Здраве

Всичко за подкожните мазнини

Cropped shot of a women has overweight. she shows excess fat of the waist. she wants lose weight. concept of surgery and subcutaneous fat breakdown.

Всичко за подкожните мазнини

В свят, в който обществените стандарти често диктуват представата ни за красота, е важно да приемем и да приветстваме естественото разнообразие, което ни определя като индивидуални личности с единствени по рода си черти. Подкожните мазнини, често срещан и напълно нормален елемент в нашето тяло, играят важна роля не само за външния ни вид, но и за цялостното ни благоразположение. Макар да е вярно, че прекомерното или недостатъчното количество подкожна мазнина може да има неблагоприятни последици за здравето ни, важно е да признаем, че известни нива са от съществено значение за поддържане на телесните функции и стимулиране на стремежа към положителен и здравословен образ на тялото.

Какво представляват подкожните мазнини и какви са техните функции?

Подкожните мазнини са мастни тъкани, които се натрупват и съхраняват точно под повърхността на кожата. Това са тези, които можете да хванете и стиснете между пръстите си. Подкожните такива се натрупват главно около бедрата, дупето, слабините и корема. Висцералните са тези, които се намират дълбоко в коремните органи и не са видими за простото око. Те обграждат стомаха, черния дроб, червата и други важни органи. Горният слой на кожата е епидермисът, а средният е дермата. Подкожните мазнини са най-дълбокият слой. Те имат жизненоважни функции и играят съществена роля за нашето благосъстояние:

 • предпазват мускулите и костите от удари и падания;
 • улесняват преминаването на кръвоносните съдове от кожата към мускулите;
 • регулират и контролират температурата на тялото;
 • прикрепват дермата към мускулите и костите чрез съединителна тъкан.

Кои са причините за появата им?

Всеки организъм произвежда известно количество подкожна мазнина, но факторите, свързани с начина на живот, като диета и физически упражнения, както и генетиката, влияят върху количеството, което човек натрупва. Вероятността за образуването на тези тъкани е по-голяма, когато:

 • прекарвате дълго време в седнало положение;
 • практикувате рядко аеробни дейности;
 • разполагате с малка или незначителна мускулна маса;
 • приемате повече калории, отколкото изразходвате;
 • имате инсулинова резистентност или диабет.

Как да ги намалим?

За да намалите коефициента на подкожните тъкани в организма ви, трябва да приемате по-малко калории, отколкото изгаряте. От значение обаче са конкретните храни, които консумирате. Протеините, например, ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време. Консумацията на повече протеини може да улесни спазването на диета и да намали желанието ви за храни с високо съдържание на захар. Въглехидратите и захарта са свързани с диабета и възпрепятстването на обмяна на веществата. Замяната на някои въглехидрати с варианти с по-високо съдържание на белтъчини ще стимулира метаболизма ви и ще предотврати възникването на метаболитни проблеми.

Подкожните тъкани съхраняват енергията в организма. Това означава, че изгарянето им изисква изразходване на енергия под формата на калории. Упражненията, които са най-ефективни в това отношение, включват:

 • аеробни упражнения и кардио – тази група се състои от фитнес упражненията, които повишават сърдечната честота, като бягане, плуване и скачане на въже. Колкото по-интензивно е упражнението и колкото по-дълго го изпълнявате, толкова повече калории ще изгорите;
 • високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) – характеризират се с кратки серии от дейности, последвани от периоди на по-ниска активност. Например една HIIT програма може да включва бягане в продължение на 1 минута, последвано от 2-минутна разходка, след това още 2 минути бягане или друго интензивно упражнение, например скачане на въже;
 • силови тренировки –  упражненията за сила, като например вдигането на тежести, изгарят малко или никакви мазнини. Въпреки това мускулите изгарят калории, така че изграждането на мускули е една от стратегиите за засилване на метаболизма. Важно е да се отбележи, че хората с по-голяма мускулна маса изгарят повече калории, дори когато не спортуват;

Грижата за менталното здраве е от съществено значение за хората, които се опитват да се сбогуват с проблема. Хроничният стрес кара тялото непрекъснато да отделя хормон, наречен кортизол. В малки количества и краткосрочни периоди кортизолът не оказва неблагоприятно влияние върху дейността на тялото. Но продължителното въздействие на кортизола върху организма ви може да възпрепятства загубата на тегло, особено ако приемате храни с високо съдържание на захари и въглехидрати.

