йога, но се нуждаете от малко по-интензивна тренировка.

Тази система е чудесен начин за укрепване и тонизиране, фокусиращ се върху средната част от тялото и е прекрасен начин да подобрите вашата гъвкавост. Добре е да комбинирате този метод с кардио тренировки, тъй като това не е аеробна тренировка.

Пилатес включва прецизни движения и специфични дихателни техники. Структурираната и програма осигурява премахва объркванията и чуденето по време на тренировка. Това е прекрасно условие за всеки начинаещ, който все още не е запознат с мускулните групи и не е сигурен как да започне или пък в каква последователност да прави упражненията.

Този метод може да бъде много натоварващ, затова започнете бавно. Инструкторите не трябва да бъдат лицензирани, така че е най-добре да получите препоръки, преди да изберете такъв. Някои от най-препоръчваните места за Пилатес тренировки са обектите на Пулс Фитнес. Можете да посетите техния уебсайт и запазите безплатна тренировка по пилатес.

Group of women exercising with pilates ring

Как да разбера дали пилатеса е за мен?

Някои хора не са сигурни дали следването на такава методика е подходяща за тях, тъй като имат определено здравословно състояние.

Ето какво казва науката по въпроса: 

Едно скорошно проучване, прави заключение, че пилатес упражненията, използвани в специални болници са безопасен и полезен метод за деца/юноши с Ювенилен Идиопатичен Артрит (ЮИА).

Можете да приспособите тази методика към вашите индивидуални нужди, така че той може да бъде чудесно допълнение към вашата аеробна тренировка, дори ако имате здравословни проблеми като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и холестерол. Първо обаче се консултирайте с Вашия лекар.

Ако имате диабет, може да се наложи да направите някои корекции в плана си за лечение на диабет, тъй като добавянето на мускулна маса помага на тялото ви да метаболизира по-добре глюкозата. Вашият лекар може да Ви каже какви промени трябва да направите. Кажете на инструктора си, че имате диабет и особено ако имате някакви усложнения като диабетна ретинопатия. 

При нашите партньори от Пулс Фитнес, можете да откриете не само най-модерните зали за пилатес, но и най-добрите треньори по Pilates в София. Можете да посетите техния уебсайт и запазите безплатна тренировка по пилатес.

Ако имате артрит, програма за силови тренировки като Пилатес е много важна част от вашата тренировъчна програма. Изследванията показват, че комбинацията от аеробни упражнения и силови тренировки може да помогне за овладяване на симптомите, поддържане на равновесие, поддържане на гъвкавостта на ставите и да ви помогне да достигнете и поддържате идеалното за вас телесно тегло.

Ако сте имали скорошна контузия на гърба или коляното, може да се консултирате с Вашият инструктор дали да не започнете да следвате метода. Той укрепва мускулите на бедрата (квадрицепсите), както и заобикалящите ги сухожилия и това може да помогне за предотвратяване на артрит и контузии на коляното. Също така може да помогне за предотвратяване на по-големи уврежданя, ако да кажем имате артрит.

Попитайте Вашия инструктор дали Пилатес би бил добър избор, ако имате хронична болка в кръста. Това ще ви помогне да укрепите слабите си основни, многоставни мускулни групи, които може да увеличат болката ви ако не им се обърне внимание. За най-добри резултати потърсете инструктор, който има поне няколко години опит в работата с хора с болки в кръста.

За бременните е препоръчително да се консултират с техния лекар. Много е вероятно да им бъде позволено да продължат да тренират по методиката, ако вече го правят, стигави позволят да продължите да следвате методиката, стига бременността да върви добре. Може да са необходими някои промени, когато коремът нараства на обем. Съществуват специални програми за пилатес за бременни жени, които можете да изпробвате.

Fit man doing fitness exercise on pilates ball in gym

Пилатес упражнения

Основният фокус на системата е върху коремните и гръбните мускули,

но можете да очаквате да видите увеличаване на силата в ръцете и краката си. Позициите и движенията, използвани за активиране на центъра на тялото, разчитат на крайниците за контрол, баланс и/или прилагане на допълнително натоварване.

Повечето упражнения в този метод не изискват нищо повече от йога подложка и понякога надуваема топка за тренировки. 

Упражненията ще повишат вашата гъвкавост и подвижност на ставите. Също така тази тренировка ще направи мускулите ви по-силни, като използвате собственото си телесно тегло вместо тежести. 

Някои примерни упражнения за начинаещи, които засилват сърцевината на тялото:

  • Дишане;
  • Повдигане на крака от лег;
  • Докосване на пръстите на краката с пръстите на ръцете;
  • Странични повдигания на краката;
  • Кълбо.
group of people exercising in gym

Групови занимания пилатес

Някои хора практикуват тази система върху йога подложка в уюта на дома си, гледайки видеа, но истината е, че повечето хора практикуват тази система в групови или индивидуални часове, с помощта на треньор, който да обърне персонално внимание на всеки участник. 

Когато човек е по-начинаещ, започването на тренировки с помощта на треньор е ключова, тъй като това намаля риска от контузии многократно. Когато сме още неуверени и плахи в определен вид спортна дейност винаги е добра идея да подходим разумно и да се допитаме до професионален треньор.

Също така, работата с треньор подпомага ефикасността на тренировката, тъй като както добре знаем, когато сме сами сме много по-склонни да се разсеем или да направим тренировката по-лесна, като я съкратим или прескочим някои упражнения. Това обаче води до по-малко изгорени калории, както и намалени ползи и ефективност от въпросната тренировка.

Могат да бъдат намерени много качествени такива групови занимания в големите градове в България. Примери за това са София, Пловдив и Варна.

В Пулс Фитнес и СПА се намират едни от най-качествените зали и треньори за групови тренировки както по метода Пилатес, така и такива свързани с кросфит, фитнес, танци и съоръжения за всякакви други спортове. Разгледайте всички групови занимания.

Заключение

Този метод представлява ефективни тренировки с функционален и стабилизиращ ефект. Може да бъде от полза за тонизиране на мускулите, тонизиране в областта на коремните мускули и подобряването на стойката.

Той може също да помогне за възстановяване от болки в гърба и други наранявания чрез укрепване на засегнатата област.

Ако искате да отслабнете, можете да включите тази система във вашият тренировъчен режим. Практикувайте пилатес, поддържайте здравословен хранителен режим и начин на живот за най-добри резултати!

Pulse Fitness & Spa - VIA AGENCY - НОВИНИ ОТ VIA COMMUNICATIONS & SOLUTIONS

Източници

The efficacy of clinical Pilates exercises in children and adolescents with juvenile idiopathic arthritis: A pilot study 

Pilates for Weight Loss: Does It Work? Pilates Exercises and Workout Benefits

0