Здраве

Билки за отслабване

Healing herbs,herbal medicine

Билки за отслабване

Какво представляват билките за отслабване?

В търсенето на начин да отслабнат, хората често са готови да пробват много различни начини.

Механизмът на отслабването е много прост – приемът ви на калории трябва да е по-малък от количеството на изгорените. Това е т. нар. калориен дефицит.

Има много начини да подпомогнете изгарянето на мазнини, като най-важният от тях е храненето, а след него и тренировките. 

Любопитно е, че калорийният дефицит всъщност може да бъде стимулиран от други неща, а такива например са билките за отслабване.

Благодарение на тях метаболизмът може да бъде забързан, както и горенето на калории, което не води до загуба на мускулна маса, а напротив. Благодарение на тях и правилното им използване, отслабването се превръща в по-поносима и лесна задача, особено ако се комбинират с правилно хранене и тренировки.

Ефектът им се изразява в:

 • Забързване на метаболизма
 • Диуретично действие 
 • Потискане на апетита
 • Поглъщане на въглехидрати и нутриенти
 • Подпомагане на хормони (напр. тестостерон и естроген)

Кои са най-популярните билки за отслабване?

Има много билки, които подпомагат свалянето на килограми. Трудно е да се определи коя е най-добрата билка за отслабване, но ето ги 5-те най-популярни такива:

 • Кайенски пипер 

Това представлява вид лют пипер, който се използва често за овкусяване на много храни, но заедно с лютивия и пикантен вкус от него получавате и други плюсове. 

Кайенският пипер съдържа веществото капсаицин, което подпомага забързването на метаболизма и изгарянето на повече калории, както и намалява чувството за глад, като понижава нивата на грелин в тялото (стимулиращия глад хормон).

Изследвания показват, че хората, които приемат капсаицин са увеличили изгарянето на калории и чувствали глада си потиснат, като по този начин отслабнали.

 • Турмерик 

Това растение е познато със своите медицинско доказани свойства, като една от тях е и отслабването.

Турмерикът съдържа широко изучаван химикал наречен куркумин. Неговото действие се изразява в понижаването на подкожните мазнини и изгарянето на мазнини в тялото като цяло, което според проучване може да намали до 5% от теглото ви, ако се приема два пъти дневно. 

Куркуминът също може да блокира произвеждането на мазнини в тялото.

Това растение не е непознато на хората, понеже се използва широко в кухнята и не само. Познати са много негови полезни свойства, но се оказва, че може да помогне и при отслабването.

Джинджифилът може да забърза метаболизма, да подпомага изгарянето на мазнини и да потиска апетита. До това заключение стигат учени, след като провеждат опити върху хора и животни.

 • Канела 

Канелата е също добре позната. Ароматната подправка се добива от вътрешната кора на дървета от вида Cinnamomum

Ползите от канелата са много, но някои от най-важните се изразяват в намаляването на кръвната захар и отслабването чрез потискане на апетита и глада. 

Първото се получава, защото канелата може да мимикира инсулина и следователно да контролира нивото на кръвна захар, а потискането на глада и апетита идва от способността ѝ да влияе върху някои разграждащи ензими. Благодарение на канелата те не разграждат въглехидратите и по този начин се чувствате сити за по-дълго време, а приемате по-малко храна.

 • Глухарче

Глухарчето е слаб диуретик и лаксатив, забързва метаболизма и намалява нивата на холестерол в кръвта. Това растение съдържа и много витамини и минерали, които са полезни за организма. Има свойството да елиминира мастни киселини. По този начин глухарчето може да помогне по пътя ви с отслабването, но трябва да се има предвид, че може да доведе до негативни последствия заради диуретичните си свойства и трябва да се използва внимателно.

Билките за отслабване имат ли странични ефекти?

Често се схваща погрешно, че всяко нещо, което идва от природата е по-полезно от това, които човекът произвежда, но дори природните растения могат да имат своето негативно влияние. Лекарите съветват да се има предвид, че те не са създадени според някакво предназначение и не са достатъчно тествани за всичките си свойства, за да може да е сигурно, че са безопасни. Още повече, билките могат да реагират с лекарства, поради което преди използването им е най-добре да се направи консултация със специалист. 

Някои странични ефекти предизвикани от тях са:

 • Алергични реакции или сърбежи 
 • Астма
 • Главоболие
 • Отпадналост
 • Повръщане
 • Диария 
 • Някои водят до чернодробни заболявания и др.

Не се препоръчва на бременни жени или жени, които планират бременност да приемат растения за отслабване, както и не е препоръчителен приемът на такива от малки деца.

При покупка, винаги се доверявайте на надеждни източници.

Как да изберем подходящата за нас билка за отслабване?

