Спорт Тренировки

Топ 5 ползи от спринтовете

Active male in hoodie starting sprint run on dirty road

Топ 5 ползи от спринтовете

Спринтовете са една от най-популярните бегачески физически активности. Те са интегрирани в тренировъчния процес на много различни спортове, като най-популярните биват: баскетбол, волейбол, футбол, ММА и разбира се – лека атлетика. Техните ползи се забелязват особено при интервалните спортове като гореизброените, тъй като изграждат издръжливост за къси, интензивни движения, основани на едно основно качество – експлозивност.

За разликата от дългите бягания, спринтовете се фокусират върху максималното натоварване в кратък участък и не изискват наличието на издръжливост за по-продължителен период от време, което ги прави доста подходящи и за средностатистическите хора, които не притежават развита физическа култура. В днешната статия ще разгледаме какви са основните ползи от този тип физическа активност.

Подобряват спортните постижения на опитни и професионално трениращи атлети

Включването на спринтовете в цялостната физическа активност значително подобрява крайните спортни резултати. Според проучване в Американското списание за сила и издръжливост, тренираните бегачи подобряват значително както издръжливостта, така и анаеробните постижения след  само две седмици спринтови интервални тренировки.

При по-продължителни периоди при професионалните спортисти се наблюдават допълнителни ползи като  значително подобряване на мускулатурата, отговорна за експлозивните движения, което в определени спортове може да донесе допълнително предимство пред противника.

Увеличават силата ви

Тъй като тренировката за спринт изисква бързи изблици на енергия в анаеробно състояние,то ползите от нея ще включват подобрение на силата и скоростта си. За разлика от дългите бягания, този тип интервални отсечки наблягат не толкова върху продължителната издръжливост, колкото върху експлозивността и максималното физическо усилие на мускулите на краката за кратък период от време. С течение на времето силата на краката нараства значително и позволява много по-добри резултати на бягането на къси разстояния.

Повишават анаеробния праг

Чрез спринтовете можете да увеличите анаеробния си праг, като това позволява на тялото ви да работи по-усилено за по-дълъг период от време, без да се претоварва. Това носи сериозни ползи в дългосрочен план.

Повишаване на нивата на ефективност на тренировката

Добавянето им към вашата активност дава възможност да се възползвате от високоинтензивните интервални тренировки HIIT и техните ползи. Този тип тренировка съчетава по-интензивни интервали с период на възстановяване с ниска до умерена интензивност. Това не само спестява време и повишава вашата сърдечно-съдова форма, но може да ви помогне да изгорите повече калории, отколкото тренировка в статично положение. Ако искате да постигнете максимален резултат за по-кратък тренировъчен интервал, то този тип физическа активност е подходяща за вас.

Запазват мускулната маса 

Една от основните ползи при правенето на спринтове е свързана със запазването на мускулна маса. Вашето тяло е изградено от мускулни влакна тип I и тип II. Изграждането на тип I, или бавно съкращаващи се мускулни влакна, се получава когато бягате на разстояния над километър или правите по-дълги кардио упражнения. Тип II или бързите влакна са това, което използвате, когато правите спринтове. Според Американската асоциация за упражнения, влакната от тип II подобряват изразителността на мускулите и придават на краката ви изчистен вид.

Освен това, тъй като влакната от тип II атрофират с напредване на възрастта, изпълнението на спринтови интервали може да помогне за запазване на чистата мускулна маса, която често се губи с възрастта. За разлика от дългите бягания, този тип физическа активност няма да доведе до изгаряне на значително количество мускулна маса, но ще помогне за изчистване от мазнините. Ако искате да запазите естетичния външен вид на тялото си и да го поддържате в максимално добро състояние за продължителен период от време, късите интервални бягания определено ще са ви от полза.

За какво трябва да внимавате

При всяко упражнение има детайли, които трябва да съблюдавате, за да не се контузите или пък да се претоварите. Спринтовете не са подходящи за хора с мускулно-скелетно нараняване, лоша мускулно-скелетна основа или неправилни модели на движение поради своята интензивна натура и експлозивен характер. Те не са подходящи и за хора със сърдечно-съдови проблеми поради интензивното приемане на кислород при изпълнението им. Ако искате да ги интегрирате в тренировъчната си програма, трябва да сте сигурни, че няма да ви причинят неприятности.

Въпреки това, ако имате някои от гореспоменатите проблеми, то все още можете да се възползвате от интервални натоварвания с нисък интензитет като колоездене или плуване в басейна 

Друг важен аспект от този тип тренировки е настилката. Бягането на спринтове на писта осигурява по-мека повърхност от тротоара или асфалта на улицата. Ако имате качествена писта наблизо и сте решили да практикувате този тип упражнения, възползвайте се от нейните предимства. Някои фитнес зали  разполагат със закрити писти или пътеки, които можете да използвате. Независимо от терена, уверете се, че имате адекватните обувки за целта.

Runners Stretching After Workout

Заключение

Спринтовете носят широк набор от ползи за вашето тяло в краткосрочен и дългосрочен план, затови ви съветваме да ги включите във вашата тренировъчна програма. Въпреки това бъдете внимателни при практикуването им и си създайте подходящите условия за целта, за да постигнете максимален ефект и да избегнете контузии.

Източници

Sprint Workouts: Burn Calories, Tone Muscles, Increase Anaerobics

0