Здраве

Лук

Whole onions in a basket with halves of onions on the table.

Лук

Лукът е неотделима част от кулинарната и лечебна история на човечеството. С тъкмо история, насърчаваща вкусовите ни рецептори и подпомагаща здравето ни, той е съставка, която не спира да ни впечатлява с богатия си аромат и множеството си полезни свойства. От древни времена до съвремието, остава символ на вкус и здраве, и в тази статия ще разгледаме разнообразните аспекти на тази скромна, но изключително важна растителна култура.

Какво представлява лукът?

Лукът (Allium cepa) е растителен вид от семейство Лукови (Alliaceae), известен с богатата си история, кулинарни и лечебни качества. Характеризира се с луковици, които представляват основната част от растението и са изключително ценени за вкуса и хранителните си стойности. Известен е с широкото си приложение в готварството и кулинарията, където дава отличен вкус и аромат на ястията. Освен като подправка, растението има и лечебни свойства. То съдържа множество витамини и минерали, като витамин С, витамин Б6, фолиева киселина и калий. Това растение с богата история, като е датирано до древните цивилизации на Египет и Месопотамия. Символ е на живота и смъртта в митологиите на различни култури и е използван в обреди и религиозни практики. С течение на времето той става акцент в световната кухня и медицината.

Какви видове лук има?

Растението съществува в няколко разновидности и сортове, които се различават по форма, цвят, вкус и употреба:

  • обикновен (бял)  – този вид е най-познатият и широко използван в кулинарията. Обикновеният има бели луковици и мек, сладък вкус, който става още по-сладък след термична обработка. Той се използва в супи, салати, сосове и ястия;
  • червен (кромид) – червеният има характерната му бургундска или лилава обвивка. Той е по-сладък и мек на вкус в сравнение с обикновения и се използва в салати и като добавка към месни ястия; 
  • шалот – шалотът е по-малък и по-сладък от обикновения. Той е известен с изразителния си вкус и аромат и се използва във френската кухня за приготвяне на сосове и гарнитури;
  • златен – този вид има златисто-оранжева обвивка и сладък вкус. Той се използва за приготвяне на азиатски и латиноамерикански ястия;
  • праз лук – има дълги зелени стъбла и меки, нежни луковици. Той се използва като гарнитура или добавка към супи и салати.

Това са само някои от многобройните видове и сортове, които се култивират и консумират по целия свят. Разнообразието на растението позволява на кулинарите да го използват в различни кулинарни изкушения и да съчетават вкусове и аромати, които отговарят на техните предпочитания и рецепти.

За какво се използват?

Белият лук  се използва за много разнообразни кулинарни цели и е една от най-популярните подправки в световната кухня. Той придава характерен вкус и аромат на супи, сосове, рагута, маринати и десерти. Използва се нарязан на ситно в салати, като Гръцка, Цезар и други, за да добави свежест и вкус. Добавя се също към много видове супи и чорби, като картофена супа, пилешка супа и гулаш, за да подсили вкуса им. Действа като подправка при сотиране на зеленчуци и картофи. Много рецепти завършват с добавяне като нарязан или смлян за по-добър вкус и текстура. Той е ключов съставен елемент в много видове сосове, като болонезе, карбонара и бешамел. Може да се замразява или консервира, за да се запази за по-дълго време и да се използва приготвянето на ястия. Този съставен елемент добавя вкус, аромат и текстура към много видове ястия и съчетава добре с различни съставки, като месо, риба, зеленчуци и сирена. Шалотът придава уникален аромат и вкус на различни ястия. Често се използва в различни видове сосове и маринати, като винен сос, беарнез. Този сорт допринася за сладникавия им вкус и аромат. Шалотът се добавя към салати като френския винегрет или салати със сирена, за да придаде деликатен аромат и текстура. Също така е подправка на морски дарове, като миди и скариди, придавайки им вкус и аромат. Нарязан на ситно, може да бъде използван като съставка в различни видове паста и ризото. Този сорт е ценен в кулинарията поради своята способност да подобрява вкусовете и да придава изисканост на ястията. Той се предпочита заради нежния си вкус и уникалния си аромат и се използва както в професионалната готварска кухня, така и в домашната кулинария.

Какви са ползите от приема на кромид и праз лук?

Кромидът съдържа важни фитохимикали като кверцетин и алицин. Ето някои от ползите, свързани с приема на кромид:

  • антиоксидантно действие – кромидът е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват клетките от окислителни увреждания; 
  • подкрепа на сърдечното здраве – растението може да намали нивата на холестерола и кръвното налягане, тези фактори са свързани с риска от сърдечно-съдови заболявания; 
  • антимикробно действие – алицинът, който се съдържа в кромида, има антимикробно и антибактериално действие, което може да помогне при борбата с инфекции;
  • подпомагане на имунната система – кромидът е свързан с подобряване на имунната функция и по-добра резистентност срещу различни болести.

Праз лукът също предлага редица ползи за здравето:

  • антиоксидантно действие – този сорт съдържа антоцианини, които са силни антиоксиданти, способни да намалят възпалението и да защитят клетките от увреждане;
  • съдържание на флавоноиди – съдържа флавоноиди, като кверцетин, които могат да имат антиалергични и противовъзпалителни свойства; 
  • подпомагане на сърдечното здраве – някои изследвания показват, че този сорт може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания чрез регулиране на холестерола и кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че приемът на кромид лук и праз-лук трябва да бъде част от разнообразната и балансирана диета. Луковите култури могат да се използват като част от вкусни ястия, които подпомагат здравето, но не трябва да заменят основните хранителни групи. Преди да включите нови храни в диетата си, винаги е добре да се консултирате със здравен специалист или диетолог.

Какви са техните хранителни стойности?

Хранителните стойности на тези две съставки на 100 грама порция са:

  • праз лук

Калории: Около 32 калории

Въглехидрати: Приблизително 7.34 грама

Белтъци: Приблизително 1.83 грама

Мазнини: Приблизително 0.41 грама

Фибри: Приблизително 2.6 грама

Витамини и минерали:

  – Витамин С

  – Фолиева киселина: Тази съставка подпомага клетъчното развитие и растеж.

  – Витамин К: Важен за здравето на костите

  • кромид

– Калории: Около 42 калории

– Въглехидрати: Приблизително 9.58 грама

– Белтъци: Приблизително 1.1 грама

– Мазнини: Приблизително 0.17 грама

– Фибри: Приблизително 2.2 грама

– Витамини и минерали:

  – Витамин С

  – Фолиева киселина

  – Калий 

Заключение

Този зеленчук е много разнообразен растителен вид с множество сортове, като бял, кромид, шалот и праз лук. Те се използват в различни кулинарни приложения и имат различни вкусове и аромати. Освен като подправка, лукът има и лечебни свойства и е богат на витамини и минерали. Както белият, така и червеният са свързани с ползи за здравето, като подпомагане на сърдечното здраве и имунната система. Тяхната хранителна стойност е сравнително ниска по отношение на калории, но съдържат важни хранителни вещества.

Източници

Onion | Description, History, Uses, Products, Types, & Facts | Britannica

Onions: Benefits and nutrition

6 Types of Onions and How to Use Them | Taste of Home

23 Types Of Onions From A to Z (With Photos) | Live Eat Learn

Onions: 7 Different Types and How to Use Them

What is the effect of purple onion? | Vinmec

9 Impressive Health Benefits of Onions

Green Onion Nutrition Facts and Health Benefits

Onions 101: Nutrition Facts and Health Effects

Onion Nutrition Facts and Health Benefits

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0