Здраве

Пъпеш: Какво трябва да знаем

Fresh melons on wooden table

Пъпеш: Какво трябва да знаем

Има нещо във вкуса на пъпеша, което просто ни навява на мисълта за лятото. Дори и през зимата, една хапка от любимия плод може да ни накара да тръпнем в очакване, за това, което ни предстои след само няколко месеца. Нека обаче да разберем всичко за него, от това какви видове има, до какви са неговите ползи и как да го отглеждаме.

Какво представлява пъпешът?

Пъпешът принадлежи на семейство Cucurbitaceae, а латинското му име е Cucumis melo. Той е сестра на динята, като и двата плода се отглеждат по един и същи начин и по едно и също време на бостаните. Стъблото му се влачи, покрит е с груби власинки, а листата му са с продълговати и кухи дръжки. Плодът крие изключителни ползи и има неочаквано много сортове. 

В кои региони се отглежда?

Към момента се отглеждат в почти всички тропични и субтропични региони, като Китай е смятан за най-големия производител. Турция и държавите около средиземноморието също имат развито производство.

Въпреки това всеки би могъл да си засади пъпеш, важно е обаче да се погрижи за установяването на най-добрата среда за него. Плодът не е особено претенциозен, но е важно той да се засади на неветровито място, тъй като вятърът пречи за плавния му растеж. 

Почвата трябва да бъде обработена, а засаждането става чрез семена, които се сеят към средата на април в почва, затоплена до 14°C.                                        

Каква е неговата хранителна стойност?

Поради многото разновидности на пъпеша, всички те имат различни хранителни стойности, но са сравнително подобни. Една порция (една чаша) канталупа има само 53 калории, но има високо съдържание на витамин А и С, както и на калий и фолиева киселина. Динята съдържа най-малко калории – 46 на порция, но е богата на антиоксиданта ликопен, който е свързан с намаляване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и е полезен със значителното си количество на витамин А, С и калий.

Хранителна стойност на 100 грама “медена роса”:

​​Калории: 36

Протеин: 0.54 г

Мазнини: 0.14 г

Въглехидрати: 9.09 г

Фибри: 0.8 г

Захари: 8.12 г
Сукроза: 2.48 г.
Глюкоза: 2.68 г.
Фруктоза: 2.96 г.

Калций: 6 мг
Магнезий: 10 мг
Фосфор: 11 мг
Калий: 228 мг
Натрий: 16 мг
Витамин C: 18 мг
Витамин A: 50 IU
Lutein: 27 мг

Какви са ползите от неговия прием?

Пъпешите не само са нискокалорични, но имат много полезни витамини и минерали. Всъщност, една свежа диня, канталупа или медена роса съдържа до 90% вода, което ги прави едни от най-полезните снаксове. Нека видим някои от ползите от консумацията на пъпеши:

 • витамин C – подкрепя имунната система, заздравява кожата и подобрява здравата мозъчна функция.
 • калий – важен минерал за сърдечносъдовите органи. Недостатъкът на калий може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм;
 • мед – помага регенерирането на клетките, което подобрява състоянието на кожата;
 • витамин В – подпомага изчистването на токсините от тялото;
 • каротеноиди – антиоксидант, който помага за здравето на очите;
 • витамин А – важен за здрави зъби, кожа, и кости;
 • ликопен – силен антиоксидант който служи за превенция от нараняване на клетките и предотвратяване на няколко вида рак. Колкото по-силен е цвета на плода (в частност динята), толкова повече ликопен съдържа.

Когато се чудите дали да хапнете някой пакетиран снакс или пък свеж пъпеш, заложете на плода, защото вече знаете всички ползи, които крие.

Какви видове пъпеш има и как да ги различим?

Съществуват изключително много видове, повечето, от които никой от нас не е чувал преди. Всички те спадат към един от тези 4 рода:

 • citrullus – обикновената диня, както и някои по-рядко срещани видове спадат към този род, отличаващ се основно по формата на листата си, които са дълбоко разсечени;
 • cucumis – включва както пъпеши, така и краставици, тъй като те имат доста близки характеристики. Основните видове като медена роса и канталупа също спадат към този род;
 • benincasa – по-рядко срещан е в обичайните градини, тъй като има само един вид – Benincasa hispida, известен като восъчна тиква, произхода, на която е от Югоизточна Азия;
 • momordica – включва по-широка гама и може би сте чували за нея като горчив пъпеш – стандартно ястие в много азиатски култури.

Нека по-отблизо да разгледаме някои от основните видове:

 • хами – с произход от Хами, Китай, плодът прилича много на канталупата, но вместо обла, формата му е продълговата;
 • медена роса – обикновено има бяла или жълта кора, като този с бялата е по-сладък. Вътрешността му е зелена, мека и сочна. Центъра съдържа семена, които се отстраняват преди консумация;
 • канарски – кората им е плътен и ярък жълт цвят. От вътре цвета е бежов, подобен на този на круша, а в зоната, където се намират семките, е леко оранжев, приличащ на цвета на праскова;
 • канталупа – има груба кора и сладка, оранжева вътрешност. Обичайни са за европейските пазари и са наименувани на името на „Cantalupo“, Италия, откъдето произхождат;
 • галия – кората му наподобява тази на канталупа, а лимонено-зелената му вътрешност е като тази на медената роса;
 • небесна ракета – прилича на медената роса, има твърда жълта кора и зеленикава вътрешност.

Лесна рецепта за сладолед от пъпеш

Необходими продукти:

 1. Пъпеш – 1 бр. (около 1,5 кг.)
 2. Захар – 200 гр.
 3. Сметана – 400 мл
 4. Прясно мляко – 800 мл
 5. Ванилова захар – 4 пакета

Стъпки на приготвяне:

 1. Почистете плода от кората и семките.
 2. Пасирайте го в блендер.
 3. На слаб огън разбъркайте захарта и млякото докато кипне.
 4. Смесете захарта и млякото с пасираното пюре и отново сложете на котлона докато кипне.
 5. Свалете от котлона и добавете ванилията и сметаната.
 6. Оставете на стайна температура за 2 часа и приберете във фризер, докато е готов за консумация.

Готови сте! Приятно хапване.

Заключение

До сега може би дори не сте подозирали колко много видове от любимия летен плод на всички има, но вече знаете спецификите на най-известните от тях. Насладете се на свежестта им и започнете своето първо начинание като градинар, като експериментирате с засяването на един пъпеш.

Източници

The Different Types of Melon: Rare & Common Varieties

Interesting Facts about Melon Plant

Melons: A Healthy Poolside Snack

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0