Препоръчани Тренировки

Как да изберем фитнес инструктор?

Fitness Instructor Working with Young Woman in Gym

Как да изберем фитнес инструктор?

Неоспорим факт е, че мечтаната фигура и упоритите тренировки вървят ръка за ръка. Независимо дали се стремите към плосък корем, оформен гръб или стегнати бедра, физическата активност е неизбежна по пътя към постигането им.

Днес, опциите за избор на спортни дейности нарастват все повече и повече, както и броят на самите желаещи. Редица ентусиасти се стичат във фитнес залите всеки ден, с надеждата да подобрят външността и физическото си здраве. Процентът на успелите да се сдобият с желаните резултати обаче е значително по-малоброен на фона на общата маса посетители. Причината съвсем не е в това, че фитнесът не помага, както мнозина сред отказалите се твърдят.

Проблемът обикновено се крие в липсата на знания, дисциплина и най-вече нежеланието да се потърси помощ за справянето с тези два казуса. Ако вие смятате,че бихте дали на тренировките втори шанс, искате да започнете по-пълноценен начин на живот или просто да се информирате, то днешната статия е точно за вас!

Приятно четене!

Fitness Instructor Helping Young Woman

1. Изберете каква е вашата цел 

Първата и най-важна стъпка е да определите какви резултати искате да постигнете и приблизително за какъв период от време. Целите, които си поставяте за дадения времеви диапазон, трябва да са, разбира се, реалистични и постижими.

Обикновено стремежите на тренировките са в две насоки- отслабване или качване на килограми/натрупване на мускулна маса. Често пъти двете опции биват съчетавани като първоначалният фокус е свалянето на килограми и в последствие се набляга на натрупването на мускули.

Щом определите крайната си цел, следва намирането на подходящ фитнес инструктор, който да ви помогне максимално бързо да я постигнете. Споделете му вашите намерения, очаквания, както и информация за бивши травми, контузии, алергии или други медицински състояния (операции, прием на специфични медикаменти и др.). Ако посещавате или сте посещавали диетолог, съгласувайте се и с неговата експертиза относно вашите намерения да започнете хранителен и тренировъчен режим.

За постигането на максимално добри резултати силно препоръчително е тренировките да са съгласувани с определен хранителен режим. На този етап, диетата от лекар не би била ефикасна и подходяща, тъй като конкретното медицинско лице няма как да съобрази колко точно е натоварването, на което се подлагате в залата.

В тази насока може да ви помогне единствено фитнес инструкторът – човек, който има завидни познания не само в спорта, но и в сферата на здравословното хранене. Той най-умело би могъл да съобрази тренировките ви с хранителния режим и да следи стриктно за тяхното спазване.

Предимството на фитнес инструкторът е именно в това, че той е до вас почти непрекъснато и проследява напредъка ви при всяка една интеракция в залата. Тъй като честотата на седмичните тренировки във фитнеса обикновено е доста по-голяма от тази на консултациите при диетолог, първата опция е сравнително по-гъвкава и бързо може да бъде адаптирана при нужда. 

2. Проучете избрания от Вас фитнес инструктор и се убедете, че той ще ви помогне

Изборът на фитнес инструктор е също толкова важен, колкото и изборът на лекар. Не бихте доверили здравето си на некомпетентно медицинско лице, така както не бихте поверили тялото си на неподходящ треньор. 

Особено важно е да изисквате лиценз, но имайте предвид, че не винаги дипломата е показател за легитимност. Винаги проучвайте предварително вашия фитнес инструктор, както и компанията, за която работи. За да избегнете риска от попадане на неквалифициран такъв, добре е да се допитате и до мнението на ваши познати, които вече са минали по същия път.

Ако нямате такива, потърсете интернет отзиви и групи, където със сигурност ще ви насочат към някого или поне ще ви предупредят за какво да внимавате при избора си. Избягвайте запитването само на 1-2-ма човека, тъй като тяхното мнение може да е субективно. Хора, които се занимават активно в областта на фитнеса и здравословното хранене като диетолози, собственици на фитнес клубове, спортни състезатели или треньори обикновено са най-подходящите източници, до които да се допитате за второ мнение. 

В случаите, когато сте се насочили към фитнес инструктор на самостоятелна практика, проучете дали той има интернет уебсайт, преценете колко легитимна е информацията в него, има ли мнения на бивши клиенти. Проверете също за онлайн съдържание под формата на видеа, статии, аудио, подкасти и др. Ако изглеждат информативни, качествено и професионално направени, то по всяка вероятност това е човек, на когото можете да се доверите.

Woman Training with Fitness Coach

След като най-сетне сте се насочили към даден фитнес инструктор, провели сте с него няколко консултации, съставили сте заедно план за индивидуалните тренировки и сте обозначили целите си за конкретния времеви диапазон, идва момент, в който вашата преценка също е от съществено значение. Следете напредъка си непрекъснато и ако забележите, че въпреки усилията и постоянството ви, такъв почти липсва, то значи е добре да се пренасочите към друг личен треньор. Не винаги това се дължи на факта, че конкретния инструктор просто иска да ви вземе парите. Понякога липсата на достатъчно опит и експертиза в дадената сфера също оказват влияние. Поради тази причина, още по време на консултациите е добре да научите от колко време се занимава в сферата на здравословния начин на живот, както и колко разнообразни режими е изготвял до момента (или просто прилага един стандартен метод при всичките си клиенти).