Какви са рисковете при наличие на повече подкожни мазнини?

Определени количества подкожни тъкани са полезни за организма. Те предпазват тялото ви, служат като енергиен резерв и имат много други ценни функции. Прекалено високият им процент може да окаже нездравословно влияние върху тялото. Ако имате твърде много подкожни мазнини, това често е знак, че висцералните ви такива също са с голямо процентно съдържание. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като например:

 • ракови образувания;
 • заболявания на черния дроб, причинени от мазнини – мастните заболявания на черния дроб са състояния, при които мазнините се натрупват и се синтезират в черния дроб;
 • заболявания на жлъчния мехур – включват камъни в жлъчката, които могат да доведат до възпаление на жлъчния мехур (холецистит);
 • високо кръвно налягане (хипертония) – предизвиква кръвта да преминава през кръвоносните съдове с по-голяма сила от нормалното;
 • бъбречно заболяване – характеризира се с увреждане на бъбреците и затруднено филтриране на кръвта;
 • остеоартрит – причинява болка, подуване и намалена подвижност на ставите;
 • сънна апнея – това е заболяване, при което не дишате редовно по време на сън;
 • инсулт – настъпва, когато кръвоснабдяването на мозъка внезапно прекъсне поради запушване или спукване на кръвоносен съд в мозъка или шията;
 • диабет тип 2 – това е заболяване, което се появява, когато кръвната ви захар е твърде висока.

Съществува ли опасност от наличие на твърде малко подкожни мазнини?

Твърде ниското им количество може да бъде също толкова вредно, колкото и прекалено високото. Гладуването за лятно тяло или прекомерният спорт за шестте плочки в коремната област може да бъде също толкова нездравословно, колкото и наднорменото тегло. Това, че сте отслабнали или най-накрая сте се сдобили с плосък корем не означава непременно, че полагате правилните грижи за тялото си.

В 12-месечно проучване, проведено от International Journal of Sports Physiological Performance, се проследява телесният състав и физическото състояние на мъж, състезаващ се по културизъм, чийто процент телесни мазнини е около 4,5 % за състезанията. Изследователите посочват, че са настъпили няколко негативни резултата, съответстващи на преумората, като намаляване на физическата работоспособност и увреждане на функциите на имунната система.

По-късно проведено разследване показва, че за да постигнат тези изключително ниски нива, спортистите разчитат на стероиди, лекарства и добавки, които да им помогнат да постигнат целите си – обичайни практики в областта на бодибилдинга. Тези практики, макар и полезни за постигане на желания външен вид, са свързани със значително по-голям риск от сърдечни заболявания и чернодробна дисфункция.

От друга страна, жените бодибилдърки изпитват допълнителен страничен ефект от изключително ниския процент телесни мазнини – временно спиране на менструацията или аменорея. Освен това е доказано, че състезаващите се бодибилдърки имат същите навици, свързани с храненето, като тези на страдащите от булимия. Това може да доведе до репродуктивни проблеми и проблеми с плодовитостта.

Заключение

Въпреки че процентът на подкожните мазнини е показател от основно значение, разчитането само на него няма да ви даде решения или отговори, които да подобрят цялостното ви благосъстояние и физическа форма и здраве. Вашето тяло е изключително сложна система от специфични компоненти, които работят заедно. Мислете за процента подкожни мазнини като за едно дърво в голяма гора. Съществено важно е да получите възможно най-много информация за състоянието на цялата гора, а не само за една конкретна област от нея.

Натрупването им над препоръчителните нива може да допринесе за появата на здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, но поддържането на балансирано количество подкожни мазнини чрез подходяща диета, упражнения и здравословен начин на живот е от съществено значение. Разбирането на функциите им и управлението на техните нива може да доведе до подобряване на качеството на живот, имунната система и физическата издръжливост.

Източници:

What is subcutaneous fat?

Subcutaneous fat – Cleveland Clinic

Ways to lose subcutaneous fat

Is It Healthy to Have a Low Body Fat Percentage?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0