Билките за отслабване са много и е трудно да се прецени коя точно ще бъде подходяща за вас. Както вече споменахме те могат да крият и рискове за здравето и преди да се използват , трябва да се проучи какви са техните свойства и странични ефекти. За да изберем коя е подходяща за нас трябва да следваме някои прости стъпки:

 1. Проучване – ако се интересувате от темата за отслабване и по-специално от природни начини за отслабване, то на първо място трябва да се информирате какви билки има и кои от тях са най-ефективни. Колкото повече се поинтересувате, толкова по-голям избор ще имате.
 2. Избор на билка – след като сте проучили различните видове, то можете да се спрете на такава, която отговаря на това, от което имате нужда, напр. това което ви пречи да отслабнете е бавен метаболизъм, което значи, че трябва да изберете такава, която може да го забърза. Не забравяйте, че често попадаме в интернет на билки, които е възможно изобщо да не виреят в България или близките страни и доставяне им може да бъде проблем.
 3. Проучване на нейната ефективност – след като сте избрали билка, която отговаря на вашите нужди, то трябва да сте сигурни, че е достатъчно ефективна. Някои имат по-слабо действие от други.
 4. Проучване на съдържанието ѝ – важно е да проучите какво съдържа, защото някои реагират с лекарства и ако приемате такива, то трябва да сте сигурни, че е безопасно да използвате растението докато приемате лекарствата. Също важно е да сте сигурни в съдържанието, защото е възможно да сте алергични към нещо, което се съдържа в тях.
 5. Проучване на страничните ефекти – както споменахме, мака да са природни продукти, тези растения също имат странични ефекти. Проучете какви са те и как можете да реагирате, ако получите някой от тях.
 6. Консултация с лекар  – най-важната стъпка е да се консултирате с вашият личен лекар. Той познава тялото ви най-добре и ще ви посъветва какво да правите.

С тези прости стъпки вие можете да изберете подходящата за вас билка.

Билки при менопауза

Менопаузата е момент от живота на всяка жена, който често настъпва в четвъртото или петото десетилетие от нейния живот. Менопаузата се свързва с множество неприятни състояния на топли и студени вълни, безсъние, главоболие, притеснение, болки в костите и др. 

Обикновено жените прибягват до лекарства, за да им помогнат в борбата с неприятните симптоми. 

Освен лекарствата има и природни начини за справянето с този проблем и това са билките. Някои от тях имат изключително действие при менопауза, а ето и някои от тях:

 • Черен кохош

Това растение, чиито корени идват от Северна Америка е използвано от американците от много отдавна при нощни изпотявания и топли вълни, свързани с менопаузата.

Смята се, че черният кохош помага при симптомите на менопауза колкото лекарствата.

Ако сте боледували или боледувате от чернодробно заболяване, избягвайте черният кохош.

Други обичайни странични ефекти са докладвани рядко.

 • Масло от вечерна иглика

Растението също може да помогне при топли вълни, както и при понижаване на плътността на костите, което ги прави по-чупливи.

Направени са експерименти, които показват, че маслото от вечерна иглика наистина има влияние върху топлите вълни, а друг експеримент показва, че е полезно колкото калция за костите. 

Маслото е и изключително безопасно за използване, тъй като не са докладвани сериозни странични ефекти. Въпреки това може да не реагира добре с лекарства за ХИВ. Ако приемате някакви лекарства е добре да се консултирате с лекар.

 • Соя

Соята е богата на изофлавони. Това са вещества, които имитират хормона естроген в тялото.

По време на менопаузата повечето симптоми са свързани с отказа на тялото да произвежда естроген. Това означава, че соята може да помогне, като изофлавоните заместват естрогена и по този начин симптомите се появяват по-рядко. Соята също така помага при болки в костите. 

Това са само част от нейните свойства. Растението има и много други полезни свойства, стига да не сте алергични към нея.

 • Женшен

Тази билка е една от най-популярните в медицината.

Доказано е нейното благоприятно действие върху имунната система и сърцето. Също така дава енергия.

При жените в менопауза помага като подобрява настроението и сексуалната активност.

Въпреки това се консултирайте с лекар преди да използвате, особено ако приемате лекарства за кръвно налягане и диабет.

 • Валериана 

Валерианата е широко използвано в успокоителните хапчета и като цяло често се използва при стрес или безпокойство. 

При менопаузата от помага при инсомния и топли вълни. Много жени твърдят, че валерианата наистина им помага при справянето с топлите вълни повече от лекарствата. Ефективността на валерианата може да се повиши, ако се комбинира с балсам от лимон. 

Не бива да използвате валериана, ако приемате и лекарства за сън.

Билкови рецепти

Билките за отслабване могат да се приемат по различни начини, но може би най-вкусният от всички е като ги включим в менюто си. Вижте нашите 5 рецепти, които включват билки за отслабване и им се насладете!

 • Напитка със сироп от градински чай и мед 

Градинският чай е богат на витамини А, С, Е и К и на много антиоксиданти. Има ниско съдържание на калории и въглехидрати и може да подпомогне свалянето на килограми. Обикновено се използва в напитки, а ето и една такава:

Необходими продукти:

90  мл джин (опционално)

45  мл  пресен сок от лайм 

30  мл  сироп от градински чай и мед

150 мл  сода

няколко листа зелен градински чай за украса (накиснати)

За сиропа от градински чай и мед:

½ чаша мед

½ чаша вода

5-6 свежи листа градински чай

Начин на приготвяне:

В чаша добавете няколко листа от градинския чай и лед. След това добавете джина, сиропа от мед и чай и сока от лайм. Разбъркайте добре. Добавете содата и отново разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още от сиропа. Украсете със зелените листа от градински чай и сервирайте.