Ето някои червени флагове, за които да внимавате:

 • Незаинтересованост дали изпитвате болка/дискомфорт по време на упражненията
 • Използване на обидни думи или груб език като средство за мотивация
 • Несериозно отношение спрямо ежеседмичните ви консултации
 • Използване на един и същи тренировъчен формат (еднакъв брой повторения или еднотипност на упражненията) за дълъг период от време

3. Консултирайте се лично с избрания от Вас фитнес инструктор 

Както вече споменахме, преди започване на тренировките е добре да проведете няколко разговора (на живо или онлайн) с вашия инструктор, за да се уверите, че ще се сработите. В случай, че сте се насочили към личен треньор от друг град, най-напред попитайте как разстоянието би повлияло на съвместната ви работа. Докато водите консултациите, обърнете внимание на определени черти в характера, отношението му, както и нивото на търпение, което проявява към вас. Ако забележите постоянна напрегнатост, изнервеност и склонност към избухливост по време на интеракциите си, има голяма вероятност това да повлияе негативно на тренировъчния процес като допълнително стресира и демотивира вас самите.

Обмислете предварително какви въпроси искате да зададете, като особено необходимо е да информирате още по време на консултациите за особености в здравното си досие и да попитате дали даденият инструктор се е сблъсквал и преди с вашите медицински състояния. Компетентността в това отношение е жизнено важна. Уместно е да попитате предварително каква екипировка ще ви бъде необходима, както и дали диетата ви ще включва хранителни добавки.

Много хора се подвеждат по това, че ако даден инструктор таксува голяма сума, то задължително качеството на услугите му също е високо. Не  винаги обаче случаят е точно такъв, затова не се ръководете непременно от цената. В момента, персоналните тренировки с фитнес инструктор струват около 200 лв. месечно (в различните краища на страната цената може да варира), а съставянето на индивидуален тренировъчен режим между 30 и 50 лв.

Ако вашият случай е по-специален и желаете да се подготвяте за състезания, олимпиади, маратони и тн., то месечната такса би се повишила с около стотина лева. Съществуват различни по качество на услугите фитнес зали, затова, в случай че имате съмнения, е препоръчително да се насочите към човек, който не е обвързан с конкретния център, а е на самостоятелна практика или има договор към установена на пазара компания. 

Ако сте готови да започнете своята промяна още сега – независимо дали става на въпрос за сваляне на мазнини, качване на мускулна маса или имате по-специфична цел, запишете се за безплатна консултация с главния фитнес инструктор на BAV.BG – Спасиан Чолаков.

  4. Бъдете готови да дадете всичко от себе си!

  Най-важният момент след започването на персоналните тренировки са именно силната воля, усърдната и стриктна работа. От тук насетне всичко зависи от вас самите. Самодисциплината е ключ към постигането на дълготрайни резултати. Първата стъпка към промяната е предприемането на действия. Мнозина начинаещи се отказват още в самото начало, поради недисциплинираност, липса на мотивация или страх от чуждата критика. А може би по малко и от трите. Не позволявайте на егото си да застава на пътя ви! 

  Знайте, че винаги можете да разчитате на треньора си за подкрепа и насърчаване, но определена част от пътя ще трябва да извървите сами. Разбира се, тук-там пътят ще става труден, ще се препънете не веднъж или два пъти, въпросът е в това да възвърнете стремежа си и да продължите напред. 

  triceps workout in gym

  Ако основния фокус на вашия режим е правилното хранене, то срещите с инструктора ви лице в лице не са въобще необходими. Достатъчно е да следвате установения график за прием на калории, да се чувате често с личния си треньор и да следите прогреса си. Когато става въпрос за хранителен режим, много хора се притесняват и изпадат в паника в момента, в който хапнат нещо нездравословно, извън диетата си и решават, че от там насетне вече няма смисъл да я спазват, щом веднъж са я нарушили. Истината е, че една вафла или кексче не са толкова голямо съгрешение, стига да не позволявате тези случаи да зачетсяват. 

  Помнете, че дори след като достигнете крайната си цел, ако се върнете към предишната си рутина, мечтаните резултатите, които сте преследвали толкова време, ще се изпарят до месеци. Добрата форма не е дестинация, а начин на живот!

  Единствената пречка, която трябва да преодолеете, сте самите вие! 

  Запазете безплатна консултация с главният фитнес инструктор на BAV.BG – Спасиан Чолаков!

   Източници:

   Pulse Fitness & Spa – най-добрите фитнес и спа центрове в България

   Healthline: Medical information and health advice you can trust.

   Anytime Fitness – Training | Let’s Make Healthy Happen

   What to look for (and avoid) in a personal trainer

   0