 • Супа с лимон и кориандър

Кориандърът е познат заради доброто си влияние върху метаболизма. Според експерти също и помага за отърваването от токсини в тялото. Също така кориандърът е пълен с хлорофил, който е свързан с отслабването. Тази билка се използва в доста рецепти, а ето и една от тях:

Необходими продукти: 

4 чаши бульон (използвайте зеленчуков такъв, като можете да добавите и зеленчуци като моркови, домати, чесън)

2 с.л. лук – ситно накълцан

2 с.л. лимонов сок (или на вкус)

2 ч.л. чили сос (или на вкус)

1 ч.л. сол (или на вкус)

1 ч.л. черен пипер на прах

1 чаша кориандър (листа)

Начин на приготвяне:

Сложете бульона да ври за около 15-20 минути. Отделно сложете лука, солта, лимоновия сок, половината листа от кориандър, черния пипер и чили соса да врят за минута. Сложете останалата част от кориандъра в купите за супа. Добавете супата и бульона в купите. Разбъркайте.

 • Ментова лимонада с киви

Популярната билка има много ползи за тялото. Ментата съдържа много антиоксиданти и ментол, който е вещество подпомагащо по-бързото храносмилане. Ментата също може да забърза метаболизма и да помогне при отслабването. Често се използва в чайове и други напитки, а ето и рецептата за една вкусна лимонада с мента и киви:

Необходими продукти: 

6 кивита

4 лимона

2 чаши вода

⅔ чаши захар

8 стръка прясна мента

газирана вода 

Начин на приготвяне:

Сложете водата и захарта да врят докато захарта се стопи. Махнете от котлона и добавете ментата и оставете за 10 минути. Междувременно обелете кивито и в кухненски робот го смилате до получаването на течност. Изцедете лимоните и добавете сока към кивито. Извадете ментата от сиропа и го добавете към останалите съставки. Разбъркайте и оставете в хладилник. Сервирайте с лед по желание. Добавете парчета лимон и киви, както и газираната вода.

 • Пилешко с розмарин

Розмаринът често се добавя към ястия и супи. Той обаче съдържа и много антиоксиданти и киселини, които разграждат храната и подпомагат отслабването. Опитайте розмаринът със следващата ни рецепта:

Необходими продукти:

4 обезкостени пилешки гърди

1 с.л. джинджифилова паста с чесън

8 клонки розмарин с листа

1 ч.л. лимонов сок

щипка сол

1 ч.л. мед 

3 дафинови листа

шепа босилек

2 с.л. олио

сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на парчета. Добавете розмариновите клонки, за да се мариноват. Втрийте пастата от джинджифил и чесън, лимоновия сок и солта в пилешките гърди. Оставете да постои за известно време. В същото време в тиган добавете дафиновите листа да се запекат, а след това и олиото. Когато олиото е готово, добавете пилешките гърди и ги изпечете от двете страни. Добавете малко пипер и оставете да къкри с вода за около 20 минути. След това проверете дали пилешкото е готово с вилица. Добавете меда, за да карамелизирате пилешките гърди и запечете за малко и сервирайте.

 • Пуканки с грис и риган

Риганът, както може би не предполагате, е изключително полезен особено при свалянето на излишни килограми. Съдържанието му на карвакрол е причината поради, която риганът е способен да помага на тялото ви да разгражда мазнините и други вещества, които ви пречат да отслабнете. Не се чудете, а опитайте последната рецепта в нашата статия:

Необходими продукти:

100 гр грис

3-4 стръка риган

Зехтин за пържене

80 гр замразени царевични зърна

сол на вкус

1 ч.л. червено чили 

100 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Сложете царевичните зърна в купа. Добавете към тях грис, червен пипер и сол. Накълцайте ситно ригана и смесете с млякото, за да се получи гъста смес, като добавите към царевичните зърна. Оставете а настрани за 15 минути. Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавяйте по малко от царевичните зърна със сместа, докато не се изпържат добре. За излишната мазнина използвайте абсорбираща хартия. Сервирайте веднага.

Заключение

Билките за отслабване могат да ви бъдат от помощ, но тяхното действие не е чак толкова голямо, колкото това на правилното хранене и тренировките. Още повече тези растения имат нужда от повече проучвания и ако искате да се възползвате от тяхното действие ги комбинирайте с правилно хранене и тренировки, както и с предварително обаждане на личния лекар!

Източници

13 Herbs That Can Help You Lose Weight

Are Herbal Weight Loss Supplements Safe? – Cleveland Clinic

Top 5 Herbs for Weight Loss | ACTIVE

Herbal medicine – Better Health Channel

How To Use These 5 Herbs In Your Kitchen For Weight Loss – NDTV Food

10 Herbs and Supplements for Menopause

0